Een jaar na het overlijden van Tiny Legs Tim kondigen zijn familie en vrienden een postuum album aan en een eenmalig concert op 28 november 2023 - zijn verjaardag. Single ‘Death Bells Ringing’ out now.

In de exhaustieve liner notes op ‘Melodium Rag’ van de hand van Kurt Overbergh (AB) lazen we tot tweemaal toe: ‘There’s No Such Thing as a Coincidence’. En dat is ook nu het geval. Geen toeval dat dit persbericht precies verschijnt op 25 mei 2023, exact een jaar na het onverwachte overlijden van de geliefde Gentse bluesmuzikant Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim (TLT). Het is ook geen toeval dat 28 november 2023 - zijn verjaardag – niet onopgemerkt zal voorbijgaan. Die dag vindt namelijk het eenmalige eerbetoon ‘Sing My Title: Friends & Artists Celebrating Tiny Legs Tim’ plaats in de Gentse Handelsbeurs. Die dag wordt ook ‘Sing My Title’ op de wereld losgelaten: een cd en een dubbel-LP (ltd. gold vinyl) met een overzicht van TLT’s hele carrière en daarnaast onuitgegeven archiefmateriaal en enkele nieuwe nummers. 'Death Bells Ringing', opgenomen in maart 2022, stamt uit de laatste sessie met de Call Us When It's Over-band en is de eerste vooruitgeschoven single van 'Sing My Title'.

Pre-order 'Sing My Title' (Ltd. gold vinyl / cd / digital).
Ticketverkoop 'Sing My Title: Artists & Friends Celebrating Tiny Legs Tim', 28 november, Ha Concerts (Handelsbeurs), Gent.

“De machinerie van zijn lichaam heeft het laten afweten, maar zijn ziel is bij ons en zal altijd bij ons zijn.” schreef de familie van Tiny Legs Tim na zijn onverwachte overlijden. Daar is een jaar later nog steeds geen woord van gelogen. Vandaag laat de familie van Tim dit weten: “Tim had altijd 'work in progress'. Hij schreef stukjes songtekst op bierviltjes en kassabonnen, kon uren gitaar spelen of met veel aandacht naar muziek van anderen luisteren, bleef eeuwig zijn vingers oefenen, zelfs op zijn ziekenhuisbed. Ook toen hij vorig jaar ziek werd, was er een project in de maak. Hij had met de band van 'Call Us When It's Over' net een aantal nummers opgenomen. Die creatieve stroom is toen abrupt onderbroken. We kunnen niet in zijn ziel kijken, we weten niet hoe hij de draad precies zou hebben opgenomen als alles anders was gelopen, maar we kunnen wel doen wat hij zonder twijfel zelf zou hebben gedaan: een plaat uitbrengen. Een jaar geleden zijn we daar, getekend door de schok en het verdriet, misschien niet genoeg aan toegekomen; nu willen we hem en zijn muziek de eer aandoen die ze verdienen. Sing My Title is niet alleen een anagram van de artiestennaam Tiny Legs Tim, en de naam van het label dat hij in zijn eentje opzette, het is ook een knipoog naar de 'blijde boodschap' in de gospel, en een warme oproep aan de wereld: 'Sing My Title', speel mijn muziek, luister naar mijn muziek. Laat mij in mijn muziek verder leven. Uit de titel van de eerste single 'Death Bells Ringing', en het bijbehorende beeld, spreekt de angst en dreiging waar Tim altijd mee leefde, maar ook de kracht en onverzettelijkheid waarmee hij die omzette in muziek en schoonheid."

Drummer Bernd Coene is, in samenspraak met de familie van Tim, verantwoordelijk voor de songselectie van de 'Sing My Title' release: "In eerste instantie hadden we een lijst met meer nummers omdat het opzet aanvankelijk was om van elke TLT-plaat 1 of 2 tracks te kiezen. Na overleg hebben 15 tracks de finale selectie gehaald. Veel van die nummers zijn persoonlijke favorieten van Tim. En van zijn familie. Dat viel goed samen. De selectie schept een mooi beeld van de carrière van Tiny Legs Tim en is in wezen grotendeels door Tim zelf samengesteld: het grote aandeel van de nummers stond namelijk ook op een USB stick die Tim destijds via de Brusselse DJ en vinylverzamelaar Nasty Bartender aan de Amerikaanse artiest Nick Waterhouse liet bezorgen.”

Naast een dwarse doorsnede van eerder verschenen werk van TLT bevat ‘Sing My Title’ ook archiefmateriaal en nieuwe tracks.

“Na suggestie van bassist Filip Vandebril hebben twee outtakes van het ‘Elsewhere Bound’ album (2019) de tracklist gehaald. ‘Drama’ en ‘Soundtrack’ laten horen welke richting Tim in de toekomst wou uitgaan: meer songgericht, meer americana”, duidt Bernd.

Als pre-productie op een nieuw album nam Tim met de Call Is When It’s Over band in maart 2022 zes songs op in Room 13 in Gent. “Dat ging heel vlot”, herinnert Bernd zich. “Tim had teksten en riffs maar de nummers waren nog niet af. We hebben er als band ter plekke verder aan gewerkt. Dat verliep heel organisch. De songs zijn live opgenomen in dezelfde ruimte. Tim stuurde ons. De sfeer wist hij wel al, maar hoe er te geraken nog niet, dat zochten we samen uit. En Tim was een perfectionist. Hij was tevreden over de zangpartijen van drie van de zes nummers. Die songs (‘Death Bells Ringing’, ‘Better Man’ en ‘Ain’t Build For Speed’) staan dan ook op ‘Sing My Title’”.

Bernd was er bij tijdens de mix van het Call Us When It’s Over’ album (2020) en was daarom de aangewezen man om de drie nieuwe nummers te mixen. “Ik heb dat zo goed als mogelijk gedaan samen met Peter van de Veire van de Yellow Tape Studio. Zoals Tim het gewild zou hebben. Ik dacht aan hem. Er waren de herinneringen aan de gezamenlijke sessies. Hij was erbij op een manier. Na zijn overlijden was er het pijnlijke besef dat ik nooit meer muziek zou spelen met hem. Om die reden was het heel speciaal voor mij om te kunnen werken aan zijn muziek en de nieuwe songs te mogen mixen.”

Tracklist 'Sing My Title':
1. 'Death Bells Ringing' (nieuw - Room 13 sessie - 2022)
2. 'Ain't Build For Speed' (nieuw - Room 13 sessie - 2022)
3. 'Walk With The Devil' (van het album 'Stepping Up' - 2015)
4. 'Poor Boy' (van het debuutalbum ‘One Man Blues – 2011 & apart verschenen als split vinylsingle in 2013)
5. 'Sad Sad' (verschenen als ltd. vinyl single op Record Store Day 2016)
6. 'One More Chance' (van het album 'Elsewhere Bound' - 2019)
7. 'Big City Blues' (van het album 'Live At Sint-Jacobs' - 2017)
8. 'Better Man' (nieuw - Room 13 sessie - 2022)
9. 'Drama' (nieuw - outtake van het album 'Elsewhere Bound' - 2019)
10. 'Half The Plan' (nieuw – Songs From The Rua Room-sessie (Daithi Rua) – 2021)
11. 'Nowhere My Home' (van het album 'Elsewhere Bound' - 2019)
12. 'Soundtrack' (nieuw - outtake van het album 'Elsewhere Bound' - 2019)
13. 'Hard To Admit' (van het album 'Melodium Rag' - 2017)
14. 'Future Poets' (verschenen als ltd. vinyl single in 2019)
15. 'It's All Over Now' (van het album 'Call Us When It's Over - 2020)

De compilatie ‘Sing My Title’ kwam mede tot stand met de steun van Belgian Music Fund.

Kurt Overbergh (AB) over Tiny Legs Tim: "De mooiste woorden die over een persoon worden geuit, gebeuren meestal in uitgesteld relais. Nog preciezer: vaak als het al schaamteloos te laat is. Uitvaartplechtigheden – hoe mooi ook ze kunnen wezen – zijn daar een perfect voorbeeld van. Alsof er plots een drempel wegvalt en het (te late) besef van het gemis moet worden ingehaald en er bijgevolg postuum een regen van lofwoorden over de betreurde persoon nederdalen. Zo niet bij Vlaamse blueslegende Tiny Legs Tim. TLT legde keer op keer zijn diepste zielenroerselen vast op plaat, waarna hij instant bij elke albumrelease de lofredes aan elkaar kon rijgen. Daar zijn er voorbeelden te over van. Over de landsgrenzen heen titelde een magazine: “Zelden een artiest gehoord die zo hard de blues kon voelen en dit tegelijkertijd zo helder kan uitdrukken. Tim mag dan uit Vlaanderen komen, spiritueel is hij een inwoner van New Orleans.” Over het kanaal klonk het als: “Tiny Legs Tim is an unusual name for an unusually impressive musician.” De Standaard bestempelde hem als “Beste bluesmuzikant van ons land.” en de VRT nam het woord “jong icoon” in de mond. Eén van de mooiste quotes echter die ons altijd was bijgebleven, omschreef Tim De Graeve als “Een tijdreiziger wiens klankenpalet oude geesten en nieuwe vergezichten herbergt.” Zijn zes studio-albums, één live plaat en verschillende EP’s die hij ons naliet, zijn daar het levende bewijs van. Of hij nu solo speelde (zie: zijn debuut ‘One Man Blues’), in duo (zie: het prachtige ‘Melodium Rag’) of met een 9-koppige begeleidingsband (zie: ‘Elsewhere Bound’), TLT deed het altijd met een bedrieglijke souplesse en gemak. Elke release kan je namelijk perfect afmeten aan deze quote."

25/05/2023, In Memory Of Tiny Legs Tim, Missy Sippy, Gent (gratis entree)

28/11/2023, Sing My Title: Friends & Artists Celebrating Tiny Legs Tim. Ha Concerts (Handelsbeurs), Gent. Voor de live set verzamelen zich muzikanten van de 'Call Us When It’s Over’ en 'Elsewhere Bound’ tournees, aangevuld met special guests als Steven Troch, Guy Verlinde en Simon Raman. Meer namen tba. De ticketverkoop start op 25 mei om 10u.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over