Na twee corona-jaren kunnen we eindelijk weer uitkijken naar een klassieke sportzomer met alles erop en eraan. Hoe groot de knaldrang bij de sporters en de fans is, hebben we dit voorjaar al gezien. Dat belooft voor de zomer, want er is de komende maanden superveel sport te beleven. En bij VRT zitten de sportliefhebbers op de eerste rij dankzij Sporza op tv, radio en online. Veel aandacht gaat deze zomer naar vrouwelijke topsporters. De blikvangers zijn het EK voetbal bij de vrouwen, de Ronde van Frankrijk voor mannen én vrouwen, het WK atletiek en de tweede editie van de European Championships. Maar er is nog veel meer zoals het WK basketbal en het WK volleybal voor vrouwen.

Pieter De Windt, hoofdredacteur Sporza: "Sporza is het sportmerk van VRT, de openbare omroep en het is dus een sportzomer die op onze maat gesneden is. Populaire events, zoals de Tour de France, combineren met toernooien rond sporten met een kleiner draagvlak: dat is de kern van ons vak. Daarom is ook de eerste Tour de France Femmes zo’n geschenk: we zullen die live uitzenden én de ploeg van Vive le Vélo zal elke dag een avond-talkshow maken, in Frankrijk. Zoals de Vlaamse sportliefhebber dat van ons gewend is."

De sportzomer gaat letterlijk van start op 21 juni met het WK 3x3 in Antwerpen. Het historische stadscentrum is het prachtige decor voor de wereldkampioenschappen van deze hippe urban variant van het basketbal. (21 tot 26 juni)

De Tour de France begint dit jaar met een driedaagse in Denemarken en trekt daarna via de kasseien van het noorden, de Vogezen, de Alpen en de Pyreneeën naar Parijs. Te volgen op alle kanalen van Sporza. (1 tot 24 juli)

Voor het eerst in vele jaren wordt met de Tour de France Femmes ook een volwaardige meerdaagse Ronde van Frankrijk voor vrouwen gereden: van Parijs naar La Super Planche des Belles Filles in de Vogezen. Alle ritten worden rechtstreeks uitgezonden op Eén en Radio 1. (24 tot 31 juli)

Nog zo’n primeur: voor het eerst zendt Sporza alle wedstrijden van het EK voetbal voor vrouwen rechtstreeks uit. Reportages ter plaatse in Engeland en omkaderingsprogramma’s zorgen voor extra beleving, vooral ook rond de nationale ploeg, de Red Flames. (6 tot 31 juli)

Ook de ‘moeder aller sporten’ krijgt deze zomer met een jaar uitstel haar wereldkampioenschap. Het WK atletiek vindt plaats in Oregon, in het westen van de Verenigde Staten. De wedstrijden zijn te volgen op tv, radio en via livestream. (15 tot 24 juli)

In augustus is München de gaststad voor de tweede editie van de European Championships: een combinatie van EK’s in negen verschillende olympische disciplines: van atletiek en gymnastiek over wielrennen en triatlon tot beachvolleybal en sportklimmen. (11 tot 21 augustus)

September is de maand van de zaalsporten met het EK basketbal bij de mannenmet de Belgian Lions (1 tot 18 september), het WK basketbal bij de vrouwen met de Belgian Cats (22 september tot 1 oktober) en het WK volleybal bij de vrouwen met de Yellow Tigers (23 september tot 15 oktober).

Maar in september vindt natuurlijk ook het WK wielrennen plaats (in Australië, van 18 tot 25 september) én de Vuelta, al begint die al op 19 augustus.

En dan hebben we het nog niet gehad over de Baloise Belgium Tour (15 tot 19 juni), de GP Formule 1 van Spa-Francorchamps (28 augustus) en last but not least de Memorial Van Damme (2 september).

Een hele zomer lang topsport, passie en beleving, dat is de sportzomer bij VRT.

Het WK 3x3 in Antwerpen

21 tot 26 juni

De belangstelling voor het 3x3-basketbal kreeg in ons land een grote boost door het succes van het nationale mannenteam tijdens de Olympische Spelen in Tokio vorig jaar. De vierde plaats van de 3x3 Belgian Lions zorgde toen voor een echte hype. In juni wordt het WK van dit spectaculaire street basketbal georganiseerd in Antwerpen, zowel bij de mannen als de vrouwen. De Groenplaats en de kathedraal vormen het unieke decor voor het tornooi. In beide competities komen 20 nationale teams tegen elkaar uit, waaronder ook de 3x3 Belgian Lions en de 3x3 Belgian Cats. De VRT is ‘host broadcaster’ van het event en zorgt er dus voor dat het tornooi wereldwijd te volgen is.

