Op 11 november bracht zangeres Axelle Red The Christmas Album uit. Een kerstplaat dus, maar vooral een Axelle-plaat. Met de klasse en soul die ze zich heeft eigen gemaakt blaast Red klassiekers als Let It Snow en Little Drummer Boy nieuw leven in, maar brengt ze vooral nummers die je níet elk jaareinde hoort. Het is haar manier om na twee moeilijke jaren, voor haarzelf en voor de wereld, weer aan te sluiten bij waar ze al drie decennia haar ziel en zaligheid in vindt: muziek maken.

Kerstmis roept bij Axelle warme herinnering op aan haar kindertijd, zeker nu ze op Little Drummer Boy en Have Yourself a Merry Little Christmas voor het eerst met haar dochters Billie, Gloria en Janelle zingt: “Als kind was ik bezig met wat ik aan iedereen zou gegeven, terwijl mijn eigen kinderen onder druk van de samenleving vooral bezig zijn met wat ze zelf kunnen krijgen.”

Dat Axelle zich zorgen maakt om de staat van de wereld, is niet nieuw. Als kersvers ambassadrice van Handicap International bezocht ze de werkplaats van de organisatie in Colombia, waar de bodem proberen vrij te maken van landmijnen, centimeter voor centimeter. Daarnaast was er natuurlijk de coronapandemie, die de concertzalen dwong te sluiten. De solidariteit van de eerste weken bleek van korte duur.

Hoe moet je na zo’n periode weer betekenis vinden in het samenzijn en hoop scheppen als gemeenschap? Door samen het leven en de vrede te vieren, is Axelles antwoord. Met een kerstplaat hoopt ze haar steentje bij te dragen en gaat ze grote voorbeelden als Frank Sinatra, Diana Ross en Bob Dylan achterna, die zich in het verleden allemaal lieten inspireren door het eindejaar.

“Ik wil een positieve, humane boodschap brengen na twee jaar waarin we de kerstdagen niet met zijn allen hebben kunnen vieren. Romantiek, vreugde, toewijding... het zit er allemaal in voor wie goed wil luisteren. Een beetje feelgood kan ik zelf ook gebruiken en ik hou van de kitch én het chique van kerst”, zegt Axelle. Toch laat ze ook dan haar bezorgde moederhart spreken. “I can't stand it, I don't want to see / Little children dying from poverty”, zingt ze op Brand New Christmas, oorspronkelijk van Hot Chocolate.

Voor The Christmas Album liet Axelle zich omringen door vrienden en tegelijk grote vakmensen van eigen bodem: een tienkoppige band onder leiding van Daniel Romeo, die er dertig jaar geleden al bij was toen Axelle debuteerde, modefotograaf Serge Leblon (Goldfrapp) voor de beelden en hoedenkoning Elvis Pompilio voor het diadeem waarmee ze op de hoes staat. Hartsvriendin Veronique Leroy ontwierp de meeste kledij.

Nu ook de eerste single Brand New Christmas uit is, zit Axelle in de laatste rechte lijn naar een razend drukke eindejaarsperiode. Naast de release van The Christmas Album brengt de tournee A Very Special Christmas haar in december naar mooie zalen in Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt en Namen. Nu al smaakt het kerstgevoel naar meer: “Dit kan een mooie jaarlijkse traditie worden.”

Tickets voor A Very Special Christmas zijn overal te koop.

Axelle Red is na 30 jaar in het vak en ruim 5 miljoen verkochte platen het soort artiest waarvoor het woord monument is uitgevonden. Ze kiest al sinds haar eerste grote hits Kennedy Boulevard (1989) en Sensualité (1993) voor soulvolle pop in het Frans, gevoed door haar persoonlijke leven en de toestand van de wereld om haar heen. Naast haar inzet voor Handicap International was Red sinds 1997 20 jaar lang goodwill-ambassadrice bij Unicef.

Tracklist:
1. My Favorite things
2. Let It Snow
3. Sleigh Ride
4. Brand New Christmas
5. Someday At Christmas
6. What Christmas Means To Me
7. What The World Needs Now
8. The Little Drummer Boy Peace On Earth
9. Le Noël De La Rue
10. Rudolphe The Red Nosed Reindeer
11. Santa Claus Is Coming To Town
12. Santa Baby
13. Have Yourself A Merry Little Christmas
14. Stille Nacht

Axelle Red – ‘A Very Special Christmas’ Tour :

  • 15.12 CCHA Hasselt
  • 16.12 CCHA Hasselt
  • 17.12 Cirque Royal, Brussel
  • 20.12 Het Depot Leuven
  • 21.12 Stadsschouwburg Brugge
  • 22.12 Stadsschouwburg Brugge
  • 27.12 Théâtre de Namur
  • 28.12 De Roma, Antwerpen
  • 30.12 Zebrawoods, Gent

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over