Het self-titled debuutalbum komt op 27 januari 2023 uit

De Zeeuwse band De Toegift kondigt hun self-titled debuutalbum aan, dat op 27 januari 2023 zal uitkomen. Met de aankondiging brengt de band ook de nieuwe single ‘Licht als stof’ uit, welke verschijnt met een prachtige zwart-wit video met zanger Maxim in de hoofdrol. De video is te bekijken op YouTube. Gisteravond speelde de band in een uitverkochte AFAS Live als support van alt-J. Het debuutalbum is nu beschikbaar voor pre-order in de Snowstar Records webshop.

De Toegift combineert de werelden van eigentaalse poëzie en hedendaagse muziek tot datgene wat ze het liefst maken: Nederlandstalige indie met invloeden uit jazz. Altijd op zoek naar experiment en het perfecte lied, speelt de Zeeuwse band met thema’s over tijd en nostalgie. Het self-titled debuutalbum van De Toegift bestaat uit 10 nummer en komt op 27 januari 2023 uit. De eerder uitgebrachte kortspeelplaten (‘En ik kon alles zien’ & ‘Nooit, misschien’) zullen verenigd worden met het reeds onverschenen materiaal en daarmee is het muzikale verhaal van De Toegift; de onbekende, fictieve band, voorlopig compleet. De langverwachte eerste langspeelplaat is een muzikale reis langs herinneringen, waanbeelden en hersenspinsels. Intieme en persoonlijke teksten, eveneens gespeeld met het idee van herinneringen die steeds opnieuw vormbaar zijn.

Over de nieuwe single ‘Licht als stof’ zegt Maxim het volgende: “We bevinden ons in de onbepaalde ruimte die tussen heden en verleden valt. De tekst is een beschrijving van een allerlaatste, alledaagse dag en bezingt de paden die tot op heden onbewandeld bleven. Er is spijt maar eveneens hoop; vanuit het complete niets is er niets te verliezen. Deze laatste dag schittert onder de lage zomerzon”. De Toegift is je vertrouwde metgezel tijdens deze bitterzoete apocalyps. De piano danst vrijelijk rond de akoestische gitaar en de voorzichtige drums dalen zachtjes neer op het warme geheel vol melancholie. In de bijbehorende video laat Maxim zich leiden door nostalgie en het diepe verlangen om voor even op te gaan in het complete niets.

De Toegift speelt op 26 november op PopMonument (Breda) en staat op Noorderslag 2023 (onder embargo). De band verzorgde het voorprogramma van alt-J in AFAS Live (Amsterdam).

‘Licht als stof’ is nu beschikbaar op Spotify, Apple Music, Deezer, iTunes, Tidal en Bandcamp. Je kunt de video voor ‘Licht als stof’ op YouTube bekijken. Pre-order het self titled debut album in de Snowstar Records webshop.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over