Nu het festivalseizoen helemaal geopend is, maakt Crammerock een tweede lading van zeven nieuwe namen bekend die op 2 en 3 september naar Stekene komen: Kaiser Chiefs, Katy B, Hooverphonic, SX, Compact Disk Dummies, Noémie Wolfs en Wanthanee zijn toegevoegd aan de festivalaffiche.

De Engelsen mogen dan al uit het EK voetbal geshot zijn en er zelf voor gekozen hebben om uit de EU te stappen, Crammerock ontvangt ze dit jaar met open armen. Na Madness heeft Crammerock namelijk nog twee acts uit Engeland kunnen strikken: Kaiser Chiefs, die vorige week nog een feestje bouwden op Rock Werchter, en Katy B.

Ruby, I Predict A Riot, Everyday I Love You Less And Less… dankzij deze hits en hun wervelende liveshows zijn de Leedse lads van Kaiser Chiefs al lang geen onbekenden meer voor het Belgische festivalpubliek. Net als het Engelse elftal zag de Britse pers Ricky Wilson en zijn makkers de afgelopen jaren ietsje wegdeemsteren als een Wayne Rooney, zeker toen drummer en songschrijver Nick Hodgson de band verliet. Maar anno 2016 slaat de band keihard terug, met energieke optredens op Belgische bodem, gewapend met vers songmateriaal uit hun nieuwe, zesde plaat die in oktober uitkomt. Dat belooft!

Crammerock heeft in één moeite door nog een Britse act geboekt: Katy B. Deze rosse vonk deelt haar haarkleur met de zanger van Kaiser Chiefs én het enthousiasme waarmee ze dansvloerknallers als Katy On A Mission en Lights uit haar lijf shaket. O draaibaar België, land van Dimitri Vegas & Like Mike, kent la B natuurlijk ook van Find Tomorrow, het anthem van Tomorrowland 2013.

Eigen kweek

Crammerock zoekt zijn headliners niet alleen in Engeland, maar ook vlakbij, in het Waasland, want ook Hooverphonic heeft zijn komst bevestigd. Sint-Niklazenaren Alex Callier en Raymond Geerts hebben een geweldige plaat gefabriceerd met songs die ze nog in een lade hadden liggen en die ze nu hebben laten inzingen door gastzangers- en zangeressen. De swingende single Badaboum en ook I Like The Way I Dance zijn daar een fraaie voorbeelden van.

Ook heel dansbaar en van eigen kweek is Compact Disk Dummies. Vier jaar geleden waren de electropunkers uit Desselgem nog groentjes toen ze Humo’s Rock Rally wonnen. Dat jaar stonden ze al meteen in de Club-tent van Crammerock. Na hun debuut-ep, met The Reeling als bekendste single, was het tot dit voorjaar wachten voor ze een langspeler uitbrachten. En nu die er is zijn ze helemaal klaar om op Crammerock hun dansbommetjes te droppen.

Wie dacht dat we van Noémie Wolfs niet meteen iets mochten verwachten na Hooverphonic, komt van een kale voetreis uit haar Scherpenheuvel terug, want de zangeres kwam dit jaar meteen met een geslaagde soloplaat. Debuutsingle Burning vond gemakkelijk zijn weg naar de radio en als oud-zangeres van Callier & co zal Wolfs haar weg naar het Waasland vast gemakkelijk terugvinden.

Wie ook de weg naar Crammerock nog wel kennen, zijn de Kortrijkzanen van SX. Drie jaar geleden, toen ze plotsklaps bekend waren geworden met hun sfeervolle eerste single Black Video, waren ze al eens te gast op Crammerock. Intussen is SX meer geworden dan een bandje: ze maken beeldende kunst, hebben een eigen kledinglijn én een nieuwe EP, Alpha, waarvan de sfeervolle single Hurts, de afgelopen maanden kampeerde in de playlists van Studio Brussel.

Ook bekend van StuBru ten slotte is Wanthanee. De 21-jarige zangeres uit De Panne was dit jaar één van de drie winnaars van de De Nieuwe Lichting, de jaarlijkse wedstrijd waarin de jongerenzender op zoek gaat naar onbekend talent. De zender omschrijft haar als een frêle nachtegaal en de London Grammar van de Lage Landen. Haar sfeervolle eerste single Only Shadows Remain knipoogt ook naar Florence and the Machine, in het klein, fijn, zoals het moet zijn.

50 acts

Met deze zeven nieuwe namen, zijn intussen 14 namen namen bekend van de Crammerock-affiche van dit jaar. Want eerder maakten de organisatoren van het Stekense festival al zeven andere acts bekend, uit binnen- en buitenland: Madness, Black Box Revelation, Daan, De Jeugd van Tegenwoordig, Kungs, Broederliefde en The Devilles. De komende tijd zal de festivalorganisatie nog namen lossen, want op de affiche is plaats voor zo’n 50 rock-, pop-, hiphop- en electro-artiesten.

De 26ste editie van Crammerock vindt dit jaar plaats op vrijdag 2 en zaterdag 3 september, op evenemententerrein Groeneputte, langs de E34 in Stekene. De ticketverkoop zal heel binnenkort van start gaan. Festivalbezoekers die Crammerock 2016 niet willen missen, houden best crammerock.be en de Facebook-, Instagram- en Twitteraccounts van Crammerock in de gaten, want de afgelopen 5 jaren was Crammerock telkens volledig uitverkocht.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: