Marina, de langspeelfilm van Stijn Coninx heeft dit weekend de magische kaap van 500.000 bezoekers bereikt.  Dit heuglijk nieuws werd vandaag gevierd in Kinepolis Antwerpen. 

Zo’n 500 personen konden de film (her)ontdekken in aanwezigheid van Rocco Granata, Stijn Coninx, Warre Borgmans, Chris Van den Durpel en producent Peter Bouckaert.  Ook een paar authentieke Fiat 500 zakten naar Antwerpen af.  De symbolische 500.000ste bezoeker werd uit het publiek gehaald.  Het betrof de 32-jarige Isabelle Coen uit Hamme. Zij kreeg een boeket bloemen overhandigd, alsook een Vlaamse Film Paspoort dat 8 bioscooptickets bevat voor Vlaamse Films en tal van andere voordelen. 

Marina heeft een schitterend filmparcours afgelegd.  Het startschot van de film werd gegeven bij de première in Genk op 4 november.  Nu, vier maanden later, staat de film nog steeds geprogrammeerd in verschillende bioscopen.  Nog nooit eerder stonden er op hetzelfde ogenblik zoveel Vlaamse films in programmatie (Marina, Kampioen Zijn Blijft Plezant, de Behandeling, the Broken Circle Breakdown (re-release), K3 Dierenhotel, Halfweg en W.).  Eveneens opmerkelijk is het feit dat er twee films van 2013 in de top 5 staan van meest bezochte Vlaamse films sinds 2000.

Producent Peter Bouckaert : “Stijn, scenarist Rik D’hiet en ikzelf hebben meer dan 6 jaar aan deze film gewerkt.  Op vele momenten waren er moeilijkheden en tegenslagen in de ontwikkeling en de financiering.  Dat de film er uiteindelijk toch is gekomen, is door de betrokkenheid en inspanningen van heel veel partijen, een schitterende cast en crew en een volgehouden geloof in de film.  We zijn ontzettend trots op deze film en zijn fier dat hij nu ook een stukje filmgeschiedenis schrijft met dit fantastisch resultaat.  Het jeugdverhaal van Rocco Granata is een warm, inspirerend en hoopgevend verhaal dat door heel veel mensen is omarmd.” 

Marina vertelt het verhaal van een jonge man tegen de achtergrond van de massale Italiaanse migratie naar België in de jaren '50.  Matteo Simoni neemt de rol van Rocco Granata voor zijn rekening, Evelien Bosmans vertolkt zijn jeugdliefde Helena die hem inspireert tot het schrijven van zijn wereldhit ‘Marina’.  Naast hen spelen Luigi Lo Cascio (La Meglio Gioventù) en Donatella Finocchiaro de ouders van Rocco, aangevuld door o.a. Warre Borgmans en Chris Van den Durpel. 

Marina is een productie van Peter Bouckaert voor Eyeworks, in coproductie met de broers Dardenne en het Italiaanse Orisa Produzioni.  De film kon rekenen op steun van o.a. het VAF/Filmfonds, één, Wallimages en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering.  De film wordt verdeeld door KFD (Kinepolis Film Distribution). 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over