Bestemming Beveren. De eerste Ivorianen van de Freethiel. Woensdag 27 februari
Een decennium geleden stortte de hele wereldpers zich op SK Beveren, de eerste Europese ploeg die volledig uit Ivorianen bestond. Dit bizarre fenomeen begon in de zomer van 2001 met vijf jongens die op een broeierige zomernacht rechtstreeks vanuit Abidjan in de dorpskern van de Oost-Vlaamse gemeente werden gedropt: Yaya Touré, Venance Zézéto, Gilles Yapi Yapo, Arsène Né en Jocelynn Joss Péhé. Wat is er zovele jaren later van deze vijf Afrikaanse voetbaltalenten geworden? We zien het in Belga Sport op woensdag 27 februari om 20.40 u. op Canvas.

Medio 2001 is SK Beveren, landskampioen in 1979 en 1984, op sterven na dood. De club heeft via schimmige deals met geldschieters uit Turkije en Italië naar een uitweg gezocht, maar de problemen lijken alleen maar groter te worden. Tot enkele leden van het bestuur worden benaderd door een voormalige Franse international die al enige jaren een voetbalschool in Ivoorkust runt. Die ex-international is Jean-Marc Guillou, die zich via zijn vriend voor het leven, Arsène Wenger, ook nog eens geruggensteund weet door Arsenal. Het lijkt al bij al een zijden draad, maar Beveren heeft geen andere keuze.

En zo staan er begin juli 2001 plots vijf jonge Ivoriaanse voetballers op het oefenveld van de Freethiel. Hun namen worden weken lang verkeerd gespeld, maar dat zal Yaya Touré, Venance Zézéto, Gilles Yapi Yapo, Arsène Né en Jocelynn Joss Péhé een zorg wezen. Hun carrière, die begon op de talloze geïmproviseerde voetbalveldjes in de sloppenwijken van Abidjan, krijgt het gedroomde vervolg in Europa.

In eerste instantie is de confrontatie met de nieuwe voetbalcultuur een afknapper. Beveren mist samenhang, waardoor tegenstanders zich bijna op voorhand verzekerd weten van een maximum score tegen de gewezen trots van het Waasland. De ploeg wint slechts twee keer op een volledig seizoen, slikt bijna honderd tegendoelpunten en valt ten prooi aan intriges. Maar, op het moment dat iedereen berust in de ontmanteling van dit instituut, komt er hulp uit onverwachte hoek.

Beveren blijft in extremis in eerste klasse, waarna de club aan haar meest excentrieke hoofdstuk uit haar geschiedenis kan beginnen schrijven.

Belga Sport zocht uit wat er van de allereerste Ivoriaanse voetbaltalenten op Beverse bodem is geworden en wat er op de Freethiel rest van het ‘sprookje’ van de Fransman en zijn tientallen Ivorianen. Het werd een reis van Manchester over Abidjan naar Marchienne- au-Pont.
Belga Sport: Bestemming Beveren is een documentaire van Woestijnvis (Luc Kempen en Koen Warlop) voor Canvas.

Belga Sport – Bestemming Beveren. De eerste Ivorianen van de Freethiel: woensdag 27 februari om 20.40 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: