Op dinsdag 8 november trekken de Amerikanen naar de stembus voor de meest omstreden presidentsverkiezingen ooit. Wordt Hillary Clinton de eerste vrouwelijke presidente van de VS, of wordt het toch de flamboyante zakenman Donald Trump? VTM NIEUWS zal die nacht de Vlaming zo goed en zo snel mogelijk informeren. Op het scherm, online en via de radio. Verandert er iets nu misschien een vrouw het nog altijd machtigste land ter wereld zal regeren? Gaan alle Amerikanen wel degelijk naar de stembus? Of wordt de omstreden Trump ondanks zijn achterstand in de peilingen alsnog de meest invloedrijke man te wereld? De vragen waar de Vlaming op 8 november mee zit, krijgen die dag en nacht een antwoord in VTM NIEUWS.

Kris Hoflack – Algemeen Hoofdredacteur VTM NIEUWS: “De Amerikaanse verkiezingen zijn de belangrijkste ter wereld. Wat in de USA gebeurt, heeft invloed op ons leven. VTM Nieuws heeft met Greet De Keyser de enige Vlaamse correspondente die al bijna twintig jaar in de States woont en werkt. Bij ons beleeft u de meest fascinerende verkiezingen van deze eeuw meer dan ooit vanop de eerste rij.”

ELECTION NIGHT: LIVE DEBAT

VTM NIEUWS gaat op dinsdag 8 november ‘nachtje door’. Op de avond van de verkiezingen start de nieuwsdienst vanaf 22u40 een speciale Election Night vanuit Medialaan met reportages, live debatten, continue updates en gasten. Zo ontvangen Stef Wauters en Elke Pattyn o.a. Howard Gutman, jarenlang de Amerikaanse ambassadeur in ons land en een vertrouweling van uittredend president Barack Obama. Andere belangrijke gast is Herman Van Rompuy, oud-voorzitter van de Europese Raad. VTM NIEUWS-correspondente Greet De Keyser brengt die avond live verslag uit bij het hoofdkwartier van het Clinton-kamp van de Democraten. Romina Van Camp polst de stemming bij Trump-aanhangers in het Republikeinse kamp.

Om middernacht volgt dan een extra VTM NIEUWS met een laatste stand van zaken en prognoses. Daarna neemt VTM ’s nachts de rechtstreekse verslaggeving van de Amerikaanse nieuwszender CNN over. Die uitzendingen worden ’s nachts wel meteen in het Nederlands ondertiteld, en kunnen worden onderbroken door eigen interventies van VTM NIEUWS. Ook de online redactie blijft de hele nacht werken om via vtmnieuws.be en de VTMNIEUWS-app zo snel mogelijk de Vlamingen te informeren. Ook de radioredactie brengt continu updates op radiozenders Qmusic en JOE.

WIE WINT: ’S NACHTS EXTRA VTM NIEUWS EN ONLINE BERICHTGEVING

Van zodra duidelijk is wie de verkiezingen heeft gewonnen en dus president(e) wordt van de Verenigde Staten, vat Elke Pattyn de verkiezingsnacht samen in een eerste extra VTM NIEUWS. Om de kijkers die die ochtend pas opstaan de uitslag en wat duiding te geven zijn er zeker tot 09u00 speciale nieuwsuitzendingen. En uiteraard is er uitgebreide aandacht voor de uitslag in het VTM NIEUWS van 13u00 en 19u00.

DE LAATSTE RACE VANAF 31 OKTOBER

De laatste rechte lijn naar het Witte Huis begint natuurlijk al veel vroeger dan dinsdag 8 november. VTM NIEUWS heeft de voorbije maanden al veel tijd en middelen geïnvesteerd om de kijker de Amerikaanse verkiezingen van dichtbij te brengen. Greet De Keyser wist de voorbije maanden als enige Vlaamse journaliste Donald Trump voor de camera te halen. Er waren ook de primaries van beide partijen en de aandacht voor het onverwachte succes van Bernie Sanders. De drie nachtelijke debatten tussen Clinton en Trump werden live en ondertiteld bij VTM uitgezonden, en geanalyseerd in extra nieuwsuitzendingen ’s ochtends.

Vanaf maandag 31 oktober zal in de uitzendingen van 13u00 en 19u00 nog meer dan de voorbije maanden de focus liggen op deze belangrijke verkiezingen en wordt de kijker wegwijs gemaakt in het Amerikaanse kiescircus. Zo reist Romina Van Camp in het kielzog van Hillary Clinton en Donald Trump door de VS tijdens de laatste campagnedagen, en brengt Greet De Keyser het laatste nieuws en analyses vanuit Washington. Speciaal voor vtmnieuws.be houdt Greet ook een dagboek bij met al haar ervaringen in de politieke arena.

TELEFACTS: THOMAS VAN HEMELEDONCK IN HET SPOOR VAN DONALD TRUMP

Op woensdag 2 november is er om 22u20 een extra Telefacts. VTM NIEUWS-journalist en gewezen Amerika-correspondent Thomas Van Hemeledonck kon de voorbije dagen langsgaan bij mensen die Donald Trump echt persoonlijk kennen. Zijn goeie vriend waarmee hij zijn schooljaren heeft doorgebracht, zijn hoofdbutler die 20 jaar lang met hem heeft samengeleefd, de multimiljonair uit Boston die geld heeft ingezameld voor zijn campagne, de winnaar van het tv-programma The Apprentice, die een jaar lang vice-president was in de Trump Organisatie en tot slot de auteur die Trump maandenlang mocht volgen. Wat zijn hun persoonlijke ervaringen met de man? Thomas reisde 4000 kilometer van Manhattan, langs Florida, over Boston naar Atlantic City, in de voetsporen van Trump. Hij reisde alleen, gewapend met een kleine camera en een smartphone en maakte een gepersonaliseerd verslag van zijn reis.

TELEFACTS SPECIAL: THE CHOICE

Op maandag 7 november - de vooravond van de verkiezingen - is er om 23u10 een Telefacts Special met The Choice, een uitgebreide documentaire over de levens van de twee kandidaten waartussen Amerika kan kiezen. Vanaf hun jonge jaren in de politiek en het zakenleven, tot in de arena waar ze nu tegenover elkaar staan. Hun hoogte-en dieptepunten, zowel privé als professioneel. De documentaire is gemaakt door het gerespecteerde televisienetwerk PBS, dat heeft kunnen putten uit een zeer rijk archief. Dat maakt dat er veel unieke, historische beelden van beide kandidaten in verwerkt zijn. Een perfect, volledig en objectief portret van Clinton en Trump aan de vooravond van de verkiezingen.

OVERZICHT

Vanaf maandag 31/10 dagelijks reportages vanuit de VS van Greet de Keyser en Romina Van Camp. Dagboek van Greet De Keyser op vtmnieuws.be

Woensdag 02/11: Telefacts met Thomas Van Hemeledonck in het spoor van Trump. Op een roadtrip door de VS ontmoet Thomas mensen die The Donald goed kennen: vrienden, collega-miljardairs, stagiairs uit zijn realityreeks The Apprentice en zelfs zijn persoonlijke butler.

Maandag 07/11: Telefacts Special met The Choice, een uitgebreid portret van de twee kandidaten van de Amerikaanse kwaliteitszender PBS.

Dinsdag 08/11: Election Night om 22u40 met Stef Wauters en Elke Pattyn en heel wat gasten waaronder Howard Gutman.

Woensdag 09/11: Eerste VTM NIEUWS van zodra de winnaar van de verkiezing bekend is. Doorlopende berichtgeving bij VTM, radio en online tot 09u00. Uitgebreide verslaggeving om 13u00 en 19u00.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over