Van 7 tot 17 december 2023 haalt December Dance het kruim van de danswereld naar Brugge. Het festival, dat aan zijn 16e editie toe is, geldt als hoogmis van de hedendaagse dans en combineert beloftevolle Belgische makers met klinkende namen uit het buitenland. Met ‘meerstemmigheid’ als rode draad wil December Dance grenzen verleggen en samen een alternatieve toekomst verbeelden. Kunstencentrum KAAP programmeert voor het eerst ook mee en geeft December Dance als ‘puur dansfestival’ een nieuwe flair door te kiezen voor multidisciplinair werk. Met maar liefst één creatie en vijf Belgische premières van o.m. Jefta van Dinther, Trajal Harrell, Pol Pi, Christian Bakalov, Michiel Vandevelde en Lisa Vereertbrugghen, ben je bij December Dance goed voor elf inspirerende dagen dans van de bovenste plank.

December Dance is een staalkaart voor de belangrijkste nieuwigheden en ontwikkelingen binnen de hedendaagse dans. Meerstemmigheid neemt daarin een prominente plaats in. “We gaan voor een echte polyfonie, zowel qua culturele en etnische achtergrond van de makers/dansers, alsook wat betreft genderidentiteit en dansstijlen. Daarmee trekken we de lijn van het Dans in Brugge-seizoen door. Tijdens het festival wordt die polyfonie nog meer zichtbaar en voelbaar door de concentratie aan voorstellingen gedurende 11 dagen,” legt nieuw artistiek coördinator Sigrid Janssens uit. Meer dan ooit legt ze de nadruk op een programma dat avontuurlijke keuzes durft te maken.

Zo is er bijvoorbeeld The Romeo (12.12) van de Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell dat voor het eerst in België te zien zal zijn en bovendien een coproductie is. “Het werk van Harrell ademt voluit meerstemmigheid, zowel in zijn keuze voor een uitgesproken diverse cast als in zijn heel eigen stijl waarin onder andere elementen uit butoh, voguing en post-moderne dans samenkomen,” zegt Janssens. In The Romeo gaat Harrell op zoek naar een dans voor en door iedereen, onafhankelijk van origine, gender en over generaties heen.

Daarnaast is er het intrigerende Remachine (9.12) waarin Jefta van Dinther 6 dansers onafgebroken laat zingen en bewegen op een monumentale draaischijf. Het is een spel tussen mens en machine, tussen autonomie en afhankelijkheid. Licht, geluid, scenografie en dans komen hier samen in een (letterlijk!) wervelend Gesamtkunstwerk. Ook dit is een coproductie met Dans in Brugge die tijdens December Dance zijn Belgische première beleeft.

Positief verzet

Robyn Orlin werkt in We wear our wheels with pride and slap your streets with color… (16.12) met een groep jonge Zuid-Afrikaanse dansers rond een beeld dat alomtegenwoordig was in haar kindertijd: de Zoeloe-riksjabestuurders die op hun handkarren witte mensen vervoerden. Orlin brengt een energiek en feestelijk eerbetoon aan de wilskracht van de riksja-trekkers. Het belooft een voorstelling met een groot engagement!

Ook Haider Al Timimi is een belangrijke stem in het programma. Met een achtergrond in de hiphop en breakdance scene en een topcast van b-boys en b-girls onderzoekt Al Timimi in Havoc (15.12) via dans en muziek wat de disruptieve én constructieve kracht van chaos en stoorzenders kan zijn.

De verborgen parel van het festival is volgens Janssens Schönheit ist Nebensache (16.12) van altviolist en danser Pol Pi. “Dit werk is een intieme en subtiele solo met een politieke laag, ontzettend rijk en krachtig in al zijn eenvoud.” Tijdens de voorstelling ontspint zich een dialoog tussen een sonate voor altviool van componist Paul Hindemith en de danscyclus Afectos Humanos van de expressionistische choreografe Dore Hoyer.

Voor het eerst is kunstencentrum KAAP ook écht van de partij tijdens December Dance en voegt een snufje multidisciplinaire spice toe aan het festival. Merel Vercoutere, artistiek coördinator podium bij KAAP, selecteerde verrassend werk dat het frame van de pure dans oprekt.

Zo is er de immersieve performance One two (verschillende toonmomenten) van Christian Bakalov waarin de menselijke ademhaling centraal staat. Vertrekkend vanuit tactiele en lichamelijke sensaties creëert Bakalov een bijna wellness-achtige ervaring.

Het goudeerlijke All Watched Over by Machines of Loving Grace (10.12) van ‘choreografische zij-instromers’ Bosse Provoost en Ezra Veldhuis opereert dan weer op het snijvlak van lichtkunst, technologie, theater en dans.

324 mountains between us (15.12), tenslotte, is een artistieke blind-date tussen danseres Femke Gyselinck en de Georgische elektronische artieste Anushka Chkheidze in het kader van europalia georgia. Hier ontmoeten twee verschillende disciplines elkaar en wordt er een creatieve verbinding gelegd die niet alleen twee kunstvormen verenigt maar ook de fysieke afstand (324 bergen!) tussen beide kunstenaars overbrugt.

Ook Dans in Brugge-makers Lisa Vereertbrugghen en Michiel Vandevelde zijn van de partij met nagelnieuw werk dat tijdens December Dance in première gaat, een direct gevolg van de intensieve samenwerking tussen het Concertgebouw, Cultuurcentrum Brugge en KAAP. “Tijdens December Dance kunnen we onze makers het podium geven dat ze verdienen. We zetten onze schouders gemeenschappelijk onder hun projecten en zorgen ervoor dat ze een sprong kunnen maken binnen hun artistieke praktijk,” zegt Merel Vercoutere.

In Vereertbrugghens eerste groepschoreografie While we are here (8.12) vermengt ze het vocabularium van underground techno raves met de vreugde van folkloristische groepsdansen. Michiel Vandevelde laat een eigen interpretatie van Le sacre du printemps (13.12) zien, in een tijd waarin een offerritueel voor de aarde urgenter is dan ooit. Hij reduceert Nijinsky’s ballet tot een duet en breidt de compositie van Stravinsky uit met een nieuwe elektronische epiloog.

Naast elf dagen dans is er ook een contextprogramma voorzien met onder meer de reflectienamiddag ‘Kritiek op de ander’ met socioloog Pascal Gielen en de workshop kritisch schrijven met Pieter T’jonck en Lieve Dierckx (Pzazz). Zo krijgt December Dance nog meer ontmoetings- en festivalkarakter.

December Dance is uitgegroeid tot een betrouwbare dans-barometer en is inmiddels een waardevol platform voor choreografen en danskunstenaars en een échte ontmoetingsplaats voor artiesten, professionelen en hun publiek. Hier ontstaat voor even een echte dans-community in hartje Brugge,” besluit Merel Vercoutere.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over