De coronacrisis treft AB in het hart. Door de coronamaatregelen rond cultuur, de bijhorende inperking van de capaciteit en het wegvallen van grote internationale tournees ziet AB zich genoodzaakt om haar tewerkstelling aan te passen.

Op dinsdag 10 maart hoorden we voor het laatst live muziek in een volle AB. De bruisende werking van Ancienne Belgique kwam door de coronacrisis abrupt tot stilstand. De gevolgen van deze crisis treffen AB in het hart. De coronamaatregelen rond cultuur, de bijhorende inperking van de capaciteit en het wegvallen van grote internationale tournees zorgen ervoor dat AB haar tewerkstelling dient aan te passen.

Hierdoor verliezen meer dan 200 externe medewerkers hun professionele link met het huis. Concreet gaat het om vele stagehands, security medewerkers, horecapersoneel, backstage catering medewerkers, freelance technici, externe schoonmaakploeg, …

Veel van deze werknemers verdienden reeds geruime tijd (voornamelijk) hun brood met de activiteiten in AB en speelden een grote rol in de dagelijkse werking van het huis. In totaal verliezen overeenkomstig 30 voltijdsequivalenten hun werk. Voor die grote groep medewerkers ziet de toekomst binnen hun vakgebied er bijzonder somber uit.

Deze ingreep op de tewerkstelling in AB is jammer genoeg slechts één voorbeeld van de verstrekkende gevolgen van deze crisis op onze ooit o zo bloeiende evenementen- en livemuzieksector. Vele mensen en toeleveringsbedrijven uit de sector kennen sinds de start van de crisis een ongezien inkomens- en omzetverlies. De nefaste gevolgen voor het volledige werkveld zijn nu reeds voelbaar.

De gezondheid en de veiligheid van artiesten, crew en de vele AB bezoekers is voor iedereen binnen AB prioriteit nummer één. AB wil dan ook zeker haar verantwoordelijkheid opnemen en er alles aan doen om het virus een halt toe te roepen. In samenwerking met het oKo (overleg kunstenorganisaties) dat in nauw contact staat met de GEES en het kabinet Cultuur werd ook door AB een draaiboek uitgewerkt. AB doet er alles aan om te voldoen aan de maatregelen die in deze richtlijnen werden opgenomen. Het geeft dan ook een wrange smaak wanneer wij zien dat onze sector keer op keer blijft incasseren en andere bedrijfstakken (zoals bv. de luchtvaart) ondanks dezelfde gezondheidsrisico’s wél vrij mogen opstarten zonder rekening te moeten houden met de social distancing (1,5 meter).

In deze crisis heeft de volledige cultuursector behoefte aan een helder perspectief om opnieuw te kunnen opstarten. Helaas zijn de vooruitzichten alles behalve hoopgevend en vreest iedereen binnen AB dat een echte relance (in de meest optimistische prognose) pas mogelijk zal zijn in de zomer van 2021. Dit werd ook recent nog bevestigd op een hoorzitting in het Vlaams parlement over de evaluatie van het coronabeleid.

Daarom doen we graag een warme oproep om LIVE2020 te steunen. Dit solidariteitsfonds voor de Belgische livemuziek steunt relance initiatieven en zorgt er voor dat er concerten kunnen georganiseerd worden, ook al zijn ze verlieslatend. Ongeacht de steunmaatregelen van de verschillende overheden is dit fonds van levensbelang voor het voortbestaan van onze sector. Het is écht belangrijk dat onze artiesten kunnen blijven spelen en dat we het AB publiek blijvend kunnen laten proeven van nieuwe muziek. Steunen kan je via AB met de aankoop van een AB-mondmasker (€10), of via een vrije bijdrage bij je ticketaankoop.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: