De 28-jarige West-Vlaamse dirigent Martijn Dendievel opent dit concertseizoen bij Symfonieorkest Vlaanderen. Op nog geen 800 meter van waar het allemaal begon voor Martijn, staat hij nu als Associate Conductor op de planken. Concertgebouw Brugge zal zo de eerste stop worden voor “Martijn opent met Dvořák" (5/10). Nadien strijkt deze concertreeks neer in CC Zwaneberg (6/10), DE SINGEL (8/10) en Muziekcentrum De Bijloke (14/10).

INTERNATIONAAL

Martijn verovert niet enkel Vlaanderen, maar is ook internationaal een graag geziene gast. Zo won hij de prestigieuze Deutscher Dirigentenpreis. Ook is Martijn regelmatig te gast bij orkesten zoals Orchestra del Teatro Comunale Bologna, philharmonie zuidnederland, Tonkünstler-Orchester Wien, Bamberger Symphoniker, WDR Sinfonieorchester, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Orchestra Sinfonica Siciliana en Sinfonia Varsovia. In juli 2023 raakte bekend dat Martijn chef-dirigent wordt van Hofer Symphoniker vanaf seizoen 2024-25.

VAN JONGE TOEHOORDER NAAR ASSOCIATE CONDUCTOR VAN SYMFONIEORKEST VLAANDEREN

Symfonieorkest Vlaanderen speelde steeds een belangrijke rol in de ontwikkeling van zijn talent: eerst als jonge toehoorder in het publiek, vervolgens vanaf 2018 als assistent-dirigent. Zo bouwde hij de nodige ervaring op in alle aspecten van het dirigent zijn. Martijn Dendievel treedt de komende drie seizoenen aan als associate conductor bij Symfonieorkest Vlaanderen.

“Het orkest en ik, wij kennen elkaar natuurlijk al een tijdje, maar dit is wel een mijlpaal. Én een grote eer: het gebeurt niet vaak dat je binnen één orkest de kans krijgt om te groeien van assistent- tot gastdirigent (Martijn Dendievel).”

"Symfonieorkest Vlaanderen beschouwt het ondersteunen van een toekomstige generatie Belgische musici als een van haar voornaamste taken en begeleidt Martijn al jaren in zijn artistieke ontwikkeling. Ik beschouw Martijn als een van de revelaties van de internationale klassieke muziekwereld en ben trots op zijn aanstelling als vaste gastdirigent. Het is een logische volgende stap in de nauwe samenwerking tussen Martijn en het orkest
(Intendant Jos Roeden)."

De musici van het orkest zagen hem de afgelopen jaren uitgroeien tot een van dé meest beloftevolle dirigenten van het moment: gedreven, sensitief, goedlachs en in het bezit van een adembenemende muzikale diepgang. To be continued!

DIRIGENT WORDEN

Op elfjarige leeftijd wist Martijn al dat hij dirigent wilde worden en nu, iets meer dan vijftien jaar later, dirigeert hij het openingsconcert van Symfonieorkest Vlaanderen. Martijn zette zijn eerste muzikale stappen aan het Stedelijk Conservatorium Brugge op viool en studeerde later cello, slagwerk en klavecimbel. Al voor zijn vijftiende verjaardag werd hij toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium Brussel. Doorheen de jaren bleef hij zich verder ontwikkelen in cello, muziekschriftuur en orkestdirectie. In juli 2022 sloot hij zijn master in orkestdirectie af aan de HfM Franz Liszt Weimar.

MARTIJN DENDIEVEL AAN HET WERK

Van 5 t/m 14 oktober geeft Martijn de aftrap voor het nieuwe concertseizoen en brengt hij samen met Symfonieorkest Vlaanderen ‘Martijn opent met Dvořák’. Zijn ‘Zevende Symfonie’, vol Boheemse thema’s en persoonlijke tragiek, is het fascinerende startpunt. Tsjaikovski, vriend en bewonderaar van Dvořák, putte uit een heel andere bron voor zijn ‘Eerste Pianoconcerto’: overdonderend romantisch met kosmopolitische flair. Pianist Tanguy de Williencourt, bekend van zijn Franck-opname met het orkest, zorgt met zijn evenwichtige spel, levendige ritmiek en poëtische kracht voor een verrassende lezing. Martijn opent met Dvořák in Concertgebouw Brugge, CC Zwaneberg Heist-op-den-Berg, DE SINGEL Antwerpen en Muziekcentrum De Bijloke.

Concertreeks Martijn opent met Dvořák

Martijn Dendievel dirigent

Tanguy de Williencourt piano

Concerten

  • DO 05.10 2023 20:00 Concertgebouw Brugge
  • VR 06.10 2023 20:00 CC Zwaneberg Heist-op-den-Berg
  • ZO 08.10 2023 15:00 DE SINGEL Antwerpen
  • ZA 14.10 2023 20:00 Muziekcentrum De Bijloke Gent

Meer info https://www.symfonieorkest.be/nl/agenda/207/martijn-dendievel-tanguy-de-williencourt/martijn-opent-met-dvorak

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: