Walter Broes, de godfather van de Belgische rootsmuziek, is terug. Vier jaar na The Seatsniffers lost hij het album Movin’ Up, eigen songs met het beste wat de americana-scene te bieden heeft – de drive van The Cramps, de border town vibe van Los Lobos, de blues van Louis Jordan en de twang van Dwight Yoakam. Movin’ Up biedt negen eigen songs over sterke vrouwen, koppige mannen en de onrust die nooit overgaat.

Albumvoorstelling 20/10 @Trix: Walter Broes & The Mercenaries (album release show) | Trix

Read all about it:

‘There was nowhere to go but everywhere, so just keep on rolling under the stars’, schreef Jack Kerouac in On the Road. Gitarist Walter Broes maakte er zijn motto van toen hij op zijn 17e voor het eerst een opnamestudio binnenstapte. Hij heeft nooit achterom gekeken.

Een kleine drie decennia later geldt de zin meer dan ooit voor Broes. Met zijn band The Seatsniffers had hij zeven albums gemaakt. Hij was lid van de million miles club na tournees door heel Europa en het zuidwesten van de Verenigde Staten. Toen kwam er een abrupt een einde aan eén van de beste rock-‘n-rollbands aan deze kant van de oceaan.

Voor hem lag de open vlakte. Broes rolde verder, onwards and upwards. Vier jaar later lost hij het album Movin’ Up. Samen met The Mercenaries overschouwt hij in Panavision de rootsscene van de voorbije 70 jaar.

Movin’ Up gaat breder en dieper dan de down home rock-‘n-roll. Je voelt de drive van The Cramps, de border town vibe van Los Lobos, de blues van Louis Jordan en de twang van Dwight Yoakam – altijd met de signatuur van de peetvader van de roots: Walter Broes, de boss op gitaar.

Movin’ Up biedt negen eigen songs over sterke vrouwen, koppige mannen en de onrust die nooit overgaat. De eerste single, Downtime, werd gemixt door Greg Gordon (Triggerfinger, Nic Cave etc.) en voert de band naar het plakkerige grensgebied tussen Zuid-Texas en Louisiana. Ruben Block, rootsveteraan en frontman van Triggerfinger zingt backing vocals. Studio ace Tom Vanstiphout hoor je op pedal steel. Daarbovenop presenteert Broes twee covers. Black Star, een song die in 1960 te gewaagd was voor Elvis, en I Got My Own Kick Going, een hanige stamper van wildeman-kluizenaar Ronnie Self.

Dat deed hij niet in zijn eentje. Ruben Block, rootsveteraan en frontman van Triggerfinger, zingt backing vocals. Studio ace Tom Vanstiphout speelt pedal steel, Chantal Acda speelt vibrafoon, Roel Jacobs speelt saxofoon.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: