Ultieme erkenning voor de Belgische muziekscène

Over een maand is het weer zover: de Belgische muziekindustrie en nightlife-scene komen samen in Brussel voor de Red Bull Elektropedia Awards. De afgelopen jaren werden zowel oude rotten in het vak, als creatieve en eigenzinnige ondernemers en jong aanstormend talent in de kijker gezet tijdens een wervelende award show. Vorig jaar vielen onder andere Charlotte de Witte, Bazart, Roméo Elvis in de prijzen en op 15 november 2017 blikken we opnieuw terug op een mooi muzikaal jaar. Beter gezegd : we blikken terug op vele muzikale jaren en daarom worden er nu al twee Lifetime Achievement Awards uitgereikt. Het Belgische platenlabel PIAS en dj/producer Yves Deruyter krijgen een mooie erkenning voor hun jarenlange inzet voor de muziekindustrie in België en ver daarbuiten. Daarnaast wordt er ook naar de toekomst gekeken en daarom selecteerde de Red Bull Elektropedia jury enkele artiesten die je zeker in de gaten moet houden. Deze Most Promising Artists zijn : blackwave., Témé Tan en Vitesse. Het wordt spannend op 15 november in Flagey want dan worden alle winnaars in de twintigtal verschillende categorieën bekend gemaakt.

De Red Bull Elektropedia Awards zijn een initiatief van Red Bull Elektropedia, het online platform van het Belgische nachtleven. Weldra worden alle genomineerde per categorie bekend gemaakt en vanaf 2 november kan er gestemd worden voor de Red Bull Elektropedia Awards van 2017. Hou zeker de website en de socials van Red Bull Elektropedia in de gaten en ontdek er exclusieve interviews met verschillende Belgische artiesten. https://redbullelektropedia.be/

Gevestigde waarden krijgen erkenning

De elektronische Belgische muziek beleeft een revival. Afgelopen weekend werd in de Vooruit in Gent de langverwachte Red Bull Elektropedia presents: Bonzai Records – The Story documentaire voorgesteld. Dit is een unieke reportage over de 25e verjaardag van het mythische label. De dj’s en producers die Bonzai Records mee groot maakten krijgen opnieuw erkenning en staan weer volop in de schijnwerpers, hoewel velen van hen eigenlijk nog steeds niet gestopt zijn met mixen en producen. Ook Yves Deruyter die, sinds de start van zijn carrière in 1985, onafgebroken aan de slag bleef als fulltime dj. Hij speelde in legendarische clubs als Globe, Extreme, La Rocca en Cherry Moon. Tijdens de 7e editie van Red Bull Elektropedia Awards zal deze dj en producer dan ook een Lifetime Achievement Award in ontvangst mogen nemen. Yves wist vooral als producer zijn (muzikale)stempel te drukken. Hij maakte deel uit van de groep producers achter het label Bonzai Records. Het is onder dit label dat hij tracks uitbracht als Animals, Rave City en The Rebel. Zijn meest legendarische en iconische track was echter Cherry Moon Trax. Het zijn stuk voor stuk tracks die de dag van vandaag nog steeds op festivals en in clubs worden gedraaid. Onvervalste generatie overschrijdende ‘klassiekers’ dus!

Yves Deruyter: “Ik ben ontzettend blij met deze Lifetime Achievement Award! Ik draai nu al zoveel jaren mee en het doet me bijzonder veel deugd om deze erkenning te mogen ontvangen én vooral dat we nog altijd ons eigen ding kunnen doen. Het is niet iedereen gegeven om nog altijd te bouwen aan iets wat je lang geleden opstartte en dat 25 jaar later nog altijd leeft in het hart van vele mensen. Het voelt een beetje aan als een fantastisch goed huwelijk!

Niet alleen Yves de Ruyter kreeg een Lifetime Achievement Award, maar ook PIAS wordt in de bloemetjes gezet. Play It Again Sam, beter bekend als PIAS Recordings, is een internationale platendistributeur dat in 1983 door de Belgen Kenny Gates en Michel Lambot werd opgericht. De afgelopen jaren is PIAS uitgegroeid tot hét label waar briljante artiesten zoals Depêche Mode, Editors, Front 242, Agnes Obel, Laurent Garnier, Moby, The Prodigy, Soulwax/2ManyDJ’s, Melanie de Biasio, Girls in Hawai, Ghinzu, Alice on the Roof en Oscar & The Wolf zich thuis voelen.

Kenny Gates: “Deze erkenning is er eentje voor heel ons team. We werken in al onze kantoren met gedreven, gepassioneerde mensen en dat zijn de ingrediënten die ons vak nu net succesvol maken. We zijn er ook van overtuigd dat België dé beste locatie is om als artiest en als label te groeien. Het is centraal gelegen en Belgen zijn openminded en kunnen van vele culturen iets oppikken. Vergeet ook niet dat België één van de eerste landen met kabeltelevisie was en het ons de mogelijkheid gaf om Engelse, Franse, Duitse televisiekanalen te bekijken. Hoewel ons land bijzonder complex in elkaar lijkt te zitten, is er wel een grote gemeenschappelijke deler : muziek.”

Aanstormend muzikaal talent van eigen bodem

Het aftellen naar de awardshow op 15 november is gestart. Weldra worden alle genomineerden bekend gemaakt en vanaf 2 november kan iedereen zijn stem uitbrengen. Red Bull Elektropedia wil al wel heel graag drie talentvolle nieuwkomers in de kijker zetten.

Onder de noemer ‘Most Promising Artist’ werden blackwave. , Témé Tan en Vitesse geselecteerd. Misschien niet direct namen die onmiddellijk een belletje doen rinkelen, maar volgens de Red Bull Elektropedia jury wel talentvol genoeg om door te breken in de muziekscene.

Catchy hip hop uit Antwerpen van blackwave.

Dit Antwerpse duo (Willem Ardui en Jean Atohoun) laat zich niet makkelijk in één hokje stoppen. Hun muziek wordt dan ook vaak omschreven als ‘Jazzy Hip Hop’ en krijgen in no time het publiek mee. Afgelopen zomer brachten ze alvast een opgemerkte passage op Pukkelpop en binnenkort kan je hen aan het werk zien in uitverkochte Trix en in Botanique.

Brusselse singer-songwriter Témé Tan doet mensen dansen

De Brusselse singer-songwriter Témé Tan die bracht net zijn debuutalbum uit en dat album is een streling voor het oor. Tanguy Haesevoets, de geestesvader van Témé Tan, heeft niet alleen een waanzinnig mooie stem, maar combineert dat ook met originele nummers die tegelijkertijd heel radiovriendelijk zijn. Hij speelde twee weken in het voorprogramma van de Duitse popband Milky Chance. De tweetalige Brusselaar heeft wortels in Kinshasa en dat is voelbaar. Zijn muziek is een smeltkroes van Afrikaanse, Europese, Aziatische en Zuid-Amerikaanse invloeden en maakt muziek met één doel : mensen doen dansen.

Vitesse uit Brussel : een brok eclectische dynamiek

Vitesse. Het woord zegt alles. Dynamisch. Zo omschrijf je de twee Brusselse vrienden die met Vitesse op een vernieuwende manier disco vermengen met house. Ze willen liever niet in één hokje geduwd worden maar als we toch een omschrijving moeten geven van hun stijl : downtempo, synth-pop, balearic, wave muziek. Hun eerste plaats had een uitgesproken 80’s downtempo sound met Italo-disco invloeden en dat werd gesmaakt. Pieter Polspoel en Guillaume Kohn, want zo heten de jongens van Vitesse, zijn de gangmakers van Plein Sud en Boutique Electronique én radiohosts bij BRUZZ. Ondertussen maken ze ook deel uit van Crevette Records.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: