“Pour vivre heureux, vivons cachés”: deze ware uitspraak uit één der fabels van Florian is de laatste jaren meer dan ooit van toepassing op (zanger/muzikant/conservator van het ontroerend muzikaal erfgoed) Jan De Smet.

Sensationele verhalen uit zijn beroeps-of privéleven vallen er niet te rapen ... hij heeft daar namelijk geen tijd voor! De laatste 9 jaar heeft hij naar schatting aan 1250 optredens, concerten en voorstellingen (na de Nieuwe Snaar-finale in 2013 )meegewerkt. U begrijpt dat er geen tijd overbleef voor akkefietjes op TV en/of sociale media. Een logisch gevolg hiervan is dan ook dat de nationale (muziek)pers geen weet heeft van wat er allemaal beweegt op de diverse podia waar Jan graag en gulzig vertoeft. Nochtans wordt er – en dat al schier 50 jaar - duchtig verder getimmerd aan zijn bijna eeuwigdurende muzikale monumentenstrijd! Zangers, muzikanten, muziekmakers, melodieën, muziekstijlen, muziekinstrumenten die soms jammerlijk in de plooien van de tijd dreigen te verdwijnen, worden levend en levendig gehouden in de talloze muzikale projecten waaraan hij graag meewerkt, of waarvoor hij zelfs onvervaard het initiatief neemt.

In het najaar 2023 viert hij zijn 70ste verjaardag met de tour Jan De Smet en de Grote Luxe. In deze voorstelling deelt hij het podium met een schare uitgelezen muzikanten en zangeressen die een zeer eclectisch muzikaal programma beheersen: The Bonnie Blues, Les Guitares Magiques en Stoy Stoffelen.

Een mooie quote aan zijn adres van zijn fijne Nederlandse Collega-muzikante Fay Lovsky, die net als Jan vooral in de schaduw bergen muzikaal werk verzet : “… Jouw fraaiste verzameling is evenwel de collectie “mensen” : muzikanten, tekenaars, excentriekelingen. Jij vormt de wereld door mensen te begeesteren en inspireren , en dat vindt die wereld leuk… “

Journalist Stijn Tormans zegt (na een solovoorstelling) in 2022 : ‘Hij brengt geen cinema mee, en nog minder tierlantijn. Maar in zijn koffer zitten wel heerlijke verhalen en vergeten songs met eeuwigheidswaarde. Het is de geestigste les monumentenzorg die ik ooit kreeg. Gebracht door Meester Jan, een zanger met een hoed, in de vorm van zijn leven.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over