Nieuw seizoen op VRT MAX

In het nieuwe seizoen van faqda gaat Flo Windeyopnieuw de straat op om moeilijk bespreekbare onderwerpen uit de taboesfeer te halen. Het resultaat? Vier nieuwe faqda-reeksen met telkens één specifiek onderwerp. Eerst op de agenda: consent (of "wederzijdse toestemming").

Flo Windey: "Consent is voor mij essentieel. Niet weg te denken. Ik heb een paar ervaringen gehad waar mensen geen toestemming vroegen en over mijn grenzen gingen en dat heeft mij zo slecht doen voelen dat ik niet anders kon doen dan mij er nu nog meer over uit te spreken. Want ik wil me nooit meer zo shit voelen."

Waar trek ik mijn grens?

Consent, goed en wel, maar hoe trek je een grens? In de eerste aflevering van de faqda-reeks rond consent gaat Flo op zoek naar wat consent juist is en wat grenzen nu eigenlijk zijn. Ze trekt de straat op en vraagt het op de man af: wat is consent voor jou? Durf je altijd jouw grenzen aan te geven? En denk je dat je zelf soms grenzen overschrijdt? Consent gaat bovendien over alle soorten grenzen, niet enkel fysieke. Zo spreekt Flo met actrice Maïmouna Badjie over fysieke grenzen bewaken in intieme scenes, maar ook met Joppe De Campeneere over het aftasten van grenzen binnen een relatie.

Moet consent altijd iets ongemakkelijk zijn?

Mag ik u kussen? Is het oke als ik je hier aanraak? Voel je je comfortabel als we dit doen? Consent vragen lijkt nogal... awkward. Maar moet dat het ook altijd zijn? Flo toetst het af aan de hand van iconische romcom-scènes. Want wat als Julia Roberts in Notting Hill, Hugh Grant gewoon zou vragen om haar te kussen? Zou dat het niet nog spannender maken? Consent hoeft eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Daarom volgt Flo mee met een lesje grenzen in de kleuterklas. Easy peasy, toch?

Zijn onze straten wel veilig?

Als consent zo eenvoudig is, waarom loopt het dan nog zo vaak mis? Zijn onze straten wel veilig? Flo herontdekt de stad met architecte Els De Vos. Kunnen we onze steden veiliger maken door die anders te gaan ontwerpen? En wat kan je doen als omstaander? Flo leert hoe je kan reageren als het misloopt.

Een nieuw seizoen van faqda: vanaf nu op VRT MAX

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over