‘Beasts of the Southern Wild’ van de Amerikaanse regisseur Benh Zeitlin heeft op het 39e Filmfestival Gent de Explore Award gewonnen. Dat is de hoofdprijs van de ExploreZone Competitie, een eigenzinnige route doorheen het festivalprogramma met een zeer diverse selectie uit de verschillende festivalsecties. Het gaat om zeventien films van een nieuwe generatie filmmakers die een eigentijdse en vaak rebelse blik werpen op hoe jonge mensen vandaag denken en doen. Een Eervolle Vermelding ging naar ‘Sons of Norway’ van Jens Lien. De ExploreZone jury bestond dit jaar uit Karen Vandewalle, Joris Luyckx, Ewoud Ceulemans, Eritia De Jonghe en Kobe Le Duc.

Aan de prijs is een indrukwekkende publiciteitscampagne voor de film op Studio Brussel, in de Coreliokranten en in Guido Magazine verbonden.

Jurymotivaties

Eervolle Vermelding: ‘Sons of Norway’ – Jens Lien
“De afgelopen festivaldagen zagen we zeventien films. Het parcours was zodanig gevarieerd dat het niet makkelijk was om één uitgesproken winnaar te kiezen. Daarom besloten we, na een stevige discussie, om naast de Explore Award ook een eervolle vermelding toe te kennen aan een film die ons allen zeer bekoorde.

Omwille van zijn hoog humorgehalte, origineel scenario en vaak satirische kijk op de sociale rebellie van de jaren 70, vonden wij Jens Liens 'Sons of Norway' zeker het vermelden waard.”

Explore Award: ‘Beasts of the Southern Wild’ – Benh Zeitlin
“Toch was er één film die zich voor ons van de andere zestien ExploreZone-films onderscheidde – een intens drama over een natuurramp in New Orleans dat werd gevat door middel van een ijzersterke fotografie en bovendien ook werd gedragen door het ontroerend samenspel van een jong meisje en haar temperamentvolle vader. Daarom hebben wij besloten om de Explore Award van het 39e Filmfestival Gent uit te reiken aan Benh Zeitlin voor zijn meer dan beloftevolle debuutfilm 'Beasts of the Southern Wild'.

Het 39e FIlmfestival Gent duurt nog tot en met 21 oktober.
Info & tickets op www.filmfestival.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: