Zonet maakte het Sundance Film Festival bekend dat de langspeelfilm Sebastian, een Brits-Fins-Belgische coproductie van Lemming Film België (joint venture met A Private View), Bêtes Sauvages, Helsinki Film, Barry Crerar, geselecteerd is voor haar World Cinema Dramatic Competition in januari 2024. Vorig jaar viel deze eer ook te beurt aan Het Smelt, het regiedebuut van Veerle Baetens. De film Sebastian, in een regie van de Finse regisseur Mikko Mäkelä, kent zijn wereldpremière op vrijdag 26 januari in Park City, Utah. De film wordt in de Benelux verdeeld door September Film.

Sebastian vertelt het verhaal van Max, een getalenteerde jonge schrijver die in Londen woont en als research voor zijn boek, een dubbelleven start als sexwerker.

Belgische coproducent Dries Phlypo startte twee jaar geleden een joint venture met het Nederlandse Lemming Film (o.a. The Lobster) onder de noemer Lemming Film België en heeft al heel wat Europese samenwerkingen op het touw gezet. "Ik vond Sebastian een geweldig scenario van een begenadigd filmmaker. Ik ben er heel trots op dat we met Lemming Film België onze schouders onder dit prachtig project hebben kunnen zetten." Zo werd Sebastian niet alleen gemaakt met de steun van de Belgische Tax Shelter. De opnames vonden ook deels in Brussel plaats met de hulp van heel wat Belgische crew waaronder klankingenieur Yanna Soentjes (o.a. Close). Ook de beeldafwerking wordt op dit ogenblik door het Belgische Flow uitgevoerd.

De hoofdrollen worden vertolkt door een veelbelovende internationale cast, nl. de Italiaanse Ruaridh Mollica, Hiftu Quasem (Killing Eve), Ingvar Sigurdsson (Godland), Jonathan Hyde (The Mummy), Leanne Best (Ted Lasso), Lara Rossi (Crossing Lines).

Mikko is een Fins-Britse schrijver/regisseur gevestigd in Londen en door IndieWire genoemd als een van de 25 LGBTQ+ Filmmakers on the Rise in 2019. Zijn speelfilmdebuut A Moment in the Reeds (2017) is vertoond op meer dan 80 festivals wereldwijd, waaronder BFI London Film Festival, Göteborg Film Festival, Seattle International Film Festival en Frameline. De film werd genomineerd voor de Discovery Award bij de British Independent Film Awards en voor twee Finse Jussi-prijzen (beste acteur en beste mannelijke bijrol).

De film Sebastian kwam tot stand met de steun van de Belgische Tax Shelter.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: