Van try-outs over reflectie en uitwisseling tot voorstellingen

De partners van Dans in Brugge – KAAP, Cultuurcentrum Brugge en Concertgebouw Brugge – laten met Bits of Dance niet alleen dans zien, ze nodigen choreografen en dansers ook uit om hun kennis te delen tijdens een Makersdag. Het festival brengt zo een unieke combinatie van expertise-uitwisseling, reflectie, try-outs en voldragen voorstellingen. Het publiek krijgt een vaak verrassende inkijk in de keuken van de artistieke praktijk terwijl de artiest een directe dialoog kan aangaan met de kijker en met collega’s. Deze editie geeft eveneens het startschot van het gezamenlijke Dans in Brugge-makerstraject, met in 2023 een focus op het werk van Lisa Vereertbrugghen.

Makerstraject leidt naar December Dance

Lisa Vereertbrugghen had Bits of Dance in 2020 eigenlijk al op zijn grondvesten moeten doen daveren met DISQUIET, gelukkig is geduld een schone deugd. Op 10 maart kan het Brugse publiek eindelijk deelgenoot worden van haar solo op hardcore techno en subgenres zoals gabber, hardstyle, jungle en drum-'n-bass. De voorstelling laat niet enkel dans zien, maar toont ook hoe Vereertbrugghen dankzij dans kan bestaan. Dans in Brugge geeft het artistiek veelbelovende werk van Vereertbrugghen graag een eigen makerstraject, met als kers op de taart een creatie voor een groep vrouwelijke dansers tijdens December Dance 23. Dat brede palet aan mogelijkheden voor makers – van traject tot try-outs en zaalvoorstellingen met verschillende ‘dansprofielen’ – vormt de kracht van de Dans in Brugge-alliantie.

‘Het fantastische aan hardcore techno is dat het je lichaam activeert. Het is een katalysator voor energie. Ik probeer het publiek een ervaring te bieden die alle zintuigen stimuleert.’ - Lisa Vereertbrugghen in BLVRD

Een dag voor makers en sectorgenoten

Bits of Dance is ook uitdrukkelijk een festival voor en door makers. Op 10 maart ontmoeten zij elkaar tijdens een creatieve Makersdag rond uitwisseling en inspiratie. Ze duiken dieper in elkaars leefwereld, zowel binnen de artistieke praktijk als in het ruimere kunstenveld. Op het programma staan onder meer een technomeditatie van Lisa Vereertbrugghen, een inspiratiesessie van Sophie Guisset en Cassiel Gaube en een brainstorm met Kunstenpunt over de toekomst van de danssector.

Van feest tot freakshow

Bits of Dance richt de spots voluit op opkomende makers. Zo laten Anna Dujardin & Fanny Vandesande een eerste worp van hun TWOTFAM (The Works of the Flesh Are Manifest) los op Brugge. De voorstelling is een uitnodiging om je seksuele zelve te zijn en de verschillende verlangende versies van jezelf te eren. Climaxen zijn het doel noch het einde, maar een feest wordt dit sowieso. Milø Slayers zet met de try-out van DEMONstratio de spanning tussen abstractie en politiek op scherp. In 2015 ont­hul­de een rönt­gens­can een racistisch opschrift onder de verf­la­gen van Kasimir Malevitsj’s beroem­de Zwart Vierkant (1915). Binnen de strak­ke lij­nen van een per­fect uit­ge­licht vier­kant zoeken drie zwar­te per­for­mers een bezwe­rend tegen­ge­wicht. In de voorstelling whatchamacallit van Charlotte Goesaert zetten de vijf spelers hun lichaam in als kunst-, kijk-, machts- en lustobject in een op de 19e-eeuwse freakshows geïnspireerde performance-expositie van mensen, gebracht in de oudste turnzaal van Vlaanderen – een verborgen architecturale parel.

Aftellen dus naar dit festival vol spannend nieuw werk en dansexpertise.
Bits of Dance, van makers voor dansliefhebbers.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over