Juanes, Colombiaanse singer-songwriter, winnaar van onder meer 26 Latin Grammy's, 2 Anglo Grammy's en 11 MTV-prijzen, keerde op 14 september terug naar België in het Koninklijk Circus in Brussel als onderdeel van de Europe Tour 2023.

Het publiek genoot van een presentatie die 2 uur duurde en in totaal 22 nummers telde, waaronder zijn hits “La Camisa Negra” en “A Dios le pido”. De concertsetlist is een trip down memory lane van zijn meer dan 20-jarige muzikale carrière, evenals een introductie van 2 nummers van zijn nieuwe album: “Vida cotidiana”.

Degenen onder ons die de carrière van Juanes vanaf het begin hebben gevolgd, weten dat hij begon in de muziekgroep Ekhymosis, die tussen 1988 en 1997 zes albums wist uit te brengen met Juanes als componist, leadzang en gitarist. Ekhymosis maakte een muzikale overgang door van het eerste album geclassificeerd als Thrash-Metal naar het zesde, dat niet in één genre kan worden ondergebracht, omdat het verbazingwekkend genoeg een samensmelting van meerdere is.

Misschien om de nostalgie van hun begin te herdenken, bevatte de songselectie een van de meest gerespecteerde nummers van Ekymosis: “La Tierra”. Dit nummer is een prachtige samensmelting van rockelementen met variaties op de Colombiaanse folklore – iets dat zowel revolutionair als controversieel was in 1997. Tot dan toe was het ondenkbaar om rock te mixen met traditionele lokale klanken van Latijns-Amerikaanse folklore zoals “Guasca”, “Carrilera” , “Cumbia”, onder andere ritmes.

Gedurende zijn hele carrière heeft Juanes hulde gebracht aan verschillende iconen van de verschillende traditionele genres door hun liedjes aan te passen aan zijn kenmerkende fusionstijl. Europa Tour 2023 bevat: “Sin medir distancias”, een Vallenato van de grootste legende van dit genre: Diomedez Diaz, en “Rebelión”, een Salsa die ongetwijfeld het meesterwerk van Joe Arroyo is.

De locatie voor de stop in België, het Koninklijk Circus, was perfect voor de gelegenheid. Het was mooi, gezellig en met een charme die het concert een intiem tintje gaf, waardoor er een bijzondere band tussen de artiest en het publiek ontstond. Het was het ideale decor voor een van de hoogtepunten van de avond: Juanes kwam het podium af om het nummer “Para tu amor” te zingen, omringd door fans terwijl hij op zijn akoestische gitaar speelde.

Met zijn succes in Brussel bewees ‘El Parce’ (zoals hij ook wel wordt genoemd) dat hij nog steeds mensen van verschillende leeftijden, van over de hele wereld, kan verrassen met zijn muziek en teksten. Ondanks commerciële druk blijft hij vasthouden aan zijn motto: “Se habla español”, waarbij hij alleen in zijn moedertaal zingt; natuurlijk, met uitzondering van de covers die hij maakte van Metallica, zijn favoriete band, waaraan hij zo graag zijn inspiratie toeschrijft om zich in de muziek te wagen toen hij een tiener was.

Juanes is zowel een symbool van de Spaanstalige muziek als een ambassadeur van Latijns-Amerikaanse muziek. Een bijzondere ambassadeur die tegelijkertijd het moderne en het traditionele vertegenwoordigt, zelfs versmolten met zijn geliefde en alomtegenwoordige Rock. Misschien zijn deze samensmeltingen van het niet-samensmeltbare slechts een deel van zijn permanente boodschap van harmonieus sociaal samenleven.

Het was een emotionele gebeurtenis, waarbij het publiek zijn gevarieerde muzikale reis zong, danste en applaudisseerde. Een avond waarin Juanes de gevoelige vezels van de aanwezigen raakte toen hij sprak over persoonlijke onderwerpen zoals ouders zijn en de moeilijkheden van samenleven in deze moderne wereld. Hij benadrukte dat er in dit land zoveel multiculturalisme heerst dat we mensen van over de hele wereld kunnen ontmoeten en dat iedereen samen met één stem kan zingen. En inderdaad, die nacht werd er met talloze vlaggen uit verschillende landen gezwaaid.

Van alle andere bijzondere herinneringen die ik heb aan het concert bewaar ik zijn woorden in mijn hart: “Die vlaggen zijn mooi, maar onthoud dat het maar kleuren zijn, we zijn allemaal hetzelfde”.

“Juan Esteban Aristizabal, van Medellin Colombia naar de wereld”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over