Zeeuwse zanger en verteller broeder Dieleman brengt vandaag nieuwe single ‘De Koeter’ uit. ‘De Koeter’ is de opvolger van ‘De Eerste Knecht’ en samen vormen de liederen een muzikale ansichtkaart over een boerderij in West Zeeuws Vlaanderen, begin 20ste eeuw. ‘De Koeter’ is nu overal online te beluisteren.

‘De Koeter’ is, net als ‘De Eerste Knecht’, geïnspireerd op een verhaal van Leo Bootsgezel uit 1923. Dieleman legt uit: “De Koeter, of Koeienwachter, was een kind dat de koeien weidde langs de dijken. Koeters werden van school gehaald om mee te verdienen voor het gezin. Zij waren de sloofjes van de boerderij, moesten allerlei klusjes doen en werden vaak als voetveeg behandeld. Wanneer de Koewachters dan eindelijk van het hof af mochten om de koeien te hoeden was er tijd om in het prachtige landschap appels te stelen, te vissen, en
te stropen met andere Koeters uit de omgeving.

Net als cowboys in Amerika en herders uit Oostenrijk hadden de Koeienwachters een eigen, ...unieke jodel waarmee zij aangeven aanwezig te zijn in het landschap.”
Niet alleen is deze jodel in 'De Koeter' te horen, maar Dieleman zingt ook over de koeter die een hekel heeft aan de eerste knecht (een verwijzing naar vorige single 'De Eerste Knecht').

Het artwork bestaat uit een door Dieleman handgeknipte prent over het leven van de Koeienwachter op de boerderij.

‘De Koeter’ is nu te beluisteren op Spotify, Apple Music, Deezer, iTunes, Tidal en Bandcamp.

Broeder Dieleman speelt in het najaar de volgende shows in Nederland:

  • 01-10 Rotown, Rotterdam
  • 05-10 Paradiso, Amsterdam
  • 07-10 TivoliVredenburg, Utrecht
  • 28-10 Podium ’t Beest, Goes
  • 05-12 Doornroosje, Nijmegen (met Bonnie 'prince' Billy)
  • 06-12 Paradiso, Amsterdam (met Bonnie 'prince' Billy)

Tickets via www.snowstar.nl/shows

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over