Van 5 september t/m 8 september biedt Jazz in ’t Park traditiegetrouw het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz met aandacht voor alle subgenres, volledig gratis en in een ongedwongen, laagdrempelige sfeer. Dit alles tussen en onder de bomen van het betoverende Zuidpark. Als initiatief van de Stad Gent kregen zowat 1.500 aanstormende en gevestigde jazzmuzikanten hier de voorbije 25 jaar een dankbaar en interactief platform.

De grote publiekstrekkers van deze 26e editie zijn alvast Jef Neve en Flat Earth Society met een eenmalig verjaardagprogramma. En meer dan ooit zet programmator Jeroen de Weder voor deze editie in op een hele rist jonge Belgische jazztalenten die op Jazz in ’t Park de primeur van hun cd-album of de geboorte van een nieuw project voorstellen.

In navolging van de gesmaakte samenwerking in 2018 programmeert voormalig journalist en notoire jazzliefhebber Karel Van Keymeulen ditmaal de lunchconcerten op donderdag en vrijdag, onder de noemer ‘Lunch met Karel’. Zo serveert hij op donderdagmiddag het Ben Sluijs Kwartet, recent gelauwerd met de Klaraprijs Beste Belgische jazz-cd voor ‘Particles’. Op vrijdagmiddag zet Karel vanzelfsprekend vis op het lunchmenu. Met het jazztrio Too Noisy Fish wordt de verse vangst van die dag voorgeschoteld.

Dat Gent gezegend is met een enorm rijk aanbod aan kwalitatieve jazzbands weerspiegelt zich ook in het programma van dit Gentse stadsfestival. Zo kleurt de halve line up Gents, met Screens, Wasdaman, ECLECTIV, H A S T, Flat Earth Society, Jamaican Jazz Orchestra, Nagløed en Brazzmatazz. Ook Jef Neve, die al jaren in Gent resideert, wordt intussen even Gents gepercipieerd als een ‘neuzeke’.

En dan, Flat Earth Society. Het is haast niet te geloven maar het is écht de allereerste keer dat deze internationaal gerenommeerde Gentse bigband-mee-nen-hoek-af de affiche siert en haar langverwachte opwachting maakt. De meest onbetrouwbare Belgische jazzband blaast dit jaar 20 kaarsjes uit en viert dat op Jazz in ‘t Park met een uniek verjaardagprogramma.

Na een sabbatjaar omwille van de jubileumeditie vorig jaar, betrekt het stadsfestival enkele bevriende jazzorganisaties opnieuw wat nauwer bij de werking. De Jazzfriends, met name el NEGOCITO Records, Inside Jazz Management, JazzLab en Art Spot Management zullen zich terug presenteren met een jazzproject, geselecteerd in overleg met programmator Jeroen De Weder. Dit jaar worden ook nieuwe vrienden Solidude Records en Zephyrus Records opgenomen in het kransje.

Uiteraard brengt ook deze editie meerdere primeurs. Wasdaman, het nieuwe project van Bas Bulteel, speelt voor het eerst nieuwe muziek van het nog te verschijnen debuutalbum. De jonge, Gentse bands ECLECTIV en Nagløed presenteren exclusief hun debuutalbum. Flat Earth Society brengt een eenmalig verjaardagprogramma, Haven speelt haar 1e festivaloptreden ooit en Brazzmatazz laat een nieuw geluid horen.

De moderne ruime en duurzame stretchtent die vorig jaar het nieuwe uitzicht van het festival grotendeels bepaalde, komt dit jaar terug. De aandachtige en luistergevoelige concertganger krijgt deze editie extra aandacht. Samen met de tentenbouwer en de geluidsfirma onderzoekt de stad de optimale tentopstelling en geluidsspreiding voor een maximale muziekbeleving.

Uitbureau Gent vzw staat opnieuw in voor de publiekscatering en voorziet dit jaar een 3e eetstand. Naast het artisanale Breydelkraam en het mastellenkraam staat er deze nazomer ook een pastabar in de Foodcorner. Daarnaast werd het aanbod uitgebreid met gevulde kroketten, diverse belegde broodjes en vegetarische alternatieven.

Kindvriendelijkheid staat altijd centraal op Jazz in ‘t Park. Zo is de zandbak met speeltuin de perfecte plaats waar kinderen vrijuit kunnen spelen terwijl de ouders genieten van de muziek. Uitbureau voorziet voor de kinderen ook opnieuw enkele reuzespelen (o.a. reuze vier-op-een-rij, reuze mikado, sjoelbak...) onder begeleiding van gebrevetteerde animatoren van Free-Time. Het is geen opvang, maar het is wel een plek waar kinderen samen kunnen spelen, gratis vanzelfsprekend. Voor de jonge mama’s en papa’s is er zelfs een kraamcaravan om de allerkleinsten te verschonen en te voeden.

Het festivalconcept sinds 1994? Dat zit al in de festivalnaam ‘Jazz in ’t Park’ die alles zegt en refereert naar openheid. Jazz gaat naar de mensen toe, in de open ruimte van het park, om ze op een onbevangen manier te interesseren, te ontroeren, te enthousiasmeren. Het park biedt de ruimte en gebruikt de openheid van de natuur en omliggende omgeving om zoveel mogelijk mensen te bereiken in een aangename, relaxte sfeer. De evenwichtige en gevarieerde programmatie mikt zowel op de pure jazzliefhebber als op muziekliefhebbers die gecharmeerd worden door jonge jazzbands die zonder schroom genres en invloeden door elkaar mixen. Ook toevallige passanten kunnen zich hier ‘open’ stellen voor een muziekvorm die ze niet altijd kennen of hen op het eerste gezicht te moeilijk lijkt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Jazz in ’t Park 2019
Datum: 
donderdag 5 t/m zondag 8 september
Locatie: 
Zuidpark Gent
Meer over