Met Brihang, Richard Galliano New Musette Quartet, Esinam en Zotteg(h)em is de affiche voor Gent Jazz “Back to Live” compleet. Het festival start volgende week op vrijdag 9 juli en zal tien dagen tellen.

Brihang leverde met CASCO, een heel straffe tweede plaat af. De single “Steentje” werd een instant klassieker en hij verzamelde maar liefst zes MIA-nominaties. “De romp, de schil, het skelet, de woning is gestript tot het casco van beton en staal.” zo benoemt hij zelf de zoektocht naar zichzelf, de essentie van deze zeer gesmaakte langspeler. Naast een veelzijdig muzikant is Brihang ook een schitterende live-artiest die graag buiten de lijntjes kleurt, en op 15 juli gaan we daar akte van nemen.

De Franse accordeonist Richard Galliano hoeft als vaste waarde in de Europese jazzscene weinig introductie. In dit project brengt Galliano op 10 juli zijn eigen interpretaties van Franse musettewalsen met invloeden van jazz, blues, tango en zelfs Braziliaanse muziek.

ESINAM, kort voor Esinam Dogbatse, is een Belgische-Ghanese multi-instrumentaliste. Haar schitterende soulstem laat ze versmelten met traditionele Afrikaanse percussie, elektronische invloeden, duizelingwekkende melodieën en mijmerend fluitspel. Van deze artieste zullen we de komende jaren ongetwijfeld nog veel horen. Op 15 juli staat ze alvast op Gent Jazz samen met Pablo Casella (gitaar), Axel Gilain (contrabas) en Martin Méreau (vibrafoon en drums).

Zotteg(h)em is een project van de betreurde componist en multi-instrumentalist Tom Wouters. Zijn compagnons de route maakten een selectie uit zijn rijke oeuvre en laten zijn avontuurlijke muzikale wereld krachtig herleven met een sound waarin hij nog even opnieuw tot leven komt. Dit project vult het programma aan op maandag 12 juli.

Gent Jazz ‘Back to Live’ brengt een bijzonder gevarieerd en sterk programma met veel lokaal en Europees talent. Het festival wil van haar 20ste verjaardag een muzikaal feest te maken waar iedereen zich welkom voelt om opnieuw te genieten van livemuziek.

Van 9 tot 18 juli brengt Gent Jazz volgende artiesten naar de Bijlokesite: STUFF., José James, Eefje de Visser, Marc Ribot’s Ceramic Dog, Jef Neve, Tigran Hamasyan Trio, Wim Mertens, TaxiWars, Nordmann, Niklas Paschburg, Blackwave, Lady Linn, Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola, Absynthe Minded, TheColorGrey, Antoine Pierre Urbex Electric, Tutu Puoane Quartet, Dijf Sanders, Compro Oro, 3Men In a BoaT ft. Louis Sclavis, Cinema Paradiso, Naima Joris, Donder & Apeland, Gaidaa, Sohnarr, Monty Alexander Trio, Bandler Ching, SPREEJ, Dayanne, Loverman, Dishwasher_ & Cesar Quinn, Brihang, ESINAM, Richard Galliano New Musette Quartet en Zotteg(h)em.

Deze editie is corona-veilig georganiseerd met onder meer vaste tafels voor alle bezoekers, tafelbediening en mondmaskerplicht voor wie zich over het terrein verplaatst. Dankzij de strikte regels op het evenement moeten bezoekers geen vaccinatiepaspoort of negatieve coronatest voorleggen.

Uitreiking Jong Jazztalent Gent op 10 juli
De uitreiking van de award Jong Jazztalent Gent, een initiatief van brouwerij Duvel Moortgat, vindt plaats op zaterdag 10 juli. Deze award bestaat uit een aanmoedigingsprijs voor jonge talentvolle muzikanten of ensembles en een erkenning voor een persoon die een verdienstelijke rol speelde voor de jazz. Donder won de Jong Jazztalent Gent award in 2019 en speelt deze dag samen met Apeland.

Het volledige programma, ticketinformatie en antwoorden op heel wat vragen i.v.m. tickets, vouchers en de coronamaatregelen zijn te vinden op www.gentjazz.com.

Tickets kosten €39 – €44 en zijn enkel te koop via www.gentjazz.com. Kindertickets (-12 jaar) kosten €8. Gent Jazz vindt, zoals steeds, plaats op de Bijlokesite.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: