Peter Minnebo

“De Schaar erin”, in de huidige verkiezingsstrijd geen leuze van één of andere partij (of ze moesten nog dommer dan dom zijn), ook geen vermelding naar één of andere besnoeiing bij een gemeente, simpelweg de titel van de speciale productie waarmee het EWT-Theater te Deurne zijn seizoen zal afsluiten.

De oorspronkelijke productie genaamd  “ Shear Madness” is een fenomeen in de States met een succes van meer dan 35 jaar (in Boston reeds sinds 1978). Van origine was het een serieus, Duits stuk uit de jaren ’60, komedie was en is nog steeds niet zo goed ingeburgerd bij onze Oosterburen. De rechten van het stuk waren jaren geblokkeerd. Later werd het stuk verkocht aan iemand in Amerika, die het tot een komedie transformeerde.

Tal van wereldsteden afficheren deze theaterproductie, toch waar theater een hot item is, van Warschau over Barcelona tot Seoel.  In Vlaanderen is het echter nog nooit vertoond.

Regisseur en acteur Frank De Kaey zag een voorstelling in Parijs, waar het reeds enkele jaren draait en vertaalde het. Er is echter een clausule voor het in productie kan gaan, de regisseur is haast verplicht om een stage te volgen in Washington. Waarom? Het stuk is zowel een comedy als een whodunit en op een bepaald moment heeft het publiek ook inbreng. Deze inbreng is niet op de scène, maar men wordt gestimuleerd om actief iets te vragen of te roepen. Belangrijke tips zijn immers nodig om het stuk tot een goed einde te brengen.

De charme van dit stuk is dat het iedere avond anders zal zijn. Het publiek is interactief sturend naar de afloop toe, alhoewel ze geen Poirot’s moeten zijn. Om op alles voorbereid te zijn en om alle mogelijke variaties die het publiek kan zeggen te interpreteren, was die stage broodnodig .

Het verhaal speelt zich af in een lokale kapperszaak, waar de bovenbuur wordt vermoord en iedereen een motief heeft. De acteurs uitten overtuigend een vocaal voorproefje met “Ik heb het niet gedaan zene!” Frank De Kaey speelt Tony Van Reet, kapper en eigenaar van Salon “ De Schaar Erin “ en regisseert zijn mede–acteurs in deze productie: Dieter Troubleyn (hoofdinspecteur Janssens), Marc Verbruggen (hulpinspecteur Vertommen), Door Van Boeckel (Klant Eddy), Anne Mie Gils (Klante Eléonore) en Annick Pauwels (kappershulp Barbara).

En verder heeft het totaalspektakel een levensecht decor,een vintage kapsalon. De première is op 9 mei en de vertoningen zijn elke donderdag-zaterdag om 20.30u en zondag om 15.00u tot en met 22 juni .Extra voorstellingen op maandag 9 en 16 juni. Reserveren kan op het nummer 03/324.52.42 of via info@ewt.beOp www.ewt.be  alle producties voor het nieuwe seizoen 2014-2015.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
De Schaar Erin
Datum: 
Vanaf 9 mei 2014
Locatie: 
EWT-Theater, Deurne

Reservatie:

03/3245242
Meer over