Zoals het gras van Dessel in juni een weekend heilige grond is voor metalheads, was het voorbije weekend dat van Meerhout (het "groes van Merret") het internationale epicentrum voor liefhebbers van punkrock, hardcore en aanverwanten.

Het begon in 1992 en het moet als toeschouwer in die jaren toch eenvoudig geweest zijn: alle optredens netjes achter elkaar, op hetzelfde podium (op de eerste affiches vinden we enkele oude Belgische gloriën als The Dinky Toys, The Scabs en Ashbury Faith!). Toen was er geen nood aan voorafgaand gepuzzel en podium-planning.

Anno 2014 is een voorbereiding onontbeerlijk: met 81 groepen verdeeld over 4 podia is het zeer wijs om vooraf een wish-list op te maken, zodat je op voorhand kan plannen wanneer je voor welk podium moet gaan klaar staan. Gelukkig is dat veel eenvoudiger dan je zou denken en is de planning zo gepiept met de Groezrock-app: je duidt de bands aan die je wil zien en een kwartiertje voordat je favoriet aantreedt, herinnert je smartphone je daar vriendelijk aan.

Op deze 23ste editie werd op dag 1 er al heel wat lekkers geserveerd, waarvan zeker BoySetsFire indruk maakten wegens de golf van energie die ze over de wei stuurden. Ook noemenswaardig op het Monster Main Stage: Alkaline Trio, niet in het minst vanwege hun fabelachtige drummer. Op Impericon Stage onthouden we de mooie set met enkele splinternieuwe nummers (dit jaar nog uit te brengen op een nieuw album) van het New-Yorkse Madball en viel weer op wat voor publiekslieveling Ignite toch wel is: op het relatief vroege uur was het al flink dringen in de tent om een glimp van de mannen uit California te kunnen opvangen.

Dag 2 zou de dag van headliner The Offspring worden. Maar eerder op zaterdag was er al spektakel te beleven op The Etnies Stage. De set van Cro-Mags werd ingeleid door het zinderende openingsthema van A Clockwork Orange om daarna los te barsten en niet meer stil te vallen.

Wie aan de Etnies Stage bleef camperen werd daarna niet teleurgesteld door nog zo'n hardcore-pionier: Mike “Judge” Ferraro wist jong en oud te bekoren.

Tijd voor een kennismaking met Duitse metalcore? Waarom dan niet meteen voor het allerbeste in zijn soort gaan. Wat Caliban op de Impericon Stage ten beste bracht, was een lust voor oor en oog.

The Hives, daar gaan we geen muzikaal label op kleven, da's gewoon puur entertainment. Zanger Pelle heeft het publiek helemaal op zijn hand en zijn bindteksten doet hij even belangrijk lijken dan de songs die de Zweedse band speelt. En hij komt daar moeiteloos mee weg. Prachtig!

Smash wordt 20. Dat was voor de heren van The Offspring een goede reden om hun doorbraak-album uit 1994 van voor naar achter intergraal te spelen op Groezrock. En zeg nu zelf: er zijn slechtere platen om in hun geheel te moeten aanhoren. De nummers van Smash hebben nog niks van hun crunch verloren en bleven gemakkelijk overeind na al het jonge en minder jonge geweld van de vorige dagen. Kortom, een waardige afsluiter van een zeer geslaagde Groezrock-editie. (Bart Vermeiren)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over