3e Nationale Cinema-Enquête onthult voorkeur van Belgische bioscoopbezoeker
Uit een online peiling bij 54.871 Kinepolis-bezoekers blijkt dat de voorkeur voor bepaalde films, genres en acteurs nog steeds uitgesproken is. Zo werd 'Inception' tot beste film van 2010 gestemd, met in zijn kielzog 'Avatar', 'Harry Potter and the Deathly Hallows - Part I', 'The Social Network' en 'Shutter Island'. 'The Social Network' en 'Shutter Island' waren titels van Cinémanie, het label van Kinepolis voor films met diepgang, die extra kansen krijgen om het grote publiek te bereiken. Als beste Vlaamse film kwam 'Zot van A' uit de bus, en aan Franstalige kant ging de eer naar 'Les Petits Mouchoirs'

Ook de verschillen tussen mannen en vrouwen bevestigen alle clichés. Vrouwen gaan meer voor romantische films, terwijl mannen het graag op actie houden. Een goede komedie blijft het beste compromis.

Het zal weinigen verbazen dat Johnny Depp de meest populaire acteur was. Hij dook het voorbije jaar meermaals op en zette telkens een onvergetelijke acteerprestatie neer. Denk maar aan 'Alice in Wonderland', 'The Tourist', 'Rango'.

Johnny's tegenspeelster in 'The Tourist' staat eveneens aan de top: de sexy actrice Angelina Jolie schitterde naast 'The Tourist' ook in 'Salt' en doet nog steeds menig hart sneller slaan. Ze was de meest populaire actrice, boven Julia Roberts ('Eat Pray Love') en Nathalie Portman ('Black Swan'). Jolie's man Brad Pitt blijft trouwens ook populair. Na Johnny Depp en Nicolas Cage was hij de nummer drie van favoriete mannelijk acteurs.

Onder Vlamingen werd Matthias Schoenaerts verkozen wegens zijn onvergetelijke rol in 'Rundskop', en Barbara Sarafian voor haar verschijning in 'Rundskop' en 'Zot van A'. Aan Franstalige zijde gingen Benoît Poelvoorde ('Rien à Déclarer') en Marion Cotillard ('Inception') met de eer lopen.

Naast de films zelf werd ook het aankooppatroon bevraagd. Daaruit bleek dat 88% van de mensen een filmuitje plant via de Kinepolis-website, en dat online ticketing steeds populairder wordt. "Je hoeft niet vroeger te vertrekken om zeker te zijn van je plaats", was hierbij een van de meest gesmaakte voordelen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: