Potemkino, producent van o.a. de film Welp, produceert samen met de Brusselse regisseuse Saddie Choua en executive producer Sabine Groenewegen een documentaire over Pussy Riot, het Russische feministische punk collectief.

In samenwerking met het internationaal crowdfunding platform Indiegogo.com, hopen de filmmakers de ontwikkeling van hun film een kickstart te geven. Deze crowdfunding start symbolisch op zaterdag 8 maart, naar aanleiding van de internationale vrouwendag. Het is hun ambitie om 25.000 dollar op te halen voor de ontwikkeling van de documentaire.

Deze ambitieuze documentaire is het eerste cinematografische project in samenwerking met de anonieme leden van dit militante vrouwelijke collectief. The Pussy Riot Guide to Feminism gaat in op hun feministische motieven en hun verzet tegen alle vormen van onrecht : van burgerrechten tot artistieke vrijheden, van homofobie tot racisme. Zo wil de documentaire een genuanceerder beeld brengen, in tegenstelling tot het simpele anti-Poetin - imago waar het collectief vaak tot gereduceerd wordt. De film gaat verder en plaatst Pussy Riot in een context van gender issues wereldwijd. De documentaire neemt het publiek mee naar een breder verhaal, dat van feminisme, patriarchisme en onrecht, en hoe vaak de media onze perceptie op de wereld beïnvloedt.

Saddie Choua is een Brusselse cineaste en visual artist. Haar filmdebuut is My sister Zahra, een documentaire over haar zus. Dit jaar is zij resident in het centrum voor hedendaagse kunst Wiels. Saddie volgt de Pussy Riot zaak al sinds de hechtenis van de drie leden. Ze coverde de zaak in de Belgische media en reisde meerdere keren af naar Moskou om het proces te volgen, de anonieme leden persoonlijk te ontmoeten en verscheidene interviews met leden van support groups af te nemen, waardoor ze beschikt over uniek beeldmateriaal.

Potemkino slaagde er voor de avonturenhorror film Welp in om 35.000 euro op te halen doorheen de crowdfunding campagne ‘Koop een val, dood een Welp’. Daarmee demonstreet Potemkino dat ook in Vlaanderen crowdfunding aan belang wint.

Wie interesse heeft om dit project financieel te ondersteunen, kan dus surfen naar http://thepussyriotguidetofeminism.net 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: