Van 18 november tot 2 december 2022 vindt BIG SCIENCE plaats, de 33e editie van de Ars Musica biënnale waarin ‘wetenschap’ centraal staat. Het veertiendaagse festival is een toonaangevend platform voor hedendaags muziekrepertoire en houdt ook deze keer de vinger aan de pols van de nieuwe muziekontwikkelingen. Van computergestuurd klank-onderzoek tot bespiegelingen over de kosmos; de wetenschap bewijst telkens weer een dankbare inspiratiebron te zijn voor tal van nieuwe muzikale creaties. Het programma van deze editie schakelt moeiteloos tussen sterrenstof en science fiction en trakteert ons op grote namen als Laurie Anderson, David Krakauer, Martin Matalon, Brian Eno, Georges Aperghis, David Achenberg, Jean-Luc Fafchamps en vele anderen. Ontdekkingsplezier en luistergenot verzekerd.

BIG SCIENCE verwijst naar de titel van het cult-album van Laurie Anderson dat in 1982, inmiddels 40 jaar geleden, werd uitgebracht. “Het avantgardistische experiment van BIG SCIENCE is ook vandaag nog even visionair,” vindt Bruno Letort, artistiek directeur van Ars Musica. Highlights van het festival zijn dan ook de twee concerten en een kunstinstallatie van Laurie Anderson.

Surprise your ears...

Het 2022 programma van Ars Musica bekijkt wetenschap dus als een dynamisch, experimenteel en transdisciplinair gegeven dat een rol speelt binnen het creatieproces van nieuwe muziek. Op 18 november is er het openingsconcert Metropolis Rebooted in Bozar. Hier wordt Fritz Langs Metropolis – als één van de eerste cyborg/kunst cross-overs – voor de gelegenheid voorzien van muziek van Martin Matalon. Verwijzingen naar de wetenschap duiken in het programma ook op in de muzikale figuur van Albert Einstein (Einstein on the Beach van Philipp Glass) en in de futuristische verwondering voor de kosmos (On Mars van Brian Eno in de wereld van François Schuiten) net als in de improvisaties met video en technologie tijdens het concert van David Krakauer et Kathleen Tagg.
Andere hoogtepunten van het rijke en veelzijdige festival zijn de stukken van John Cage, Georges Aperghis of Meredith Monk, boordevol referenties naar de geschriften van Galilei (Et pourtant elle tourne tijdens de Familiemarathon in de Brigittines). Met het Hedendaags Balwil Ars Musica een antwoord bieden op de vraag “hoe kan je hedendaagse muziek dansen?”. Het bal, in 2019 een groot succes, zal doorgaan in het Maison du Peuple in Sint-Gillis. Dit keer neemt het Ensemble Spectra de muzikale omkadering voor zijn rekening.

Het is een tijd waarin wetenschap niet alleen een bron van hoop is maar ook al te vaak een bron van grote bezorgdheid. Met BIG SCIENCE wil Ars Musica echter naar wetenschap kijken met de grote nieuwsgierigheid die het festival eigen is, en nodigen we uit om in te schepen voor een experimentele muzikale reis.

Het volledige BIG SCIENCE-programma wordt in september bekend gemaakt op arsmusica.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over