De Deense donkere komedie Drunk van rascineast Thomas Vinterberg zal het startschot geven van de 47ste editie van Film Fest Gent. Met alvast een Cannes-label op zak en een succesvolle wereldpremière in Toronto is Vinterberg bovendien niet aan zijn proefstuk toe in Gent. Het festival vertoonde reeds zeven van zijn films en ontving de dogma 95-regisseur twee jaar geleden op de rode loper. Op 13 oktober levert het Deense goudhaantje het Gentse publiek alvast een openingsfilm van jewelste.

Veel historische momenten gingen gepaard met drank. Van grote literatuur - Hemingway - tot de wereldoorlogen. Churchill dronk ’s morgens al”, zei regisseur Thomas Vinterberg een paar jaar geleden, toen bekend raakte dat hij een film over alcohol schreef.

Wim De Witte, programmadirecteur: "Het feit dat er überhaupt een openingsfilm is in deze vreemde tijden is voor ons een soort van historische gebeurtenis. En dat we het kunnen doen met Vinterbergs nieuwe film zal er zonder twijfel nog een extra memorable laag bovenop leggen. Het traditionele openingsglas zullen we moeten missen dit jaar, maar we laven ons aan de film."

Vier volwassen mannen wagen zich aan een experiment waarbij ze (té) diep in het glas kijken: dat is in het kort de premisse van Drunk. De Deense regisseur die op het filmfestival van Cannes met Festen(1998) de Dogma 95-beweging op gang trapte, is met deze uitgelezen mix van humor en ellende opnieuw in grote vorm. Het helpt ook wel dat de hoofdrol vertolkt wordt door de geweldige Mads Mikkelsen, die Vinterberg in 2012 door het geroddel van een kleine gemeenschap liet opjagen in Jagten(winnaar van de North Sea Port Publieksprijs op Film Fest Gent). Ook scenarist Tobias Lindholm werd aan boord gehesen.

Drunk gaat over Martin (Mikkelsen), ooit de pienterste leraar van de middelbare school, maar nu een uitgebluste man. Hij is nauwelijks aanwezig in de lessen - zo erg zelfs dat leerlingen en ouders willen ingrijpen - en zijn huwelijk loopt langzaamaan op de klippen. Tijdens een gezellige drink overtuigen zijn drie naaste collega’s de geheelonthouder om met hen mee te bingedrinken. Ze worden alsmaar geïntoxiceerder en de stoorzender van de groep Nikolaj (Magnus Millang) vertelt hen over een obscure filosoof die beweerde dat mensen niet met genoeg alcohol in hun bloed geboren zijn.

Bij wijze van experiment stelt hij voor dat ze allemaal doorheen de dag drinken om het “juiste” alcoholpercentage van vijf promille te handhaven. Die milde intoxicatie zorgt dat je meer openstaat voor dingen, creatiever bent en betere beslissingen neemt. Het experiment werpt initieel zijn vruchten af: Martin verbaast zijn vrouw Trine (Maria Bonnevie) met zijn herwonnen levenslust en ook de omgang met zijn studenten is minder stroef. Maar hoelang nog voordat de boel ontspoort?

Drunk is de twaalfde langspeler van Vinterberg, die zich met Festen en Jagten al een krak toonde in het schetsen van groepsdynamieken. Het resultaat is een luidruchtige én ontnuchterende tragikomedie over hoe mannen omgaan (of niet omgaan) met ouder worden. Het is tevens een intrigerende, vinnig geregisseerde studie over de - positieve en minder positieve - effecten van de drankcultuur op het dagelijkse leven.

De openingsfilm wordt vertoond op 13 oktober 2020.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over