En heeft op de eerste dag al meteen prijs

In het nieuwe Eén-programma Ja Jan zegt acteur en presentator Jan Van Looveren zestig dagen lang 'ja' op elke vraag die zijn pad kruist. "Omdat ik té veel 'neen' moet zeggen. Ik heb geen tijd meer om iets onverwachts te gaan doen. Iets zots. En ik wil dat eens omdraaien", aldus Jan.

Maar dat het zo’n vaart zou lopen, had hij niet verwacht. Al op de eerste dag vraagt iemand hem om een tattoo te laten zetten. Op de tweede dag zegt hij ja op het drinken van een hallucinerende thee… in het Amazonewoud. Val samen met Jan Van Looveren van het ene avontuur in het andere in het nieuwe programma Ja Jan.

In Ja Jan zegt Jan Van Looveren zestig dagen 'ja' op elke vraag die hij krijgt. Hoe het hem vergaat, ziet de kijker vanaf 5 januari acht weken lang op Eén. In de eerste aflevering wordt hij meteen op de proef gesteld:

“Zestig dagen op alles ja zeggen, en op dag 1 meteen een tattoo. Waanzin.”

Alle begin is moeilijk, dat blijkt ook op de eerste dag van zijn avontuur. Jan weet niet meteen waar te beginnen. Er is geen scenario, geen plan. Hij gaat met de cameraploeg dan maar een koffie drinken. Buiten de ober die vraagt wat hij wil drinken, gebeurt er niet veel. Tot een vrouw hem op het bewuste terras zomaar vraagt of Jan een pintje wil drinken van haar, en vervolgens of hij een tattoo wil zetten. De kop is er af, en hoe. Voor Jan is een tattoo niet evident. “Als er één ding is dat ik vroeger niet mocht van mijn vader, was het een tattoo zetten. Hij draait zich om in zijn graf.” Maar Jan moet ja zeggen, en dus gaat hij langs bij Joe Dynamite, de bekendste én vriendelijkste tattoeëerder van Antwerpen.

“Ja tegen ayahuasca, de zwaarste psychedelische drugs ter wereld. Waar ben ik aan begonnen?”

Op dag twee belandt Jan op een metalfestival. Hij wordt uitgenodigd voor een “crowdsurfke” en ontmoet er Seven Antonopoulos, de Amerikaanse drummer van Channel Zero. Die is meteen mee met Jan zijn avontuur, en doet een wel heel speciaal voorstel. Hij wil Jan meenemen naar de Amazone in Peru, om thee te drinken van de ayahuascaplant. “Het is het krachtigste psychedelische middel dat we kennen", verduidelijkt Seven. Jan zegt enthousiast ja, met totaal geen idee waar hij aan begint.

In België en veel andere Europese landen is het illegaal om Ayahuasca te gebruiken, omdat het DMT, dimethytryptamine bevat, een stof die doet hallucineren en ook in bepaalde drugs zit. In Peru is het Ayahuasca-ritueel een eeuwenoude spirituele traditie, en wordt het algemeen als een medicijn beschouwd. Jan en Seven trekken dus naar dé bakermat van het Ayahuasca-ritueel, aan de andere kant van de wereld, om onder leiding van een Peruaanse sjamaan kennis te maken met de mysterieuze plant. Hoe dit verder loopt ziet de kijker in de tweede aflevering.

“Stuntvliegen. Onwaarschijnlijk. Dat ik daar 'ja' heb op gezegd. Vroeger had ik daar geen tijd voor”

Verder in de aflevering krijgt Jan, tijdens een dagje uitwaaien aan zee, de vraag om te stuntvliegen. Een paar dagen later staat hij op het vliegveld in Kiewit Hasselt waar de jongens een échte stuntpiloot hebben gevraagd Jan mee te nemen in zijn Extra 200 OOTTT, een vliegtuig dat sneller om zijn as draait dan een F16. Stefaan Braem is nu in opleiding voor lijnpiloot Boeiing 737 maar vliegt al jaren voor het Belgische leger en maakte daar deel uit van de Red Devils, het demo-team van de luchtcomponent. Jan is dus in goeie handen, en plakt al snel onder druk van 8G (acht keer je eigen gewicht) tegen zijn stoel, letterlijk en figuurlijk ondersteboven met zicht op Limburg. Hij mag zelfs zelf even sturen…

"Voetbal zegt mij niks. Maar tegen de 'Kielse ratten' Cois en Sjarel kon ik niet 'neen' zeggen. En ik heb er geen spijt van gehad"

Door gewoon 'ja' te zeggen, rolt Jan al in de eerste aflevering van de ene verrassing in de andere. Jan ontmoet ook twee tachtigjarige ‘Kielse ratten’, Cois en Sjarel, die hem vragen mee te gaan naar de hulde aan Rik Coppens in het Beerschot-stadion. Voetbal zegt Jan niks, maar hij moet ja zeggen en pikt de mannen op voor wat onverwachts een onvergetelijke avond zal worden. Vooral voor Cois, die er sinds het overlijden van zijn vrouw al vele jaren niet meer geweest is en vele mooie momenten herbeleeft.

Ja Jan: op maandag om 20.40 uur vanaf 5 januari op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: