Een roadtrip door het Amerika van Donald Trump – vanaf zondag 19 mei

In de avontuurlijke reisreeks On the road zonder Jack rijdt documentairemaker Luc Vrydaghs met een oude Chevrolet dwars door de Verenigde Staten om de polsslag te voelen van de doorsnee Amerikanen op dit kantelpunt in hun geschiedenis. De reis begint in Miami in het zuidoosten en eindigt in Seattle in het noordwesten. Daartussen liggen 5000 kilometer off the beaten track, weg van highways, machtscentra als New York en Washington, en de clichés van film en televisie.

Kilometers vreten, overnachten in goedkope motels en teveel hamburgers eten. En tussendoor bijzondere ontmoetingen met gewone en minder gewone Amerikanen, van redneck tot bluesgitarist, van mormoon tot moslim, van Cubaan tot indiaan. Een intrigerende reis door een fascinerend land.

Vijf weken lang op Canvas, vanaf zondag 19 mei om 22.00 u.

Een knipoog naar Jack Kerouac

Luc Vrydaghs maakte eerder al diverse eigenzinnige reisreeksen voor Canvas. In Barber Shop en Gas Station registreerde hij verhalen uit de hele wereld met telkens één specifieke plek als uitgangspunt. In Madagascar en Nicaraguamaakte hij een dwarsdoorsnede van twee unieke landen aan de hand van reiservaringen en portretten.

Dat is ook het uitgangspunt van On the road zonder Jack. De titel verwijst naar de reisroman van Jack Kerouac, de schrijver en cultfiguur van de Beat Generation die eind jaren ‘40 meermaals dwars door Amerika trok en zijn belevenissen beschreef in zijn beroemde boek. Jack is er niet bij in de roadmovie van Luc Vrydaghs, maar de geest van de schrijver waart wel door de reeks.

De binnenkant van het land

“Het opzet was simpel”, zegt Luc Vrydaghs. “Ik wou in Miami zo’n klassieke Amerikaanse slee kopen en proberen om daarmee tot in Seattle te geraken via de langst mogelijke route. Op twee maanden meer dan 5000 kilometer rijden met een oude Chevrolet langs kleine wegen, dat bepaalt mee de keuze van de stopplaatsen en ontmoetingen. Maar verder was deze reis pure improvisatie. Het enige dat vaststond, was het begin- en het eindpunt.”

“Amerika staat op een historisch kantelmoment”, aldus Vrydaghs. “De keuze voor Trump als president heeft het land meer dan ooit verdeeld. Voor een filmmaker is het dan ook een interessante periode om het land te verkennen.” Het was niet de bedoeling om een journalistieke reeks te maken of de politieke situatie te duiden, maar wel om aan de hand van intuïtieve gesprekken en portretten na te gaan wat de gewone Amerikaan denkt over politiek, geloof, kolonisatie, racisme, drugsverslaving, enz. Luc Vrydaghs: “De reeks geeft een onverbloemd beeld van Amerika en dat is niet al te rooskleurig. Het is een dwarsdoorsnede waarbij de binnenkant van het land zichtbaar wordt. En dat is iets helemaal anders dan wat we meestal te zien krijgen door de bril van Hollywood of CNN. Door grote steden te vermijden, weg van de glitter en glamour en de mythes van de ‘American Dream’, krijgen we een verrassende kijk op dit land, waarin die Amerikaanse droom voor velen een nachtmerrie is geworden.”

Kaleidoscopisch

Luc Vrydaghs neemt het on the road zijn letterlijk en vertelt zijn verhaal door toevallige ontmoetingen en gebeurtenissen vast te leggen met zijn camera. Zoals hij dat ook bij vorige reisreeksen deed, vermengt hij zijn filmmateriaal met tekeningen, animaties, stills en clips van het internet. Met deze kaleidoscopische mix van technieken en beelden geeft hij de reeks een heel persoonlijke toets.

Het verhaal begint bij een bizarre autoverkoper in Miami, van wie Luc Vrydaghs een Chevrolet Caprice ’82 koopt. En de reeks eindigt met een walvisvanger aan de andere kant van het land. Vrydaghs stopt op zeer uiteenlopende plekken en ontmoet opmerkelijke figuren. Domino spelende Cubanen in Miami, de luxeresidentie van Trump in Palm Beach, daklozen in Alabama, rednecks in Georgia, de geboortestad van Elvis, een oude blueslegende vlakbij de Mississippi, een kerkdienst bij de Mormonen, het racistische dorpje Brussels, cowboys en indianen, een hardwerkende Chinees in een godverlaten dorp: het is maar een greep uit de bijzondere plaatsen en ontmoetingen in On the road zonder Jack.

Aflevering 1

In de eerste aflevering koopt Luc Vrydaghs in Miami een oude Chevrolet bij gewezen worstelaar Ted Vernon. De man heeft een gigantische collectie Amerikaanse oldtimers en is ooit nog bevriend geweest met Lou Depryck. Luc cruiset langsheen de befaamde Ocean Drive en stapt uit op een plaats waar gestrande Cubanen al decennia domino komen spelen. Hij praat er met een man die in de jaren ’90 als bootvluchteling naar Florida kwam. Hij vertelt over de tijd dat Havanna de place to be was en Miami een moeras. Na enkele goedbedoelde maar ook wat beangstigende raadgevingen van een automecanicien rijdt Luc verder naar Palm Beach, waar Trumps buitenverblijf Mar-a-Lago staat. Hij ontmoet er een gewezen Miss New York. In een schietclub in San Sebastian praat hij met een jonge wapenfreak. Op Memorial Day belandt hij op een Vietnam-herdenking. In Orlando ontmoet hij Jack, een jonge kerel die met vrouw en kind in een motel woont en vertelt hoe dun de lijn hier is tussen welvaart en miserie. Deze eerste etappe eindigt bij een troosteloos groepje daklozen, die zomaar langs de kant van de weg wonen.

Aflevering 2

Deze aflevering start in Georgia bij een redneck met een uitgesproken mening. In Sunshine Acres ontmoet Luc Vrydaghs een man die de doortocht van een tornado ternauwernood heeft overleefd. Hij laat zijn banden oppompen bij twee jonge kerels in een garage. Op de parkeerplaats van zijn motel ontmoet hij een gekke autofreak en daarna gaat de reis verder doorheen de Bible Belt, een smeltkroes van geloofsgemeenschappen. In Colquitt komen de muurschilderingen tot leven en logeert Luc in een spookhotel. In Alabama praat hij met de imam van een moskee over racistisch geweld in Amerika. In zijn motel ontmoet hij ‘s nachts een dronkenman uit Californië. Tot slot gaat Luc een hamburger eten in Tupelo, Mississippi, de geboortestad van Elvis.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: