Charlotte Foret had alleen haar eerste single “Wasted Time” nodig om naam te maken. Dit werd de start van haar carrière als ‘Charles’. Deze debuutsingle was een schot in de roos en met haar debuut-EP “Falling While Rising” bevestigt ze dan ook haar muzikale identiteit .
Ze is pas 20 jaar oud en geeft zich helemaal op haar eerste EP, waarop ze autobiografische en universele thema’s aansnijdt. Muzikaal gaat ze alle kanten uit: alternatieve pop, indierock en grunge. Ze beperkt zich niet tot één genre, en met haar unieke en veelzijdige stem komt ze er prachtig mee weg. Luisteren naar “Falling While Rising” is vallen, opstaan en opnieuw beginnen. Het is het weigeren van één enkele toestand en zin geven aan het leven.

Charles: "Elk nummer is autobiografisch en gaat over een moeilijke periode in mijn leven die me gevormd heeft. Het ontroert me dat ik jullie mijn liedjes en levenservaringen mag voorstellen, die me gemaakt hebben tot de persoon die ik nu ben. De boodschap die ik met deze EP wil delen is dat we altijd iets positiefs kunnen overhouden aan een negatieve ervaring. Ik denk dat velen zich hierin herkennen en ik hoop dat mijn muziek jullie zal kunnen raken.”

In afwachting van de EP stelde Charles alvast nog één nieuw nummer voor. “He Knows” is een ontroerende reis doorheen afscheid en rouw. Ze schreef de song voor een van haar beste vrienden, toen die tijdens de lockdown zijn broer verloor en ze de hartverscheurende rouw van dichtbij meemaakte.

Charles: “Het is een boodschap van troost waarin ik uitleg dat, zelfs als we de kans niet hadden om afscheid te nemen van de persoon die overleed, hij wel wist dat we van hem hielden en dat hij zou willen dat we vooruit blijven gaan.” Het nummer starten doet Charles met haar stem en een piano, gaandeweg aangevuld met een instrumentaal deel en background vocals. Het symboliseert het moment waarop er geen woorden meer zijn om verdriet uit te drukken. He Knows draagt een universele boodschap van troost en steun in zich, in een tijd waarin dat het hardst nodig is. Om die boodschap nog meer te ondersteunen, nam Charles de video op in een bos; een omgeving waar de natuur sterker is dan wat dan ook."

Charles blikte “Falling While Rising” in met hetzelfde team als haar vorige twee singles – samen goed voor bijna 2 miljoen streams. Nina Sampermans (Hooverphonic, Ibe) schreef en componeerde. Wouter Hardy (Duncan Laurence) zorgde voor de productie en schreef mee.

Op dit moment staat ze ook in de belangstelling als co-writer van “The Wrong Place”, de Euroviesonginzending van Hooverphonic.Ze schreef het nummer samen met Alex Callier.

Voorheen gaf ze al ongelooflijke live optredens, zoals tijdens de Nuits Botanique, en deelde ze het podium met Clouseau tijdens ‘Kerst met 11 miljoen’, de kerstspecial die een paar maanden terug gelijktijdig te zien was op VRT, VTM, RTBF, RTL en Vier. Uiteraard is er grote honger naar meer. Zodra de omstandigheden het toelaten zal ze er live weer staan. En wij zullen er zijn!

OVER CHARLES
Charles is een eerbetoon aan de voornaam van haar grootvader, een onwankelbare steun, met name in haar passie voor muziek die al op zeer jonge leeftijd begon. Charlotte Foret werd in 2001 geboren in de buurt van Waterloo (België), onder een goede ster, de revival rockster. Ze is even oud als Last Nite, de eerste single van The Strokes, een van haar favoriete bands. Alles behalve toeval. Toen ze 11 was, kreeg ze haar eerste klap in het gezicht toen ze Nirvana ontdekte. Het was een schok, een openbaring, die haar leven voor altijd zou veranderen. In het proces, krijgt ze een tweede, meer gewelddadige klap. Tijdens een auditie voor de dansshow zei haar leraar tegen haar: "Vergeet het maar, je bent niet gemaakt om te zingen". Meer was er niet nodig om Charlotte van het tegendeel te overtuigen: "Later word ik zangeres". Gedreven door een geest van wraak en een groeiende passie voor muziek, wijdde zij haar adolescentie aan het leren van piano en haar prille liefde voor pop. Charlotte gaf geleidelijk vorm aan haar universum en haar stem door het vermenigvuldigen van solo- en groepsprojecten en smeedde haar artistieke identiteit door te luisteren naar onder andere Muse, Tamino, Billie Eilish, Lady Gaga, Radiohead en Tame Impala. Charlotte laat haar overwinning in The Voice België achter zich met een mooie revanche en vooral een overtuiging: "Vanaf nu is muziek mijn hele leven".

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over