Film Fest Gent, jeugdhuis Nieuw Gent en Theater Larf! slaan de handen in elkaar voor een gratis openluchtvertoning van Cool Abdoul. Deze biopic van Jonas Baeckeland over de Gentse bokslegende Ismaïl Abdoul ging vorig jaar in première op het festival.

De Tine Hannick-site in Nieuw Gent wordt op 3 september 2022 voor de gelegenheid niet enkel een cinema, maar ook een boksring. Vanaf 17u kan je er terecht voor rap-optredens en een sessie bokssparring, gevolgd door de film om 20u30. Er staat ook een Q&A met Ismaïl Abdoul op het programma. De organisatie van de openluchtvertoning kadert in het SPEED-You-UP-project voor vroegtijdige schoolverlaters en NEET's.

Cool Abdoul

Het bewogen carrièrepad van Ismaïl ‘Cool’ Abdoul spreekt tot de verbeelding, zo vond ook regisseur Jonas Baeckeland. Hij wijdde zijn langspeeldebuut aan het levensverhaal van de talentvolle bokser die als nachtportier bijkluste en zo in een crimineel milieu belandde. Kampioenschappen en arrestaties volgden elkaar op tot hij uiteindelijk veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van vijf jaar.

Patser- en Into the Night-acteur Nabil Mallat onderging een indrukwekkende fysieke transformatie om Abdoul te vertolken. Gentenaars Anemone Valcke en Johan Heldenbergh vertolken respectievelijk de rollen van zijn vriendin en zijn trainer. Fikry El Azzouzi schreef samen met Baeckeland en Wouter Van Haver het scenario. Ismaïl Abdoul is nu begeleider bij vzw Touché, waar hij meewerkt aan cursussen voor agressiebegeleiding bij jongeren.

Op 3 september wordt Cool Abdoul vertoond in openlucht op de Tine Hannick-site (outdoor cultureel centrum Titannick) in de Kikvorsstraat in Nieuw Gent. De voorstelling is volledig gratis. Voor de film kunnen bezoekers deelnemen aan een workshop bokssparring, waarbij de deelnemers de technieken van een vrij gevecht aangeleerd krijgen. Er staan ook rap-optredens op het programma. Bovendien zullen Ismaïl Abdoul en Jonas Baeckeland ook zelf aanwezig zijn om de film te kaderen met een Q&A.

Ismaïl Abdoul over zijn verleden en 'Cool Abdoul'

Beluister de Talkies, de talkshow en bijhorende podcast van Film Fest Gent, met Ismaïl Abdoul en Lieven Deloof & Marjan Gryson van vzw Touché, opgenomen tijdens FFG2021. Luister hier.

Jongeren ondernemen in Nieuw Gent

Enkele jongeren van het jeugdhuis Nieuw Gent staan in voor de organisatie van het event. Amir (Salah) Bouchikhi, maakt ook deel uit van die organisatoren. Hij is niet alleen een inwoner van Nieuw Gent maar ook een acteur in de film. Hij speelt de jongere broer van Ismaïl, te zien rechts op het beeld bovenaan.

Theater Larf! organiseert met ‘Plantrekkerij’ al enkele jaren een actieve werking voor en van ondernemende jongeren die in Nieuw Gent het voortouw willen nemen voor hun generatiegenoten. Met dit event nemen Larf! en het jeugdhuis (gesteund door Film Fest Gent) ook deel aan het Europese project SPEED-You-UP. Dit project, geleid door Arteveldehogeschool, wil het aantal vroegtijdige schoolverlaters en NEET's (Not in Education, Employment or Training) verminderen door hun motivatie en ondernemingsvaardigheden aan te scherpen. Jongeren werken in kleine groepen, die ingericht worden door scholen of lokale besturen, aan een eigen ondernemingsidee, dat kan uitgroeien tot een pop-up of een echte onderneming.

SPEED-You-UP telt in totaal 13 partners uit België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Vlaanderen nemen de Stad Gent met het Onderwijscentrum Gent, de Stad Oostende met het Economisch Huis en de Stad Sint-Niklaas met het Welzijnshuis deel aan dit project. Leerkrachten, ondernemers en andere professionals, zoals Larf!, coachen en begeleiden jongeren die een ondernemingsidee uitwerken dat tegemoetkomt aan de noden in hun eigen buurt.

Voor Theater Larf! vormt deze openluchtvertoning het hoogtepunt en sluitstuk voor hun werking ‘Plantrekkerij’ in Nieuw Gent. Schepenen Sami Souguir (Cultuur) en Hafsa El-Bazioui (Jeugd) zullen een woordje doen voor de film.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over