Belgische Mededingingsautoriteit neemt nieuwe beslissing inzake gedragsvoorwaarden opgelegd aan Kinepolis Group

26 maart 2019

Na de vernietiging, op grond van procedurele redenen, door het Brusselse Hof van Beroep op 21 november 2018 van de beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) van 26 april 2018, waarbij de gedragsvoorwaarden opgelegd aan Kinepolis Group werden versoepeld met ingang van 26 april 2020, heeft voormelde Autoriteit op 25 maart 2019 een nieuwe beslissing genomen.

Hoewel het Brusselse Hof van Beroep de BMA had opgelegd haar beslissing te herzien op louter procedurele gronden, heeft deze laatste beslist de door haar eerder genomen beslissing te verstrengen, waarbij enkel de opening van nieuwe bioscoopcomplexen met 7 zalen of minder en met 1125 zetels of minder niet langer onderworpen wordt aan haar voorafgaande toestemming. Als bijkomende voorwaarde werd gesteld dat nieuwe complexen zich niet binnen een straal van 10 km van een bestaand of nieuw op te richten Kinepolis-complex mogen bevinden. De herziene voorwaarden zullen ingaan vanaf 25 maart 2019.

Eddy Duquenne, CEO Kinepolis Group : “Het is wat ons betreft onbegrijpelijk dat de BMA een andere beslissing neemt dan voorheen gezien de eerdere louter procedurele vernietiging door het Hof van Beroep. Bovendien begrijpen we geenszins in welke mate deze beslissing het belang van de consument dient. Kinepolis is, en dit sinds meer dan 20 jaar, de enige onderneming ter wereld die niet vrij is om organisch te groeien in haar thuismarkt, een bioscoopmarkt die is achtergebleven ten opzichte van de ons omringende landen. Een mededingingsautoriteit dient het belang van de consument voorop te stellen, niet het belang van de concurrent. Wij zullen ons beraden over vervolgstappen in dit dossier.”

Over Kinepolis

Kinepolis Group NV ontstond in 1997 uit een fusie van twee familiale bioscoopgroepen, en werd beursgenoteerd in 1998. Kinepolis staat voor een innovatief bioscoopconcept dat als baanbrekend geldt binnen de sector. Naast haar bioscoopactiviteit is de Groep ook actief in filmdistributie, eventorganisatie, schermreclame en vastgoedbeheer.

In Europa telt Kinepolis Group NV 53 bioscopen, verspreid over België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Zwitserland en Polen. Sinds de overname van de Canadese bioscoopgroep ‘Landmark Cinemas’ in december 2017, telt Kinepolis ook 45 bioscoopcomplexen in Canada.

In totaal heeft Kinepolis Group vandaag wereldwijd 98 bioscopen in haar portefeuille (waarvan 45 in eigendom), goed voor 886 schermen en meer dan 175.000 zitplaatsen. Inclusief de overgenomen Canadese organisatie, kan Kinepolis rekenen op 3.800 medewerkers om miljoenen bioscoopbezoekers een onvergetelijke filmbeleving te bezorgen. Meer info op www.kinepolis.com/corporat

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over