Op 22 juni, toen de zon onderging boven de stad Antwerpen, ontstak Juanes, de Colombiaanse troubadour, een vurige viering in het hart van De Roma. Het was een avond waar de echo's van zijn "Europa Tour 2024" de muren van het iconische theater vulden met een symfonie van Latijns-Amerikaanse ritmes en rocktonen.

Juanes, een naam die synoniem staat voor de ziel van de Spaanstalige muziek, keerde terug naar België, een land dat hem met open armen heeft ontvangen. Zijn tournee, een variant van zijn Vida Cotidiana tour, was een muzikale reis die het publiek door zijn meer dan 20-jarige solocarrière voerde, waarbij hij nieuwe nummers van zijn laatste album "Vida Cotidiana" introduceerde, dat hem recentelijk 2 Latin Grammy's opleverde.

Juanes' muzikale odyssee begon met de band Ekhymosis, waar hij van 1988 tot 1997 als zanger en gitarist leidde. De overgang van thrash metal naar een unieke fusie van genres baande de weg voor zijn solocarrière, waarbij hij rock vermengde met traditionele Latijns-Amerikaanse ritmes.

Ondanks de taalbarrière deed Juanes zijn uiterste best om te communiceren met het publiek in zowel het Spaans als het Engels. Het was een moment van pure menselijkheid, waarbij de kracht van muziek werd getoond om grenzen te overstijgen en harten te verbinden.

De setlist van de tournee bevat ook eerbetuigingen aan traditionele Colombiaanse volksritmes zoals "Sin Medir Distancias", een vallenato van Diomedes Díaz, en "Rebelión", een salsa meesterwerk van Joe Arroyo. Het publiek in Antwerpen genoot ook van "Querida", een oprecht eerbetoon aan de legendarische Mexicaanse musicus Juan Gabriel.

Het concert in Antwerpen was een levendige viering met de 22 nummers van het standaard tourformaat plus enkele toevoegingen die werden gevoed door de energie van het publiek, zoals de inclusie van 'La Bamba', waar een dozijn fans het podium betraden om met hem te dansen.

Naast het vertonen van enkele van zijn nieuwe nummers, genoot het publiek van traditionele hits zoals 'La Camisa Negra', 'Mala Gente' en 'A Dios le Pido'. De opvallende afwezigheid in Antwerpen was precies wat leidde tot het meest emotionele moment van het concert in Brussel: 'La Tierra'. Dit benadrukt het verschil tussen deze twee optredens van dezelfde tournee. De ene was bijna een persoonlijke ervaring in een gezellige sfeer, de andere een vreugdevolle viering van integratie onder muziekliefhebbers, het was een “Fiesta” vol ambiance.

Juanes' optreden in Antwerpen was een bewijs van zijn blijvende aantrekkingskracht en zijn boodschap van harmonieuze co-existentie. Het was een feest vol emotie, energie en een gedeelde liefde voor muziek die grenzen, talen en culturen overstijgt.

Juanes eindigde het concert met zijn al traditionele zin: "Nogmaals, uw dienaar neemt afscheid, Juan Esteban Aristizábal, vanuit Medellín, Colombia, naar de wereld."

Tot de volgende keer, Parce.

Marcela Ardila

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over