Soms hoor je al bij de eerste seconde dat je iets bijzonders te wachten staat. Dat je een artiest ontdekt die zijn eigen pad volgt, ook al weet die zelf nog niet waar de weg hem naartoe zal brengen. Iskander Moens is zo iemand.

Het eerste tastbare resultaat is vandaag uit. Are You Lost Here? is een EP met zeven nummers én een bonustrack die meteen indruk maakt. De songs getuigen van talent: ze vertellen een uitgepuurd verhaal en hullen zich eerder in stilte dan bombast. Muziek als een deken om je in te wentelen. Alsof er een deur van een ander universum opengaat waar je als luisteraar gewillig in verdwaalt.

Hoor je invloeden? Jazeker. Bon Iver, bijvoorbeeld. Sufjan Stevens ook. En nee, u bent niet de eerste die opmerkt dat zijn stemtimbre af en toe gelijkenissen vertoont met dat van Chris Martin. “Dat hoor ik vaker, inderdaad, maar ik ben er wél van overtuigd dat, naargelang ik meer nummers zal uitbrengen, die vergelijking als vanzelf zal verdwijnen.” Zelfs in de sfeervolle folkpop die de songs van Are You Lost Here? kenmerkt schemert zijn klassieke achtergrond door, al is dat volgens de zanger onbewust gebeurd. En toch: je hoort het aan de manier waarop de strijkers zijn gearrangeerd op Saturday Silence en Beauty Of It All. Je voelt het aan de keuze voor warme instrumenten als flugelhorn en fagot. “Een buffetpiano is zoveel warmer dan een synthesizer; die leeft en spreekt zoals jij en ik.”

Iskander vond zichzelf op het moment dat hij meer van achter zijn piano begon te schrijven, en zijn gitaar wat vaker aan de kant schoof. “Het voelde als thuiskomen.” Dat verklaart, ondanks de klassieke opleiding, ook de keuze voor popmuziek. Daar komen de songs vanzelf. De nummers op de EP leunen veel dichter aan bij zijn persoonlijke leven. Dat is wat omgaat in zijn hart en in zijn hoofd. Saturday Silence gaat over aansluiting vinden bij de natuur, en ook Beauty Of It All is geïnspireerd door de geur van de lente zoals je die opsnuift in het landelijke havenstadje Zelzate, de plek waar hij zelf is opgegroeid. “Ik kom uit een fijn en warm gezin, en ik keer heel graag terug naar huis. Tegelijk zit het niet in me om ergens lang te blijven. Ik ben een nomade die hunkert naar andere plekken waar ik nieuwe ervaringen kan opdoen. De muziek is daarvoor een perfecte metgezel.” Tijdens een verblijf in Berlijn ontstond Berlin, een nummer over een abrupt afgebroken vriendschap. Prelude werd opgenomen in een kerk in Toscane. En American Dream gaat over de grote oceaan oversteken om New York te zien.

Met Are You Lost Here? levert Iskander Moon een bijzonder visitekaartje af. Lost is hij allerminst. Integendeel: je voelt aan alles dat de ingslagen weg de juiste is. Waar die hem naartoe brengt blijft voorlopig nog een open vraag. Maar dat de bestemming de moeite loont leidt geen enkele twijfel.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over