Op 11 mei organiseren Film Fest Gent, Jeugdhuis Nieuw Gent en Circusplaneet vzw een gratis FFG Offroad filmvertoning in openlucht. Op het programma staat de Braziliaanse film Cidade de Deus (City of God), van Fernando Meirelles en Kátia Lund. Plaats van afspraak is de site Titannick in Nieuw Gent. Het publiek kan zich bovendien verwachten aan een voorprogramma met een live podcast, muziek en meer.

“De keuze van de film was snel gemaakt”, vertelt Brahim El Mansouri van Jeugdhuis Nieuw Gent. In mei ontvangt het jeugdhuis vijf Braziliaanse jongeren uit Vila Cruzeiro, een favela bij Rio de Janeiro. Hun bezoek kadert in een groter project ‘Gent x Vila Cruzeiro’ van Avansa Regio Gent samen met tien Gentse partners. De jongeren gaan een hele week samen aan de slag. “Zowel onze jongeren als de Brazilianen vinden het een unieke kans om samen deze film te vertonen”, aldus Brahim El Mansouri. “De Braziliaanse bezoekers die op enkele kilometers van Cidade de Deus wonen en vertrouwd zijn met de buurt en leefwereld zullen meer context geven bij de film. Een unieke kans voor de toeschouwers om deze film samen met hen te bekijken.”

Film Fest Gent Offroad is meer dan film. Voorafgaand aan de film presenteert Jeugdhuis Nieuw Gent een voorprogramma. Om 18:00 start er een live podcast van A Tripod Cast en concerten van (lokaal) muzikaal talent zoals Dzidi, DTunsi, Mehdi Bouhafs, Farrox, Dajyant en DJ rodriguezz. Ook de Braziliaanse bezoekers treden op met hun hiphopgroep ‘PH Gang’. De film begint om 21:30.

Cidade de Deus volgt het leven van twee jongens, Rocket en Lil’ Zé. Hun paden scheiden wanneer Rocket droomt van een carrière als fotograaf, terwijl Lil’ Zé uitgroeit tot een drugsbaron. Door de ogen van Rocket wordt een verhaal verteld over drugs, geweld en de strijd om te overleven in de gevaarlijkste sloppenwijken van Rio de Janeiro, terwijl hij de cyclus van geweld probeert te ontwijken en zijn dromen na te jagen.

Gent x Vila Cruzeiro

In mei 2024 zet Avansa Regio Gent, samen met tien Gentse partners, het project 'Gent X Vila Cruzeiro' op touw tijdens 'Gent Jongerenhoofdstad 2024'. Vijf jonge Brazilianen uit een favela bij Rio de Janeiro komen naar Gent voor een uitwisseling met de jongeren van Nieuw Gent, Gent Dampoort, Rabot en Ledeberg. De Brazilianen delen hun levensverhaal, vertrekkende van de documentaire ‘De jongens van Vila Cruzeiro’ (cf. Vranckx en de Nomaden) over de ‘war on drugs’ in Rio de Janeiro, armoede, racisme en uitsluiting.

Fabienne Haerinck (Avansa regio Gent / projectcoördinatie) en Johan Geldof (Dienst Beleidsparticipatie - Stad Gent) schreven het project uit: "We leven in een harde wereld vol maatschappelijke ongelijkheden. Al naargelang waar je geboren bent, kan je een vliegende start maken of dien je twee keer zo hard te werken om je dromen waar te maken. Jongeren in maatschappelijk kwetsbare posities hebben het moeilijk en krijgen te maken met tal van maatschappelijke barrières en (structurele) uitsluitingsmechanismen wanneer ze hun dromen proberen waar te maken. Hoe kunnen we deze jongeren beter ondersteunen in het maken van de juiste keuzes? Voor welke uitdagingen komen zij te staan in hun jonge leven? En wat hebben zij nodig om hun dromen te kunnen waarmaken? En wat als zij de kans krijgen om hun boodschap zelf tot bij de bevoegde beleidsmakers te brengen? Daar gaat het project over."

'Gent x Vila Cruzeiro' wordt gerealiseerd door Avansa regio Gent i.s.m. vzw Minus One, vzw Ocup, vzw Formaat, vzw Jong, vzw Hip Hop Hooray, vzw Jong Gent in Actie, De Centrale, vzw Kubat's en Stad Gent, en dankzij de steun van Ghent European Youth Capital 2024 en JINT vzw (Erasmus+). De Brazilianen maken de reis naar België dankzij de steun van de Stichting Liedts-Meesen. Peter van het project: Lawrence Liedts.

Film Fest Gent Offroad

In het voorjaar van 2024 lanceren Film Fest Gent en vier Gentse partners een nieuw project. Film Fest Gent Offroad biedt drie filmevents buiten de traditionele cinemamuren: het Keizerpark, de wijk Nieuw Gent en CVO Gent, het Centrum voor Volwassenenonderwijs. Filmliefhebbers genieten er van filmvertoningen gekozen en georganiseerd door de jongeren van vzw Jong en jeugdhuis Nieuw Gent en de docenten en cursisten NT2 (Nederlands voor Anderstaligen). Meer info op filmfestgent.be/offroad.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: