Het eerste slachtoffer in de cultuursector door de corona crisis'

De Proefkonijnen baat een theater uit in het centrum van Antwerpen, maar zoals het er nu naar uitziet moet het theater door de corona crisis de deuren definitief sluiten. Door het uitblijven van steunmaatregelen van de overheid is het gezelschap, dat reeds 11 jaar theater maakt voor jong en oud, één van de eerste slachtoffers in de cultuursector dat de boeken moet dichtdoen.

Het theater gelegen in de Frankrijklei 35 in Antwerpen kwam in nauwe schoentjes doordat het een commercieel pand huurt en door zijn vzw-structuur toch geen beroep kan doen op de hinderpremie of andere steunmaatregelen van de overheid. In tegenstelling tot de meeste andere theateruitbaters heeft het gezelschap geen pand in bruikleen van de stad en krijgt het verder ook geen subsidies. Dus zonder hinderpremie bleef het maand na maand van de eigen middelen de hoge kosten gerelateerd aan het pand ophoesten.

In eerste instantie was er overleg met de eigenaar van het pand om een uitweg te zoeken. Maar het feit dat er grote onzekerheid blijft over de datum van een mogelijke heropstart en een eventuele tweede golf alle problemen opnieuw zouden laten beginnen, zorgt ervoor dat er geen andere mogelijkheid is dan het huurcontract op te zeggen.

Tenzij… De overheid toch over de brug komt om het theater te redden. Al hadden verschillende contacten met de stad Antwerpen en de bevoegde kabinetten van de Vlaamse overheid vooralsnog geen succes.

'We hebben voordien nooit iemand nodig gehad en dat doet ons nu de das om.’ Zegt de initiatiefnemer achter De Proefkonijnen Randall Van Duytekom. 'We hebben nooit overheden gecontacteerd met de vraag voor subsidies en hebben geen grote mediacampagnes gevoerd. In de luwte maakten we voorstellingen, kregen we bekendheid bij ons doelpubliek, mond aan mond reclame deed z’n werk en tien jaar later maakten we 7 eigen voorstellingen per jaar en bouwden we een eigen theater. Maar toen we bij verschillende overheden en belangengroepen gingen aankloppen met ons probleem, kwamen zij uit de lucht vallen dat ons theater er überhaupt was.'

Daarom lanceerde De Proefkonijnen een petitie om op die manier de politiek te overtuigen dat het theater wel degelijk van betekenis is voor een groot aantal mensen. Het gezelschap bereikt jaarlijks meer dan 10.000 mensen verspreid over Vlaanderen. Volgens Van Duytekom voornamelijk mensen die hun gading niet vinden bij de grote huizen. De Proefkonijnen mag zich met die cijfers de grootste producent van kleine voorstellingen noemen. De petitie werd tijdens de eerste 24 uur meteen door meer dan 1000 mensen ondertekend en nog steeds worden er handtekeningen verzameld. Ondertekenen kan via deze link.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over