Sporza zendt alle matchen van de Belgische teams live uit; samen met nog tal van andere wedstrijden, de halve finales en de finales zijn ze op tv te volgen. Online is het live-aanbod aan wedstrijden nog uitgebreider.

Het commentaar komt van Kris Meertens (mannen) en Christophe Vandegoor(vrouwen). Tess Elst zorgt voor de interviews en Dennis Xhaët is de vaste analist. Carl Berteele voorziet de wedstrijden van de Belgen van radio-commentaar.

Tess Elst: "Het WK 3x3 is een ideale opener van de zomer. Het was voor mij, net als voor vele anderen, een heel aangename kennismaking met de sport vorige zomer op de Olympische Spelen. Het is een snelle en ontzettend spannende sport. Voor een discipline die echt gegroeid is vanuit het pleintjesbasketbal is de Groenplaats in hartje Antwerpen een gedroomde locatie voor een WK. De 3x3 Lions verbaasden op de Spelen met hun 4e plaats en ook nu doen ze zeker mee voor de prijzen, en dat in eigen land. Dat kan dus een fantastisch eerste hoogtepunt van de sportzomer worden."

Tour de France

1 tot 24 juli

De Ronde van Frankrijk is en blijft voor velen hét hoogtepunt van het wielerjaar. De unieke combinatie van topsport, Franse ambiance en vakantiesfeer kluistert elk jaar opnieuw massa’s wielerliefhebbers en gelegenheidsfans aan hun scherm of radio. VRT en Sporza zorgen ervoor dat ze ook dit jaar worden meegezogen in het zog van de Ronde van Frankrijk.

De Tour 2022 begint met een driedaagse in Denemarken. De vierde etappe brengt het peloton naar Calais en daarna wacht een kasseirit door de ‘hel van het noorden’. De Tour loopt vervolgens even door de Belgische Ardennen om daarna resoluut koers te zetten naar de Vogezen en de steile klim naar La Planche des Belles Filles. Tijdens de tweede week staan de Alpen op het programma met onder meer aankomsten op de Col du Granon en Alpe d’Huez. In de derde week volgen de Pyreneeën met ronkende namen als de Col d’Aspin, de Col d’Aubisque en Hautacam. Als het verschil dan nog niet gemaakt is, dan gebeurt dat zeker in de tijdrit naar Rocamadour. Daags nadien eindigt de Ronde van Frankrijk in Parijs en weten we of Tadej Pogačar zijn derde Tour op rij wint.

Alle ritten worden rechtstreeks uitgezonden op Eén, met commentaar van Renaat Schotte en José De Cauwer. Carl Berteele en Maarten Vangramberen brengen flashes vanop de motor, zowel voor radio als voor tv, en zorgen voor interviews. Maarten Vangramberen brengt ook dagelijks liveverslag uit in Het journaal. Bert Pitschon en Chris Picavet nemen elk een halve Tour voor hun rekening als reporter.

Vive le vélo zit dit jaar opnieuw in het spoor van de Tour. Op de mooiste en meest pittoreske locaties ontvangt Karl Vannieuwkerke in zijn dagelijkse talkshow boeiende gasten voor een gesprek over de rit van de dag, de Ronde en het leven. Sammy Neyrinck is er opnieuw bij voor reportages uit de buik van het peloton of opmerkelijke verhalen langs het Tourparcours. En natuurlijk kan ook de rubriek Touristique niet ontbreken om een vleugje Frankrijk in de Vlaamse huiskamer te brengen. Karl Vannieuwkerke lanceerde een oproep waarbij onbekende Vlamingen zich kandidaat konden stellen om gast te zijn. Uit de vele inzendingen zullen een aantal mensen worden geselecteerd en in juli mogen de uitverkorenen aanschuiven als gast aan de Vive le Vélo-tafel. Onder meer Eddy Planckaert, Axel Merckx, Average Rob, Marijn de Vries, Marc Sergeant, Roxane Knetemann, Jeroen Lenaerts, Sep Vanmarcke, Dirk De Wolf, Bart Swings, Erika Van Tielen, Bert de Backer en Sven Vanthourenhout hebben hun komst al bevestigd.

Op Radio 1 presenteren Gert Geens en Babette Moonen drie weken lang Sporza Tour, met rechtstreekse flitsen en achtergrondverhalen uit de Ronde van Frankrijk. Christophe Vandegoor zorgt samen met Sven Nys en Serge Pauwels voor het commentaar vanuit de Tour. Met behulp van de Sporza Tourmanager spelen bekende luisteraars hun beste Tourploeg tegen elkaar uit en de dagelijkse rubriek Frankrijk van A tot Z biedt een eigenzinnige kijk op onze zuiderburen. De Sporza Tourmanager staat trouwens ter beschikking van iedereen die zich als amateur-wielermanager wil meten met zijn vrienden of collega’s. Je kan ervoor terecht op sporza.be.

Tour de France Femmes

24 tot 31 juli

De dag waarop de mannen aankomen in Parijs wordt het startschot gegeven van de Tour de France Femmes. De voorbije jaren was er alleen ‘La Course’, een meestal eendaagse wedstrijd die jarenlang werd gedomineerd door de Nederlandse rensters. Maar met de Tour de France Femmes krijgen de vrouwen een achtdaagse rittenkoers voorgeschoteld over een uitdagend parcours. De eerste twee dagen moet er nog niet geklommen worden, maar daarna trekt het peloton de heuvels in, deels ook over onverharde wegen. Het slotweekend in de Vogezen wordt zwaar en bergachtig met heel wat stevige beklimmingen, zoals le Petit Ballon, le Grand Ballon, le Ballon d’Alsace en de slotklim naar de Super Planche des Belles Filles. Na haar mooie voorjaar kijken wij Vlamingen natuurlijk bijzonder uit naar de prestaties van Lotte Kopecky in deze Tour de France Femmes.

Alle ritten worden rechtstreeks uitgezonden op Eén met commentaar van Ruben Van Gucht en Ine Beyen. Karl Vannieuwkerke gaat ook tijdens de Tour de France Femmes door met Vive le Vélo. Maarten Vangramberen blijft op post voor interviews en voor duiding in Het journaal, en ook Inge Van Meensel volgt de eerste editie van deze wedstrijd op de voet.

Radio 1 trekt de lijn van Sporza Tour door: in de laatste week van juli is de presentatie in handen van Jonathan Metdepenninghen; Jonas Maes zorgt voor het wedstrijdcommentaar.

Ine Beyen: "De mannentour teert op een eeuwenlange geschiedenis. Deze Tour de France Femmes staat er op zichzelf. We krijgen een mooie afwisseling van vlakke en punchy ritten met als apotheose twee bergritten. Dit zal ongetwijfeld voor een spannende én open strijd zorgen in het algemeen klassement. En wees maar zeker dat ritten 2 tot en met 4 met stip genoteerd staan in de agenda van Lotte Kopecky!"

Het EK voetbal bij de vrouwen

6 tot 31 juli

Het vrouwenvoetbal is de voorbije jaren steeds populairder geworden en zal deze zomer nog een extra boost krijgen nu de Red Flames zich voor de tweede keer in de geschiedenis hebben geplaatst voor het EK. In 2017 zaten ze in een ijzersterke groep en overleefden ze de eerste ronde niet. Deze keer is de kwartfinale wel een haalbare kaart.

In de groepsfase treden 16 teams aan verdeeld over 4 groepen. Frankrijk is favoriet in de groep van de Red Flames (D), maar Italië en IJsland zijn te kloppen. De twee beste teams van elke groep gaan naar de kwartfinales. Het EK vindt plaats in Engeland, de bakermat van het voetbal, en de sfeer zal er dus geweldig zijn. Vele matchen waren onmiddellijk uitverkocht, onder meer de finale in het legendarische Wembley met een capaciteit van 90.000 toeschouwers.

Voor het eerst zendt VRT alle wedstrijden van het vrouwen-EK live uit op tv. Er is een omkaderingsprogramma bij de openingswedstrijd op 6 juli (Engeland – Oostenrijk), de halve finales en de finale én bij de wedstrijden van de Red Flames. Dat zijn in de groepsfase alvast België – IJsland op 10 juli om 18.00 u., Frankrijk – België op 14 juli om 21.00 u. en Italië – België op 18 juli om 21.00 u. Ruben Van Gucht is telkens de gastheer.

De wedstrijden worden uitgezonden op Canvas (met uitzondering van enkele simultane affiches). Commentatoren zijn Aster Nzeyimana, Geert Heremans, Eddy Demarez en Stef Wijnants. Voor de wedstrijden van de Red Flames zal Aster geflankeerd worden door Imke Courtois. Wouter De Smet en Hermien Vanbeveren zorgen voor de dagelijkse verslaggeving vanuit het basiskamp van de Red Flames in Wigan.

Sporza zal ook op Radio 1 alle wedstrijden van de Red Flames verslaan, met Hermien Vanbeveren als verslaggever.

Bovenop de liveverslaggeving zijn er nog enkele andere VRT-programma's rond de Red Flames, meer informatie daarover volgt later.

Aster Nzeyimana: "De enige echte verwachting en hoop die ik heb, is dat de Red Flames kunnen enthousiasmeren. Dat ze de vele jonge jongens en meisjes met grote ogen naar het EK laten kijken, en dat het vrouwenvoetbal op die manier de nodige positieve reclame krijgt. Als de Flames tegen IJsland meteen kunnen overtuigen en meedoen voor de tweede plaats, zou dat in een groep met Frankrijk en Italië al goed genoeg zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat de stille ambitie van de Flames allicht wat hoger is."

Het WK atletiek

15 tot 24 juli

Het wordt een drukke en spannende atletiekzomer met het (uitgestelde) WK in Oregon in juli, het EK tijdens de European Championships in München in augustus en uiteraard ook de Memorial Van Damme in september. Atletiekfans kijken uit naar de prestaties van onder meer onze nationale trots Nafi Thiam, Noor Vidts en Bashir Abdi of internationale toppers zoals het nieuwe sprintfenomeen Erriyon Knighton, hoogvlieger Armand Duplantis en hordelopers Karsten Warholm en Sydney McLaughlin.

Door het uurverschil (9 uur) zullen vooral de ochtendsessies in Oregon live op tv te zien zijn; die gaan bij ons immers in de vooravond door, of in het geval van de marathon met Abdi al in de namiddag. De avondsessies worden ‘s nachts gestreamd op sporza.be en bij medaillekansen voor Belgen ook op tv uitgezonden. Voor wie liever uitslaapt, volgt er ‘s middags nog een samenvatting van de avondsessies.

De commentatoren van dienst zijn het vertrouwde duo Marc Willems en Kris Meertens. Bert Sterckx zorgt voor de interviews en neemt de radioverslaggeving voor zijn rekening.

De European Championships

11 tot 21 augustus

In 2018 vond de eerste editie plaats van de European Championships, een multisportevenement dat elke vier jaar plaatsvindt, precies tussen twee Olympische Spelen in. Het evenement bundelt zoals de naam het zegt een aantal Europese kampioenschappen in diverse klassieke en nieuwe olympische sporten. Bij de eerste editie (in Glasgow en Berlijn) won de Belgische delegatie maar liefst 18 medailles. De tweede editie vindt plaats in München, precies 50 jaar na de Olympische Spelen in die stad. Op het programma staan negen sporten: atletiek, wielrennen, gymnastiek, roeien, kano, triatlon, tafeltennis, beachvolleybal en sportklimmen. Daarnaast vindt tegelijkertijd in Rome het Europees kampioenschap zwemmen plaats.

Eén (voor 18.00 u.) en Canvas (na 18.00 u.) zenden een ruime selectie van de competities rechtstreeks of in ruime samenvatting uit. Imke Courtois gidst de kijker van wielrennen naar marathon, van polsstokspringen naar roeien en van triatlon naar zevenkamp.

Maarten Vangramberen: "De Europese kampioenschappen zijn uitgegroeid tot de kleine broer van de Olympische Spelen. En ze zijn voor ons misschien nog spannender om volgen omdat de Belgen veel meer kans maken om medailles binnen te halen."

September: maand van de zaalsporten

In september vinden drie belangrijke internationale zaalsportkampioenschappen plaats met telkens ook het Belgische nationale team.

Van 1 tot 18 september is er het EK basketbal bij de mannen in Duitsland, Tsjechië, Georgië en Italië. De Belgian Lions werden groepswinnaar in de voorronde en gaan voor de vijfde keer op rij naar het EK. Ze komen in de groepsfase uit tegen gastland Georgië, Spanje, Rusland, Turkije en Bulgarije. Een zware groep waarvan de eerste vier doorgaan naar de achtste finales. De wedstrijden van de Lions zijn, net als de finale, live te volgen via Sporza op tv en online.

Van 22 september tot 1 oktober volgt het WK basketbal bij de vrouwen. Dat vindt plaats in Australië. De Belgian Cats plaatsten zich voor de tweede keer voor een WK. Bij hun debuut vier jaar geleden eindigden ze knap op een vierde plaats. België is nummer 5 op de wereldranglijst en het hoogst geplaatste Europese land op het WK. In de eerste ronde komen de Belgian Cats uit tegen de Verenigde Staten, China, Bosnië-Herzegovina en Zuid-Korea. Kris Meertens zorgt voor commentaar bij de uitzendingen op Eén, waar de matchen van de Cats en de finale te zien zullen zijn.

Van 23 september tot 15 oktober is er het WK volleybal bij de vrouwen, dat wordt georganiseerd in Nederland en Polen. De Yellow Tigers komen in de eerste ronde uit tegen gastland Nederland, Europees kampioen Italië, Puerto Rico, Kameroen en Kenia. De eerste vier ploegen van elke poule stoten door naar de tweede groepsfase en dat moet een haalbare kaart zijn. Ook dit WK zal te volgen zijn via alle kanalen van Sporza.

De Vuelta en het WK wielrennen

Net als de Giro en de Tour, kleurt ook de Vuelta buiten de lijntjes: de Ronde van Spanje gaat op 19 augustus van start in Utrecht. Na drie ritten in Nederland verhuist de koers naar het Baskenland. Via Asturië in het noorden gaat de Vuelta vervolgens naar het diepe zuiden van Spanje. Het is een uitdagend parcours met vooral in de weekends veel klimwerk. Op 11 september eindigt de Vuelta in Madrid en weten we wie Primoz Roglic opvolgt op de erelijst. Renaat Schotte en José De Cauwer gidsen de kijker door de eerste grote ronde van Remco Evenepoel sinds de Giro van vorig jaar.

September is traditioneel ook de maand van het WK wielrennen. Dat vindt dit jaar van 18 tot 25 september plaats in en om de kuststad Wollongong in het zuidwesten van Australië, net onder Sydney. Het WK gaat op 18 september van start met de individuele tijdrit voor vrouwen elite. Het is een stadscircuit van 34,2 km. Voor het eerst in de geschiedenis zal op dezelfde dag ook de individuele tijdrit voor mannen elite over dezelfde afstand plaatsvinden. De wegwedstrijden bij de elites vinden plaats op zaterdag 24 september voor de vrouwen (164,3 kilometer met 2.433 hoogtemeters) en op zondag 25 september voor de mannen (266,9 kilometer met 3.945 hoogtemeters). Het parcours van de wegrit is spectaculair en zwaar.

Bij Sporza zetten we de wekker om de wielerliefhebber ‘s nachts en ‘s ochtends van dienst te zijn. Maar in de loop van de voormiddag vatten we de belangrijkste actie van de nacht nog eens samen. De commentaarduo’s zijn de vertrouwde tandems: Karl en José bij de mannen en Ruben en Ine bij de vrouwen. Renaat Schotte en Maarten Vangramberen zijn de reporters ter plaatse.

Het spreekt vanzelf dat sporza.be permanent het wielernieuws uit Australië volgt, met beelden en achtergrond. Ook op Radio 1 covert Sporza de wedstrijden van de elite-renners in speciale ochtenduitzendingen.

Linde Merckpoel – Camping 3X3 en Vive les femmes

Ook Linde Merckpoel laat de sportzomer niet links liggen. Eind juni (21 tot 26 juni) focust ze in Camping 3X3 op het Wereldkampioenschap 3x3 basketbal in Antwerpen. Want Linde is zot van basketbal. Zo zot dat ze niets wil missen van het WK. Daarom kampeert ze een week lang op het basketbalplein in het stadion op de Groenplaats. Ze volgt er alles letterlijk vanop de eerste rij, en ontvangt elke dag iemand om samen met haar de pannen van het dak te supporteren, zoals Belgian Cat Hanne Mestdagh, Karl Vannieuwkerke, Coely en minister Annelies Verlinden. Kunnen ze onze Belgian Cats en Lions tot wereldkampioen supporteren? De dagelijkse video’s van Linde zijn te bekijken via VRT NU.

Eind juli brengt Linde in de vlog Vive les femmes, telkens te zien in de uitzending van Vive le vélo en via VRT NU, dagelijkse updates achter de schermen van de allereerste Tour de France voor vrouwen. Ze zet de Belgische rensters in de schijnwerpers, neemt de gasten van Vive le vélo een hele dag mee op sleeptouw, gunt kijkers een blik achter de schermen van de gezellige reizende karavaan van het programma en doet proeven van de sfeer van de koers.

Ook radiozenders Studio Brussel, MNM en Radio 2 zullen aandacht besteden aan de rijkgevulde sportkalender.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over