Cultklassieker 'Carnival of Souls' krijgt nieuwe live score tijdens VIDEODROOM 2022

Carnival of Souls - Herk Harveys psychologische thriller uit 1962 - zal tijdens VIDEODROOM 2022 voorzien worden van een compleet nieuwe score door het Antwerpse Miaux. Ook zal je 'Le Révelateur' kunnen herbeleven, een confronterende stille film uit 1986 van Philippe Garrel waar ensemble Bohren & der Club of Gore hun minimalistische doomjazz aan zullen ophangen. Met onder andere Mathilde Fernandez, Promis3 en Use Knife staan er ook een paar opzwepende en visionaire electronica-acts op het programma die elk een unieke visuele show zullen brengen.

VIDEODROOM is de jaarlijkse creatieve dream date tussen Film Fest Gent en Kunstencentrum VIERNULVIER: een eigenwijze mengelmoes van eclectische muziek en dito cultcinema. Van 12 oktober tot en met 22 oktober worden unieke audiovisuele voorstellingen en vers gecomponeerde soundtracks bij obscure films voorgesteld. VIDEODROOM 2022 wordt weer een spannende alternatieve trip doorheen de nachten van Film Fest Gent, waarvan vandaag de eerste vier acts bekendgemaakt worden. Het uitgebreide VIDEODROOM-programma wordt vervolledigd in augustus.

'Le Révélateur' BOHREN & DER CLUB OF GORE

Een meesterlijke minimalistische film die - ontdaan van vrijwel alle narratief - op hypnotische wijze de tijd doet vertragen tot die nét niet tot stilstand komt.

Twee jonge ouders en hun zoontje bewegen zich in Le Révélateur door het duister, van ruimte naar ruimte, in een desolate en onwerkelijke realiteit. Ze vluchten weg, doorheen betonnen structuren en verlaten wegen en velden, van een onbekende dreiging die allesomvattend en onontkoombaar lijkt.

Gefilmd enkele dagen na de mei ‘68-revolte in Duitsland en in de buurt van enkele concentratiekampen, baadt de film in grauwe symboliek en twijfelt hij continu tussen waken en slapen. Een controversieel meesterwerk binnen de Franse experimentele cinema.

We hebben voor ‘Le Révélateur’ gekozen omdat er overeenkomsten zijn tussen onze muziek en de film. De gereduceerde esthetiek en de vrije ruimtes die de beelden van de film creëren, zorgen ervoor dat elke kijker er zijn eigen verklaring aan kan geven en er zijn eigen emoties in kan terugvinden - net zoals luisteraars dat bij onze muziek doen.''- Bohren & Der Club of Gore.

'Carnival of Souls' MIAUX

Geboren in Sarajevo, maar ondertussen al een tijd in Antwerpen gevestigd: MIAUX. Gewapend met een Casio maakt ze minimalistische en melancholische muziek. Voor VIDEODROOM voorziet ze de cultklassieker Carnival of Souls van een compleet nieuwe score, die ze live gaat brengen. In de originele score hoor je kerkorgels, in die van Miaux analoge synthesizer.

Carnival of Souls is een Amerikaanse psychologische thriller uit 1962, geproduceerd en geregisseerd door Herk Harvey, met een scenario van John Clifford.

B-filmklassieker Carnival of Souls was bedoeld om "eruit te zien als een Bergman en te voelen als een Cocteau" - iets waar de film, met zijn opvallende locaties en spookachtige orgelscore, ook in slaagt. Harvey maakte gebruik van verschillende guerrilla filmtechnieken en draaide de film met een bescheiden budget van 33.000 dollar. Het was zijn enige speelfilm, die niet veel aandacht kreeg toen hij in 1962 werd uitgebracht als dubbelfilm met het nu grotendeels vergeten The Devil's Messenger. Toch verwierf dit macabere meesterwerk een cultstatus.

Mathilde Fernandez x Promis3

De veelzijdige artieste Mathilde Fernandez werkt in de performance- en beeldende kunst, maar maakt ook muziek. Na twee solo-ep’s (‘Hyperstition’ en ‘Final Vegas’) en een job als de helft van het duo ascendant vierge (opgericht met Paul Seul, bekend van het technocollectief Casual Gabberz), is er nu haar derde ep ‘Sensible’. Doorheen zowel elektronische als akoestische landschappen verkent Mathilde meer dan ooit het intieme en persoonlijke, in een universum vol theatrale pop en ongeremde emoties.

Het Belgische duo Promis3 heeft een eigen plek veroverd in de cyberpopwereld. Hun fascinerende producties, betoverende visuals en opvallende esthetiek weerspiegelen de unieke chemie tussen bandleden Andras en Brent. Als duo verleggen ze voortdurend de grenzen van een herkenbare, maar confronterende visuele identiteit.

Op VIDEODROOM 2022 brengt Mathilde Fernandez, net als cyberpopduo Promis3, een indrukwekkende audiovisuele show.

'The Shedding of Skin' USE KNIFE

Als Use Knife kunnen Stef Heeren, Kwinten Mordijck (beiden bekend van Kiss The Anus Of A Black Cat) en Saif Al-Qaissy (Babylon Trio) hun liefde voor analoge en modulaire machinerie botvieren. Daarbij laten ze groovy Arabische percussie en bezwerende vocals over je uitrollen. Voor de productie van hun debuutalbum 'The Shedding of Skin' werkt het trio samen met Radwan Ghazi Moumneh (Jerusalem in My Heart, Hotel2Tango).

VIDEODROOM presenteert de audiovisuele albumreleaseshow. Denk: stuwende elektronische beats, gesequenteerde melodieën en samples, en levendige Arabische drumritmes. Youniss Ahamad neemt de live visuals en scenografie voor zijn rekening.

'The Shedding of Skin' komt uit op het label VIERNULVIER Records op 30 september 2022. Pre-order de plaat op de VIERNULVIER Records bandcamp.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over