Naar jaarlijkse gewoonte verzamelt de top van de filmwereld zich in de derde week van mei in het Franse Cannes om er prestigieuze filmprijzen uit te delen of te ontvangen. Vorig jaar domineerde de Belgische filmindustrie het Filmfestival van Cannes en nam maar liefst 4 grote overwinningen mee de grens over. Dit jaar wordt ons land eerder onrechtstreeks, maar wel veelvuldig, vertegenwoordigd tijdens de 76ste editie van het festival. De openingsceremonie is jaarlijks een hoogtepunt en dat belooft dit jaar op 16 mei 2023 niet anders te zijn. Niet alleen ontvangt gelauwerd acteur Michael Douglas een Erepalm voor zijn uitmuntende carrière, ook Johnny Depp verschijnt opnieuw op het scherm. Depp is te zien in de film ‘Jeanne du Barry’, een coproductie van Les Films Du Fleuve, de productiemaatschappij van de Belgische broers Dardenne. De ceremonie is integraal en volledig live te volgen op Pickx+, de exclusieve tv-zender van Proximus. Op 27 mei 2023 zie je op dezelfde zender ook het verslag van de glamoureuze rode loper en kom je te weten wie met de felbegeerde Gouden Palm naar huis gaat.

Dat vorig jaar een absoluut topjaar was voor de Belgische filmmakers op het Filmfestival van Cannes, werd meteen duidelijk toen ze met maar liefst 4 van de meest prestigieuze prijzen naar huis kwamen. Niet alleen Lukas Dhont scoorde met zijn met internationaal geprezen film ‘Close’ en veroverde de Grand Prix, ook Charlotte Vandermeersch & Felix Van Groeningen (‘De 8 Bergen’), Bart Hamelinck (‘Sound of Metal’) en de broers Jean-Pierre en Luc Dardenne (‘Toro en Lokita’), haalden respectievelijk de Prix du Jury, de Camera d’Or en de Special Prix binnen.

Dit jaar zijn er geen rechtstreekse Belgische inzendingen in de lijst van genomineerden terug te vinden, maar toch is ons land vanaf dag één meteen ruim vertegenwoordigd op het festival. De openingsfilm ‘Jeanne du Barry’ van de Franse cineaste Maïwenn is een coproductie van Les Films Du Fleuve, de productiemaatschappij van de broers Dardenne. Het is ook de film waarmee Johnny Depp zijn comeback op het witte doek maakt. Ook de geselecteerde film ‘The Old Oak’ van de Britse regisseur Ken Loach, is een samenwerking met het Waalse productiehuis. In de categorie Un Certain Regard, waar dit jaar 20 films voor geselecteerd werden, waarvan 8 debuten en 6 vrouwelijke producenten, is ‘Augure’ van Baloji één van de genomineerden. Deze film kwam tot stand in samenwerking met heel wat Belgische organisaties. Verder is er in ‘Les meutes’ van Kamal Lazraq, ‘La Rosalie’ van Stéphanie Di Giusto, ‘Rien à perdre’ van Delphine Deloget, ‘Le temps d'aimer’ van Katell Quillevéré en ‘Bonnard, Pierre et Marthe’ van Martin Provost, ook steeds een Belgische samenwerking terug te vinden.

Op 16 mei 2023 worden de deuren van het Palais des Festivals et des Congrès op La Croisette geopend en wordt de 76ste editie van het Filmfestival van Cannes ingeleid. De openingsceremonie, inclusief de impressionante rode loper, wordt in Vlaanderen live en exclusief uitgezonden op Pickx+, de exclusieve tv-zender van Proximus. Ook de slotdag op 27 mei 2023 is integraal en volledig live op de zender te bewonderen, net als de bijhorende rode loper en de prijsuitreiking van de felbegeerde Gouden Palm. Op beide dagen zal host Sverre Denis samen met zijn studiogasten de kijkers begeleiden doorheen het glamoureuze gebeuren. Op 16 mei 2023 start de uitzending omstreeks 17u45, op 27 mei is dat omstreeks 18u45.

Bij Pickx+ zie je dagelijks een groot aanbod aan verscheidene films, het Filmfestival van Cannes past dus perfect binnen dat plaatje en onze visie. Het is dan ook een logische stap dat het festival een vaste waarde wordt bij de zender, die steeds als enige in Vlaanderen de kijker een front row seat biedt tijdens de grote festivals en evenementen, en dus in de komende jaren ook bij ons te zien zal zijn. Het programma van de festivalweek zit alvast goed vol. Je ziet niet alleen de Filmfestivalcontent, maar doorheen de week passeren ook de winnaars van de voorgaande jaren. We garanderen elke avond een topfilm. Het festival zelf is natuurlijk de kers op de taart. Blokkeer 16 tot 27 mei maar alvast in je agenda, want van rode loper tot vakkundige analyse, dankzij Pickx+ zal je geen seconde moeten missen.” - Krijn Jonckheere, Pickx+

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: