De zomer kunnen we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Een volwaardig Festival Dranouter - met 5 podia, 90 artiesten van over de hele wereld en ruim 50.000 festivalgangers gezellig samen - dat lijkt er niet in te zitten voor de editie van 2021. Maar om te garanderen dat er wel muziek klinkt te Dranouter kunnen we niet langer wachten en moeten we vandaag uit de startblokken schieten. Een wettelijk kader vanuit de overheid is er dan wel nog steeds niet, maar met de vooropgestelde vaccinatiestrategie zouden evenementen tijdens de zomer wel haalbare kaart moeten zijn. Die situatie dwingt de organisatie van Festival Dranouter er toe om zelf de knoop door te hakken. Geen full versie van Festival Dranouter 2021, wél de coronaproof Dranouter Zomersessies XL.

Van donderdag 5 augustus t.e.m. zondag 8 augustus 2021 bieden we een topaffiche in een veilige setting met een diverse line-up van 5 artiesten per dag. En als extra blijk van vertrouwen voor ons publiek bouwen we een coronagarantie in. Op de line-up o.a. Hooverphonic, 20 jaar Flip Kowlier, Bart Peeters en Het Zesde Metaal. Muziekliefhebbers kunnen vanaf vrijdag 7 mei om 11u de felbegeerde tickets bemachtigen. Hieronder lees je uitgebreid over onze festivalplannen.

Uitverkochte edities Festival Dranouter ‘19 en Dranouter Zomersessies ’20

Na de topeditie van 2019 (met o.a. The Kooks, Tourist LeMC, Tom Odell, Black Box Revelation, etc.) stond de organisatie van Festival Dranouter klaar om ook in 2020 te knallen, maar het coronavirus stak daar een stokje voor. Gelukkig klonk er toch muziek in Dranouter. Dranoeter vzw kondigde als eerste festivalorganisatie een coronaproof concertreeks aan voor een zeer beperkt publiek, onder de noemer Dranouter Zomersessies. Op de line-up o.a. Yevgueni, Willem Vermandere, Stef Kamil Carlens, Absynthe Minded, Kapitein Winokio... Een schot in de roos: de concertreeks van de Dranouter Zomersessies in 2020 was praktisch volledig uitverkocht.

Nog een zomer op diezelfde, kleine schaal concerten organiseren is financieel niet haalbaar. Bovendien is er vanuit de overheid nog steeds geen wettelijk kader voor evenementen. Ook al weet niemand hoe de situatie eruit zal zien begin augustus, iedereen heeft nood aan hoop en muziek. Daarom hakte de organisatie van Festival Dranouter zelf de knoop door. Geen Festival Dranouter 2021. Wél de coronaproof Dranouter Zomersessies XL van 5 t.e.m. 8 augustus.

Zomersessies XL in 2021 met klemtoon op Belgisch toptalent

Van donderdag 5 augustus 2021 t.e.m. zondag 8 augustus 2021 (de oorspronkelijke dagen van Festival Dranouter) krijg je een festivaleditie op kleinere schaal met één podium, maar wel met alles erop en eraan.

  • Het grote festivalterrein aan de Dikkebusstraat zal volledig ondergedompeld worden in die zalige gezelligheid die zo eigen is aan Festival Dranouter.
  • De Dranouter Zomersessies XL zullen georganiseerd worden voor een beperkt publiek: 2.500 toeschouwers per festivaldag, beschikbaar in 625 bubbels van 4 personen.
  • Op elke festivaldag van de Dranouter Zomersessies XL plakt een waardige line-up van 5 bands. In de ruime, goed geventileerde festivaltent Kayam kunnen verschillende bubbels zittend aan hun tafeltje genieten van de beste live optreden.
  • De optredens volg je helemaal coronaproof, in bubbels van max. 4 personen.

De Dranouter Zomersessies XL leggen de nadruk op Belgisch talent en maken meteen al enkele indrukwekkende namen bekend. Op donderdag 5 augustus is Hooverphonic de headliner, op vrijdag 6 augustus ’20 jaar Flip Kowlier’, op zaterdag 7 augustus staat Bart Peeters vast. Op zondag 8 augustus staat Het Zesde Metaal op de Zomersessies XL. De line-up wordt binnenkort aangevuld met meer moois.

Hooverphonic werd opgericht in 1995 en bestaat momenteel uit Alex Callier, Raymond Geerts en Geike Arnaert. Geike was van 1997 tot 2008 al de vaste frontvrouw van de groep geweest. De reünie met Arnaert komt er naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het album 'The Magnificent Tree', een van de grootste successen van de groep. In 2021 neemt Hooverphonic deel aan het Eurovisiesongfestival in Rotterdam met het nummer 'The Wrong Place', een ‘instant impact’ nummer over one night stand, gone wrong. Hooverphonic toerde meermaals door de Verenigde Staten en Europa, op eigen kracht of samen met artiesten zoals Moloko en Massive attack. Met hits als 'Mad About You', 'Amalfi', 'The Night Before' en 'Badaboum' heeft de groep al een opmerkelijke staat van dienst in de hitlijsten, zowel in binnen- als buitenland. Tijd voor een stop in Dranouter.

Voor Flip wordt deze Zomersessie XL een specialleke. In 2020 koos hij Festival Dranouter exclusief uit om zijn 20ste verjaardagsjubileum te vieren, om terug én vooruit te blikken. Helaas viel zijn verjaardagsfeestje toen in het water, dus laat ons dit jaar dubbel & dik klinken op '20 jaar Flip Kowlier'!

In 2000 stapte de West-Vlaamse Flip Kowlier voor het eerst op het podium onder zijn eigen naam. Zijn succesvolle solocarrière leverde hem in totaal maar liefst 5 soloalbums op (Ocharme Ik/In De Fik/De Man van 31/Otoradio/Cirque) en ontelbaar veel meezingers: Mo Ba Nin, Bjistje in min uoft, Donderdagnacht, Zwembad, El Mundo Kapotio, Directeur en zo kunnen we nog een hele tijd doorgaan. Het moge duidelijk zijn: deze Zomersessie XL wordt een bont verjaardsdagsfeestje, een mix van klassieke meezingers en breekbaar/melancholische songs! En misschien krijgen we ook al wat nieuw materiaal te horen, want we kunnen al meegeven dat Flip momenteel aan het werk is aan een zesde studioalbum dat in het voorjaar 2022 zou moeten verschijnen. Een Zomersessie XL om niet te missen dus.

Bart Peeters en Dranouter dat zijn twee handen op één buik. Hij deed de afgelopen jaren bij iedere passage de tent ontploffen met een mix van energieke songs, intieme momenten en uitbundige meezingers. Tussen eind november 2019 en eind januari 2020 speelde Bart Peeters niet minder dan 15 uitverkochte concerten in de Lotto Arena in Antwerpen. Het derde en laatste luik van zijn Deluxe Tour kon niet plaatsvinden (je weet wel waarom), dus heeft Bart tonnen energie over voor de Dranouter Zomersessies XL. Verwacht je aan een zwoele cocktail van folk, wereldmuziek, cabaret, zelfs een beetje hip-hop en een vleugje jazz, met al z’n klassiekers. Dat allemaal op de Dranouter Zomersessie XL van zaterdag 7 augustus 2021!

Het Zesde Metaal is het oprechte en terecht succesvolle vehikel van Wannes Cappelle en zijn felle clan. Met het persoonlijkere album 'Skepsels' begint Het Zesde Metaal aan een nieuw hoofdstuk. Hun vijfde album is veruit hun meest – excuses voor deze dooddoener, maar het is zo hard waar – volwassen worp tot nu toe. Nooit eerder klonken Wannes Cappelle en de zijnen zo zeker van hun stuk: zonder grote gebaren en toch raak, opgewekt en bedachtzaam én maatschappijkritisch. ‘Skepsels’ is de opvolger van het immens succesvolle album ‘Calais’ uit 2016. De bijhorende tournee telde 140 concerten, 2 MIA's en enkele zorgvuldig uitgekozen festivals, waaronder Rock Werchter en Festival Dranouter 2017. ‘Naar De Wuppe’, ‘Ploegsteert’ , ‘Gie, Den Otto en Ik’ en ‘Dag Zonder Schoenen’ behoren intussen tot het collectieve geheugen. Bij de wonderlijke plaat 'Skepsels' hoort een wonderlijke tournee, mét stoppplaats in Dranouter. Hulde voor zoveel muzikaal talent van eigen bodem!

Veiligheid boven alles

Uiteraard zorgt de organisatie voor de nodige veiligheids- en hygiëne omkadering. De organisatie volgt alle beslissingen en communicatie van de Nationale Veiligheidsraad nauwkeurig op en past alle maatregelen die nodig zijn strikt toe. De tent zal opgedeeld worden in verschillende bubbels, zodat het zittend publiek met de nodige tussenafstand de concerten kan volgen. Met de succesvolle Dranouter Zomersessies 2020 toonde de organisatie dat ze veiligheid hoog in het vaandel draagt en toch een gezellige en kwalitatieve concertbeleving kan garanderen.

Slechts 2.500 zitplaatsen beschikbaar per festivaldag, in 625 bubbels van 4 personen

Het allerbelangrijkste van deze editie is dat jij erbij bent met je vrienden & familie! Het spreekt voor zich dat het aantal tickets beperkt is, om het evenement coronaproof te kunnen organiseren.

  • Per festivaldag zijn er slechts 2.500 zitplaatsen, beschikbaar voor 625 bubbels van 4. De tickets zijn enkel te koop per bubbel van 4 personen.
  • Per bestelling kan je max. 5 bubbeltickets van telkens 4 personen aankopen.
  • Er zijn deze editie geen combitickets te koop.
  • Zolang de coronamaatregelen een echt festival onmogelijk maken, wordt er ook geen camping ingericht voor de Dranouter Zomersessies XL. Er zijn momenteel dus ook geen campingtickets beschikbaar.
  • Als een festivaldag uitverkocht is in voorverkoop, dan zullen er aan de deur geen festivaltickets meer te koop zijn.

Coronagarantie

Twijfelen of je wel een ticket zou kopen is nergens voor nodig. Mochten de Dranouter Zomersessies XL in 2021 niet (of slechts voor een beperkt publiek) kunnen plaatsvinden omwille van de coronacrisis, dan kan je gebruik maken van de coronagarantie. Mochten de coronaregels deze plannen niet toelaten, dan krijg je je ticketfee terugbetaald (klik hier voor alle info). Wacht dus niet tot alle tickets de deur uit zijn. Koop meteen een bubbel voor jezelf en je vrienden op de Dranouter Zomersessies XL!

Festivalgangers met een ticket van 2020 krijgen via e-mail een voucher toegestuurd waarmee ze festivaltickets kunnen aankopen voor de editie van 2021 en/of 2022. Tickethouders krijgen persoonlijk alle info via e-mail.

Zet je schrap voor de ticketverkoop op vrijdag 7 mei om 11u

De ticketverkoop van Dranouter Zomersessies XL met o.a. Hooverphonic, ’20 jaar Flip Kowlier’, Bart Peeters en Het Zesde Metaal start op vrijdag 7 mei om 11 uur. Verspreid de boodschap en zet je op vrijdag 7 mei om 11 uur achter je computer. Zorg ervoor dat je die felbegeerde festivaltickets kan bemachtigen. Snel zijn is de boodschap!

Schrijf je in op de nieuwsbrief (onderaan op de homepagina). Zo mis je de start van de ticketverkoop zeker niet.

Waarom we nu de Dranouter Zomersessies XL aankondigen, en niet wachten?

We krijgen te horen dat er op 11 mei mogelijk een beslissing valt over wat er eventueel mogelijk zal zijn in de zomer. Die beslissing zou al gevallen zijn 23 april, en daarvoor was er ook al enkele malen sprake van een beslissing. Telkens werden die beslissingen uitgesteld. Ook deze keer is niet zeker of we al te weten kunnen komen wat de exacte voorwaarden zullen zijn in augustus.

We begrijpen dat de coronacijfers de dans leiden en hebben daar begrip voor. Maar we willen op een professionele manier, met voldoende veiligheidsomkadering, een aantrekkelijke affiche kunnen presenteren. En dan hebben we tijd nodig. Die tijd wordt te kort als we nog langer wachten. En dus moesten we beslissen.

De vaccinatiecijfers gaan de goede richting uit, en net zoals zoveel andere collega’s hebben we ervaring met crowdcontrol, veiligheidsprotocollen en kunnen we kort op de bal spelen. Dus gaan we ervoor!

Een festivalorganisatie draait op een team van professionals die aan de slag moeten. Als we komende zomer een veilige context willen bieden waarbij onze leveranciers, artiesten en de vele freelancers een eerlijke vergoeding krijgen, dan moeten we nu aan de slag. We nemen de vlucht vooruit, met het engagement dat we ons flexibel aanpassen aan de regels en er alles aan doen om de Dranouter-sfeer te laten regeren.

Na 45 jaar Festival Dranouter hebben we al wat watertjes doorzwommen, maar we willen ook verder vooruit. En daarvoor moeten we eerst deze zomer gezond door raken. Dus starten we nu al de Dranouter Zomersessies XL op, samen met honderden vrijwilligers en hopelijk duizenden bezoekers.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: