Van 16 tot 30 september klinkt er muziek door de Gentse straten en concertzalen, kerken en theaters, parken en tuinen. Gent Festival van Vlaanderen strijkt voor de 66ste keer neer, inclusief OdeGand, Whispering Leaves én Nacht van de Verbeelding. Het festivalthema luidt ‘The Other Side’. Het verbindende en ongrijpbare, dat muziek zo kenmerkt, wordt in tal van bijzondere formats door het programma verweven. Twee creaties toppen de affiche, waaronder een nooit eerder opgevoerde kameropera van Belgisch componist Frank Nuyts. Pianovirtuoos en enfant terrible Alexandre Tharaud brengt een impressionistisch programma, London Philharmonic Orchestra onder leiding van Ed Gardner opent groots het festival met Mahlers Vijfde en laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd Bruno Philippe brengt de integrale cellosuites van Bach. Woordkunstenaar Wim Helsen zorgt dan weer voor een verrassing.

The Other Side: verbindende muziek

Muziek verbindt ons allen, en toch kunnen we het niet vastpakken. Dat ongrijpbare leidt ons naar ‘The Other Side’, naar het transcendente of het spirituele,” verklaart festivaldirecteur Veerle Simoens. De verborgen plekjes, kerken en kloostertuinen vormen dan ook het uitgelezen decor voor het festival: “Met de talloze verborgen hoekjes, kerken, theatertjes en de kathedraal als uitvalsbasis, maken we van de stad een grote concertzaal,” vervolgt Simoens.

Pianovirtuoos Alexandre Tharaud brengt op zondag 17 september een prelude met een soloprogramma rond de impressionisten Satie, Debussy en Ravel. De ‘dichter aan de piano’ doet na lange tijd opnieuw Gent aan voor een exclusief festivalbezoek aan de Opera van Gent.

De traditionele opening in de Sint-Baafskathedraal is weggelegd voor Mahler, misschien wel de ultieme belichaming van de spirituele ‘Other Side’. London Philharmonic Orchestra onder leiding van Ed Gardner brengt de geliefde en krachtige Vijfde symfonie.

Van dinsdag 19 tot vrijdag 22 september kan de avontuurlijke bezoeker zich wagen aanWandelaars. Weergaloos woordkunstenaar Wim Helsen slaat – speciaal voor Gent Festival – de handen in elkaar met acteur en zanger Roy Aernouts voor een ontdekkingstocht door de stad. Samen zetten ze een week lang de tenten op aan Theater Tinnenpot. Hoe de vork precies aan de steel zit, is voorlopig nog even geheim.

Op woensdag 20 september krijgt Purcells geliefde Fairy Queen een semi-scenische revival met Les Arts Florissants in regie van choreograaf Mourad Merzouki. Dans, orkest, koor en solisten brengen deze bloemige Midzomernachtsdroom tot leven. In de voor- en namiddag brengt Zonzo Compagnie de wereld van de elkenkoningin tot leven: een must voor de allerkleinsten.

Jong geweld en Franse cellist Bruno Philippe wijdde zijn laatste album aan de integrale cellosuites van Bach. Beleef ze allemaal op zaterdag 23 september omgeven door de hemelse oase van de kerk van het Karmelietenklooster.

Na het adembenemende openingsconcert in 2022, keert het Zweedse orkest O/Modernt terug in minimale bezetting rond het muzikaal thema Moonlight. Zeven musici en een laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2023 rijgen een programma aan elkaar gaande van Strauss’ Metamorphosen tot Moon River op woensdag 27 september in de MIRY-zaal.

Tot slot kroont het Requiem van Fauré het festivaleinde (of toch bijna) op 28 september. Koor en Orkest van Opera Ballet Vlaanderen onder leiding van Alejo Pérez brengen het romantische werk naar de kathedraal. Niet zomaar schopt de dodenmis met zijn beroemde Pie Jesu het steeds tot in de top 10 van Klara’s Top 100.

Twee wereldcreaties headlinen de affiche

Belgisch componist Frank Nuyts wordt tijdens het festival in de bloemetjes gezet met zijn nooit eerder opgevoerde kameropera Cambio madre por moto, op een origineel libretto van Spaanse successchrijfster Rosa Montero. Cambio madre por moto, of ‘Ik ruil moeder voor een motor’, brengt het relaas van een scheidend koppel, een verwarde dochter en een zoon die koste wat kost een motorfiets wil. De musici van het ensemble Asko|Schönberg en acht zangers van de Muziekkapel Koningin Elisabeth onder leiding van Benjamin Haemhouts brengen het pareltje in regie van Aïda Gabriëls. Deze primeur, in opdracht van Gent Festival en in samenwerking met muziektheater Transparant, is te beleven in de Bijloke op maandag 25 september.

Brits dirigent en componist James Wood schreef al drie jaar geleden op vraag van Collegium Vocale Gent Apokalypsis, maar is nog steeds brandend actueel. Het werk gaat op 26 september in première. In dit magnum opus trekt Wood parallellen tussen de Bijbelse rampen uit de Openbaring van Johannes en die uit de actualiteit. De zeven saxofonisten van BL!NDMAN kruipen in de huid van de zeven engelen, bijgestaan door organist Leo van Doeselaar. Luidsprekers vullen de kathedraal met soundscapes en uittreksels van Latijnse teksten, hedendaagse poëzie, blogs en nieuwsberichten. Het belooft een impressionante muzikale totaalbeleving. OdeGand © Gent Festival

Intiem in de tuin

De derde editie van Whispering Leaves opent op 24 september opnieuw talrijke verborgen privé- , publieke, kerk- en kloostertuinen. “Whispering Leaves is het ideale moment om de groene kant van Gent te ontdekken, want er zijn dit jaar ook enkele nieuwe plekken,” zegt Simoens. “De bezoeker kan zijn programma à la carte samenstellen en ten volle genieten van de zwoele Indian summer.” Het wordt transcendentaal genieten met veertien intieme concerten in negen tuinen, van klassiek over jazz tot Franse chanson.

Muziek! Dans! Bootjes! Magie!

Voor OdeGand brengen we op 16 september muziek uit de vier windstreken naar de stad. Klassiek, balkan, tango, … Geen betere feestelijke start van het culturele seizoen en Gent Festival!” zegt Simoens. Overdag worden elf routes uitgestippeld die de bezoeker meenemen langs tien verschillende ensembles, zoals onder meer de Balkan gipsy band Fanfare Ciocarlia, het Brusselse tango-ensemble Sónico of Japans pianist Gen Tomuro. Overdag belooft het alleszins een spetterende opening, niet zomaar luidt de leuze van OdeGand: Muziek! Dans! Bootjes! Magie!

Tot slot sluit Gent Festival af met de tweede editie van de Nacht van de Verbeelding in de drie musea rond het Citadelpark. Dit programma wordt later bekendgemaakt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over