‘Anam na mara’ (ziel van de zee) is het indrukwekkende debuut van singer-songwriter Allen Temple. Het is een verzameling doorleefde songs en een monumentaal eerbetoon aan de veerkracht van het menselijk hart en het eeuwige verlangen naar verbinding. Het album vormt de bekroning van een rusteloos leven, jaren van toewijding en een onophoudelijke zoektocht naar zingeving.

Allen Temple is een singer-songwriter uit Gent wiens muziek doordrenkt is met de invloeden van de Keltische tradities, de diepe, onstuimige emoties van de zee, en een diepe contemplatieve rust. Met een vader uit Teesdale in het noorden van Engeland, voelde Temple zich reeds van kleins af verbonden met de Britse eilanden en hun prehistorische rijkdom. Als twintiger ging hij aan de westkust van Ierland wonen. Daar werd hij tijdens een spontane nachtelijke zeilreis diep geraakt door de kracht van de oceaan. Later verhuisde hij naar de Loirevallei in Frankrijk, waar hij jaren zen meditatie beoefende.

Geweven uit Verhalen en Tradities
De kern van ‘Anam na Mara’ zijn vijf ballads die teruggaan tot de 16e eeuw. Als moderne bard voegt Allen Temple daar op ‘Anam na Mara’ ook vier originals toe.

Ensemble van Meesters
Allen Temple wordt op het album bijgestaan door gerespecteerde muzikanten zoals percussionist Robbe Kieckens en contrabassist Filip Vandebril ( Black Flower, Lady Lynn). Een rode draad in de muziek is de udu – een traditionele Afrikaanse kruik van gebakken klei. Het instrument voegt een diepe resonantie toe aan de percussieve open tuning van de gitaar. Met zijn lage, modulerende klanken klinkt de udu als een waterwezen dat klaterend vertelt, en de muziek een extra laag complexiteit en warmte geeft. Meesterlijke bijdrages aan de plaat zijn er ook door fluitist Stefan Bracaval, celliste Eline Duerinck, violiste Lotte Remmen en steel gitarist Bram Beelaert.Marie de Graeve, Naomi Sijmons, Fedia Mohamed Holail, en Anouk Turnock leveren feeërieke backingharmonieën. De fijngevoelige productie van Fre Seghers, bekend van zijn werk met artiesten als PJDS en Sioen, schept ruimte in de plaat. De mastering door Uwe Teichert (cf. Nick Cave, St. Germain) verleent de muziek een zachte, warme sound

die op vinyl wonderbaarlijk open bloeit.

Luister HIER

LIVE
6/06 ZAPPA, Oosterzele
8/06 Café Boekowski, Antwerpen
14/06 RELEASE SHOW Schouwburg Minard, Gent
20/06 Posthotel, Wetteren
19/07 Minigolf Beatrijs Linkeroever, Antwerpen

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over