Els Verhaeren

Het heetste weekend van het jaar, de festivals die dit weekend doorgaan zullen het geweten hebben. In Kortenaken bij Diest was het tijd voor een weekend Boerenrock. Boerenrock is een driedaags festival, vrijdag gingen ze er van start met B-Party. Voor het vijfde jaar op rij zorgden dj's van Studio Brussel voor een feestje met De Afrekening. Zaterdag was er tijd voor B-Elektrik in "The Biet" met dj-set van o.m. 2Empress, DJ Ward en Murdock. Maar de grote tent en het grote podium "The Big" waren voorzien voor B-Rock.

Daar was er plaats voor nieuw aankomend talent zoals Watchoutforthegiants. Een driekoppige band die in de finale van Rockvonk 2016 stond en ook de halve finale van Humo's Rock Rally 2016 behaalde. De frontman van Stavast, Marco Roelofs, kennen we van bij De Heideroosjes. Met dit nieuw project gaat hij met z'n 4 collega's steevast voor Nederlandstalig rock. De Nederlanders stonden met Stavast voor het eerst in Vlaanderen op het podium en ze deden dat zeer goed! Ze straalden veel energie uit en bewezen dat het Nederlands en stevig rocken heel goed samen gaan.

Van Nederland ging het naar Italië en zelfs een beetje Schotland want de mannen van Shandon droegen allemaal Schotse kilten. (Punk)Rockende gitaren waardoor het vaak lekker stevig ging, maar ook (schuif)trompetten die voor een vrolijke ska noot zorgden. Shandon zorgde dus voor rockend plezier. Zij brachten eigen nummers maar ook 'Proud Mary' een cover van Ike & Tina Turner. Ondertussen werd er al gratis fris water uitgedeeld en zag je mensen frisse zakjes water in hun nek leggen of kleine watergevechtjes ontstaan. Het was dan ook verschrikkelijk heet. Zweetvlekken op T-shirts of druppels zweet zien aflopen op blote bovenlijven, je kon er gewoon niet naast kijken.

Boerenrock was wel in voor een beetje humor op het podium en daar zorgden Urbanus & de fanfaar voor. Het was onze eerste keer dat we een rockende Urbain aan het werk zagen, maar als je wist dat de man met zijn kompanen een volledige tent wist te entertainen op Pinkpop vorig jaar, dan wist je wel dat het goed ging zijn. Hij werd aangekondigd door Marco Roelofs voor wie het een heel speciaal moment was want hij had zijn band vroeger Heideroosjes genoemd dankzij Urbanus. 'Quand Les Zosiaux Chantent Dans Le Bois' zorgde zowaar voor een verfrissend kippenvelmomentje toen iedereen voor de eerste keer volop mee zong. 'Poesje Stoei, Madammen met nen Bontjas...' er werd goed meegezongen door de Kortenakenaren. Hij bracht de oude liedjes afgewisseld met recentere nummers zoals 'Wanhopië'. 'Hittentit' met metallica-achtige intro had een stevig kantje gekregen. Op deze hete zomerdag werd ook 'Bakske vol met stro' een groot succes! De Fanfaar bracht ook nog hun metalversie van 'Gigippeke van Meulenbeik'. Urbanus kwam natuurlijk nog terug met o.a. ‘1-2-3 Rikke Tikke Tik’. Het werd een humoristisch feestje daar op Boerenrock.

Urbanus & De Fanfaar - 6
© Edwin Houdevelt

Boerenrock was onlangs ook op zaterdag helemaal uitverkocht geraakt in voorverkoop (de zondagse familiedag al maanden geleden) dus er was al heel wat volk afgekomen. Zo'n 9000 festivalgangers mochten ze op Boerenrock ontvangen en Urbanus had er daar al een heel groot deel van naar 'The Big' weten lokken.

Daarna was het aan Johannes Genard en zijn School is Cool. Johannes heeft met zijn geslaagde deelname aan het VTM-programma 'Liefde voor Muziek' nog meer bekendheid vergaard bij het bredere publiek. Zijn lange vlecht is hij ondertussen kwijt maar de energie nog niet. Zes jaar na het winnen van Humo's Rock Rally heeft SIC al een heel gamma van hits op hun palmares om een tof feestje te bouwen op festivals, 'If So' was daarvan de opener. 'In Want of Something' deed heel wat mensen dansen, ook al was het daar eigenlijk te warm voor. Ondertussen zorgden 2Empress en Partyshakers XL voor een feestje in 'The Biet'.

De zon was ondertussen gezakt en de warmte ook een beetje. Janez Detd dacht echter van niet. Zij opende met 'Raise Your Fist' en daar kwamen ook al de eerste vlammen op het podium tevoorschijn. De band is vorig jaar gestart met een aantal reünieconcerten en heeft er ook dit jaar nog enkele gepland waarvan eentje op Boerenrock. Hun fans genoten er dan ook ten volle van en zongen heel luid mee. De band had er ook heel veel zin in en dat kon je tot vanachter in de tent voelen. "Boerenrock just wanted to 'Rock On!'". Regelmatig zagen we een wissel van muzikanten op het podium. Janez Detd heeft niet altijd dezelfde muzikanten gehad en zanger Nikolas Van der Veken had dus ook wat oud-leden bij. Punk van de bovenste Belgische plank dus kon een -in dit geval plakkerige- moshpit niet ontbreken. A-ha's cover 'Take On Me' mocht in Kortenaken niet ontbreken. Nikolas had hier even de vrijheid (geen gitaar) om te crowdsurfen. 'Anti-Anthem' was de laatste voor Janez Detd. Nikolas bedankte iedereen, (oud)leden en crew, en nam zelfs even zijn baby Austin mee op het podium voor het afscheid.

Classic Rock kregen we van Golden Earring. Al meer dan vijftig jaar zijn de Nederlanders ondertussen al aan't rocken en ze doen dat nog altijd even goed. Ok, hun looks zijn er wat op veranderd maar voor hun leeftijd (68-70) zien ze er nog goed uit. Het duurde niet zo lang voor we de eerste grote hit 'Twilight Zone’ al te horen kregen, tot groot jolijt van het publiek! Zeker toen ze daarna ook al 'When the Lady Smiles' speelden. Vier jaar geleden stonden ze ook op Boerenrock en zowel Golden Earring als de fans in Kortenaken hadden er duidelijk weer zin in. Ballade 'Going to the Run' droeg zanger Barry Hay op aan de pas overleden Toots Thielemans. De goed gevulde tent ging ook weer helemaal uit zijn dak op 'Radar Love'. Golden Earring hoorde tot de wereldtop met deze hits en dat was er aan te horen. Cesar Zuiderwijk zorgde voor een leuke drumsolo met veel interactie met het publiek.

De band die 'The Big' mocht afsluiten was Therapy?. De Noord-Ierse band bracht in april van dit jaar nog de EP 'Tides' uit en heeft dit najaar een akoestische tour op het programma staan. Maar eerst kwamen ze nog stevig rocken in Kortenaken. Starten deden ze met 'Knives' en 'Die Laughing' van dat geweldige album 'Troublegum' uit 1994. En daarmee was de toon gezet voor een geweldig Therapy? concert. De ondertussen toch al wat oudere Therapy?-fans hadden beslist om “hunnen beer nog eens los te laten” waardoor er net geen accidenten ontstonden voor het podium tijdens het “pogoën”. Kortenaken had er duidelijk nog zin in. Het nieuwe 'Tides' werd natuurlijk ook gespeeld.

Het feestje was nog niet gedaan in 'The Big'. Er kwamen nog en paar dj-sets van o.m. Discobar Galaxy. Tot zo'n 5u zouden ze nog doorgaan om daarna het festival weer in orde te brengen voor B-Family. Het zondagsprogramma waar nog eens zo'n 9000 festivalliefhebbers werden verwacht, met daaronder zo'n 2000 kinderen in volle verwachting van o.a. K3.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: