De bekende reminiscentiemethodiek krijgt er een innovatieve aanvulling bij.

De Benelux-distributeur van Kodak (H. De Beukelaer & Co nv) die een belangrijke foto-ontwikkelingsactiviteit heeft, ondersteunt samen met Stichting Alzheimer Onderzoek, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen , Alzheimer Liga Vlaanderen en Baluchon Alzheimer 'Memory Shots', een tool die herinneringen die nooit werden gefotografeerd, toch kan vastleggen op beeld.

Deze wereldprimeur wordt als eerste in België gelanceerd en gratis aangeboden aan iedereen die met dementie te maken heeft.

- 1 op 5 Belgen ooit = 2,2 miljoen Belgen -

Dementie is één van de moeilijkste aandoeningen om mee om te gaan. Mensen kunnen namelijk gebeurtenissen en herinneringen steeds moeilijker plaatsen. Wie dementie heeft, verliest eerst het kortetermijngeheugen. Het langetermijngeheugen blijft langer bewaard. Volgens de huidige cijfers krijgt 1 op 5 Belgen ooit in hun leven te maken met een vorm van dementie: dat zijn 2,2 miljoen Belgen (in 70% van de gevallen is dit Alzheimer).

En er is nog steeds geen remedie...

Reminiscentie kan heel effectief zijn om gebeurtenissen, mensen en plekken uit hun leven terug te herkennen. Door mensen met dementie oude foto’s te tonen worden ze aangemoedigd om over gebeurtenissen uit hun leven te praten. Het heeft een bewezen positief effect op hun mentaal welzijn en dat van hun omgeving.

Het enige probleem: van heel wat herinneringen bestaat geen foto waardoor ze ook niet makkelijk kunnen worden opgeroepen. Tot nu. ‘Memory Shots’, een unieke tool ontwikkeld met de steun van Kodak, laat mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners zelf toe om samen een herinnering te reconstrueren op foto én die ook af te drukken.

Alle dementie-organisaties in Vlaanderen zetten hun schouders onder het project en zorgen ervoor dat alle woonzorgcentra in Vlaanderen én alle mantelzorgers thuis de tool leren kennen en in gebruik kunnen nemen.

Klik op bovenstaande video voor de ontroerende testimonial video van de 'tango-vrouw' & de 'vrachtwagenchauffeur'.

- Hoe werkt Memory Shots? -

Memory Shots is een combinatie van bestaande artificiële intelligentietools.

Zogenaamde large language models’ en ‘open image diffusion models’ laten mensen toe om fotorealistische beelden te genereren, gebaseerd op een beschrijving van een herinnering.

Maar het gaat verder. Wie een beeld genereert kan, in tegenstelling tot andere tools, hetzelfde beeld blijven bewerken en aanpassen, tot de persoon met dementie voelt dat het plaatje helemaal klopt. Via ‘inpainting' kan, bijvoorbeeld, een groen kleed blauw worden gemaakt, een snor toegevoegd of een hoed opgezet. Wie nog verder wil gaan, kan zelfs de echte gezichten van de personen in kwestie in de foto’s verwerken.

Bij elke herinnering wordt gevraagd naar het jaartal van de herinnering. Elk beeld wordt door de tool dusdanig bewerkt dat het eruit ziet alsof het is gefotografeerd met een camera uit die periode.

- Wat maakt Memory Shots zo innovatief? -

Deze complexe combinatie van tools wordt makkelijk toegankelijk voor mensen met dementie, familieleden en professionele zorgverleners op een gebruiksvriendelijke website die bereikbaar is via tablet, computer of smartphone. Hiervoor hebben gebruikers weinig digitale vaardigheden nodig.

De Benelux-distributeur H. De Beukelaer & C° nv van Kodak, een iconisch merk met een rijke geschiedenis in de fotografie sluit zich met trots aan bij het ‘Memory Shots’ project om een belangrijke bijdrage te leveren aan het behoud van herinneringen voor mensen met dementie.

Als pionier in de wereld van beelden heeft Kodak altijd gestreefd naar het vastleggen en delen van waardevolle momenten. Door deel te nemen aan dit initiatief onderstreept Kodak haar toewijding aan het verbeteren van levenskwaliteit en het ondersteunen van families die getroffen zijn door deze ingrijpende aandoening. Met de kracht van fotografie wil Kodak helpen bij het creëren van visuele ankers die herinneringen kunnen versterken en de emotionele verbindingen kunnen bevorderen die zo belangrijk zijn voor mensen met Alzheimer.

Door het combineren van hun expertise met dit nobele doel hopen wij een significante impact te maken in het bewaren en koesteren van herinneringen. Foto’s kunnen ongelooflijk belangrijk zijn voor ons mentaal welzijn. En ook daarvoor is Kodak er al meer dan 130 jaar. Maar soms slagen we er niet in om alle memorabele momenten op beeld vast te leggen of gaan er foto’s verloren. Dat we mensen met dementie nu wel kunnen toelaten herinneringen terug capteren, voelt als een grote stap voorwaarts waar wij graag bij helpen

Aldus Stefaan De Beukelaer van H. De Beukelaer & Co nv (Distributeur Benelux van Kodak met een fotolabo-activiteit over de regio Benelux en Frankrijk).

Klik op bovenstaande video voor interviews met professor Eric Salmon, professor Rik Vandenberghe, Lucie Leroux (Stop Alzheimer) en begeleiders.

- Hoe maakt ‘Memory Shots’ een verschil voor mensen met dementie? -

Volgens Eric Salmon, Professor Neuroimaging and Cognitive Readaptation aan de Universiteit van Luik, zorgt ‘Memory Shots’ vooral voor diepgaandere gesprekken.

Deze nieuwe vorm van reminiscentie brengt nog meer details naar boven in gesprekken met verzorgers en familieleden. Het reikt onderwerpen aan, geeft iedereen de kans om details toe te voegen of aan te passen, en brengt diepgaande gesprekken op gang. Dat reconstrueert niet enkel herinneringen, maar brengt mensen ook dichter bij elkaar. Zo kan Memory Shots de levenskwaliteit van personen met dementie verbeteren.”

In onze eerste ervaringen met de tool bleek direct hoe makkelijk het gesprek op gang kwam. Het ging van ‘Ik ging naar school’ naar details over klasgenoten, of gebeurtenissen die toen plaatsvonden. Het gesprek duurt minutenlang met de volle aandacht van de persoon met dementie.” - Lucie Leroux, verantwoordelijke Stop Alzheimer in Franstalig België.

Reminiscentie helpt mensen met dementie herinneringen op te halen. Hierdoor vermindert stress, verveling en depressie. Het komt erop aan om mensen met dementie houvast te bieden bij hun haperende geheugen. Er ontstaan zo nieuwe gesprekken over vroeger en vandaag en er komen verborgen emoties aan de oppervlakte,” zegt Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: