Op 9 september schoot normaal gezien het 20ste seizoen van Ha Concerts, de nieuwe roepnaam van de Gentse Handelsbeurs, uit de startblokken. Tot een kleine plensbui buiten en een mechanisch defect binnen daar een polsstok voor stak.

  • Rematch op vrijdag 23 september met niet langer een optreden van Intergalactic Lovers, maar een vrij exclusieve dj-set van (alle leden van) STUFF.
  • En op vrijdag 30 september doen we er gelijk nog een intergalactisch folkconcert van Hiraeth bij, dat voorpaginanieuws is. Al is pagina 3 ook zeker goed.

STUFF. (dj-set) * vr 23.09 * new kickoff

Om de 20ste verjaardag van Ha Concerts te vieren, schuift STUFF. op vrijdag 23 september alle schuiven zo ver mogelijk open in onze foyer. Geen concert, dus. Maar een vast even verschroeiende dj set van de meest ontvlambare én dansbare jazzbands van het noordelijk halfrond en omstreken. En het beste nieuws van al is dat het feest volledig gratis is. (En het is binnen, zodat de Leie in feite al buiten de oevers zou moeten treden voor er iemand natte voeten krijgt.)

Mensen hebben zelfs geen tickets nodig - de deur staat wagenwijd open. En wij hebben op onze beurt dan weer geen bloemen ofkransen nodig. Goed humeur volstaat.

Hiraeth met Wouter Vandenabeele * vr 30.09 * reisconcert met een verhaal

Nog in het kader van 20 jaar Ha Concerts treedt op vrijdag 30 september Hiraeth aan, het nieuwe ensemble van folkviolist WouterVandenabeele, dat er een ontzagwekkende trip langs tien mediterrane landen heeft opzitten. Want nergens anders is de muziekgeschiedenis zo doordrenkt van melancholie dan in landen als Portugal (saudade) en Spanje (flamencoblues) of zelfs in de Balkan. En het is precies in die melancholie dat Vandenabeele zich de afgelopen drie maanden met zijn folktroepen is gaan wentelen.

  • Het verslag van die reis staat op hiraeth.be, maar mogelijk nog belangrijker is de laatste halte van dit unieke project: Gent. Na ontmoetingen met lokale folkartiesten in tien landen, keert Hiraeth terug naar eigen land met een verrassend rijk geluid waar we nu al melancholisch van worden.
  • Meer info vind je hier. Maar laat gerust weten, als je er Wouter Vandenabeele zelf ook over aan de tand wil voelen.

Artist in residence: Lara Rosseel

Nog nieuws! Omdat ook muzikanten last hebben van de stijgende energieprijzen, geeft Ha Concerts vanaf dit seizoen een jaar lang onderdak aan een artiest (in residentie, dus). Lara Rosseel, de verhalende bassist die onlangs nog werd aangesteld als stadscomponist van Gent, bijt de spits af.

"Ik ga sowieso al spelen met een internationaal trio", zegt Rosseel. "Drie vrouwen uit verschillende tradities, die niet alleen musiceren maar ook zingen."
Welke droomprojecten ze verder nog zoal wil realiseren? Lees het hier of vraag het haar natuurlijk gewoon zelf. De koffie staat klaar, en de chauffage op minstens 19.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over