Na twee warm onthaalde albums kiest YOU RASKAL YOU op nummer drie voor een radicaal andere aanpak: een gebalde collectie groove-gebaseerde nummers in een korte periode geschreven en live en analoog opgenomen in een Londense studio waar vadertje Tijd is vergeten te passeren. De mosterd wordt gehaald bij oude soul-, funk- en rocksteady-opnames.

Hun zoektocht naar de klank van de golden sixties brengt de band naar de befaamde Toe Rag studios in Londen. In deze analoge tijdscapsule (waar ondermeer Elephant van de White Stripes en Sundown Syndrome van Tame Impala werden opgenomen) worden onder het waakzame oog van producer Liam Watson zes nummers van het album live op tape ingespeeld. Vijf man in één kamer, geen koptelefoons, maximum 3 takes, 4 kanalen, rechtstreeks op band, erop of eronder. Deze compromisloze old-school opnametechniek werkt even bevrijdend als inspirerend.

Terug thuis, wachtend op de mix uit Londen, blijft de inspiratie nazinderen. In de Sputnik studio in Schoten worden last minute nog twee extra nummers opgenomen. Eveneens volgens het Toe Rag-principe: live met de hele band in dezelfde ruimte.

Het complete album is doordrongen van een sprankelende feelgood sound, gedragen door spartaanse grooves. De geest van Pops Staples, Allen Toussaint of Lee Dorsey is nooit veraf. Het speelplezier is duidelijk voelbaar. We horen droge bas en drums in de hoofdrol, spaarzame gitaarlicks, accenten op orgel of piano en veel ruimte voor de vocals. De contouren worden harmonisch bijgekleurd door een subtiele blazersectie en een vrouwenkoortje. Vooral de backingvocals zijn elementair. Ze voegen extra soul en gospel toe, maar zijn ook een graadmeter voor de groove: als de zangeressen spontaan meewiegen zit het goed.

Een compact album vraagt om en korte en krachtige titel. Helm verwijst naar het openingsnummer a Helmet Helps, en is tevens een saluut aan Levon Helm, de drummer van The Band, wiens groovy stijl een constant ijkpunt was voor de feel van de plaat.

Helm verschijnt op 5 februari 2016 en wordt verdeeld via N.E.W.S.

Live

01/01 Wintervuur, Wilrijk

04/02 Arenberg, Antwerpen / releaseshow

06/02 De Warande, Turnhout / releaseshow

12/02 We Are Open (Muziekcentrum Trix), Antwerpen

25/02 Democrazy @ Charlatan, Gent

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over