Els Verhaeren

Vorige zondag stonden Foo Fighters als headliner op het podium van het Rock Am Ring 2015 in Mendig, Duitsland. Het zou de eerste keer worden dat ik hen live zou zien, dus mijn verwachtingen waren hoog. Zelfs zo hoog dat ik een beetje bang was om teleurgesteld te worden. Maar dat gebeurde absoluut niet. Dave Grohl is zo’n 20 jaar geleden met FF begonnen en hij weet dus maar al te goed hoe het moet.

Vanuit het niets, iedereen stond zo nog heel nonchalant te wachten op een aankondiging of intro die nog niet kwam, rende Grohl, al spelend op zijn gitaar, in eens het podium op en hadden velen zoiets van “Hey, zijn ze begonnen of wat?!”, maar al snel werd iedereen heel enthousiast toen ze ‘Everlong’ inzette. De ene hit achter de andere passeerde en het was echt zalig om ze een keer aan't werk te zien. Het Rock Am Ring publiek genoot ook echt, danste en zong luid mee op o.a. 'The Pretender'.

Grohl haalde aan dat FF geen band is van 1 uur show, maar dat ze spelen zolang ze er zin in hebben. Toen hij vroeg wie er een meer dan twee uur show wilde ging Mendig even uit zijn dak. FF houden niet van korte shows én niet van korte nummers, het eerste half uur hadden we nog maar een vijftal nummers gehoord waar de band dus echt het beste uithaalde om ook wat interactie te hebben met het publiek en dat werkte! Iedereen genoot!

Blijkbaar waren er nog heel wat mensen in het publiek die voor de eerste keer naar Foo Fighters kwamen zien, waarop Dave Grohl zich afvroeg waar we de voorbije 20 jaar dan hadden gezeten. Het leverde in ieder geval een interessante voorstelling van de band op. Alle bandleden mochten een eigen intermezzo spelen wanneer ze werden voorgesteld. Zo koos bassist Nate Mendel voor 'Another One Bites the Dust' van Queen waarbij drummer Taylor Hawkins voor de zang zorgde.

Een echt kippenvel moment kwam toen Dave 'My Hero' bracht, akoestisch en helemaal alleen vooraan op de catwalk. 'Times Like These' begon hij ook alleen, maar elektrisch, en de band deed later volle bak mee, zo ongeveer halverwege de catwalk. Daar werd nog een verjaardagsfeestje gevierd want ze vroegen Dave Catching van Eagle Of Death Metal om voor zijn verjaardag mee te komen spelen op 'Stay With Me' een cover van Faces (voormalige band met o.a. Ron Wood & Rod Stewart). Foo Fighters speelden nog meer covers van AC/DC en Queen, naar eigen zeggen hun voorbeelden om zelf ook muziek te willen gaan maken. Er ging dus veel respect uit van FF naar andere bands, maar ook wel wat kritiek. Want waar Grohl eerder al wat kritiek had op andere door te refereren naar de lengte van hun show, ging het ook nog even over al dan niet ‘encores’ geven. Maar soit, elke band doet daar mee wat zij willen. Wij kregen gelukkig nog heel wat hits waaronder ‘Big Me’ en ‘These Days’ en de show duurde bijna twee en een half uur.

Afsluiten deden ze met ‘Best Of You’, waarbij het Rock Am Ring publiek zich helemaal gaf en meezong. Het werd een concert waarin de muziek centraal stond. Weinig of geen tierlantijntjes op het podium, maar simpel weg zes steengoede muzikanten die, met heel veel goesting, geweldig goede muziek brengen voor een groot publiek. Samen met het concert van Bruce Springsteen, op TW Classic in 2013, was dit het puurste concert dat ik ooit gezien heb. Foo Fighters zijn echt krakken in hun vak!

Foo Fighters staan bij ons op Rock Werchter op donderdag 25 juni, maar wie niet kan wachten of er niet bij kan zijn en hen toch bezig wil zien, kan dat hier! En bekijk zeker ons FF fotoalbum!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over