Larissa Roose

Ja, de 33eeditie van Pukkelpop zit er na drie spetterende dagen alweer op. Er zakte heel wat volk af op de laatste festivaldag voor optredens van onder meer Ronnie Flex, J. Bernardt, Bazart en Imagine Dragons. Niemand minder dan Kendrick Lamar mocht de Main Stage van het festival afsluiten. En dat deed hij goed, maar als ‘king of hiphop’ mocht het nog een tikkeltje meer.

King Kendrick liet bij het begin van de show even op zich wachten en begon een kwartier later aan zijn optreden dan gepland. Door visuals die gedurende het optreden een paar keer terugkwamen, werd hij ingeleid als Kung Fu Kenny, zijn nieuwe alter ego. Met een enorme knal verscheen Lamar op het podium en trapte zijn set af met het harde ‘DNA’. Zijn lang wit engelenkleed liet hij thuis en hij maakte plaats voor een ietwat simpelere Oasis-bandshirt. Dit is ook wel een van de beste nummers van zijn plaat én dus een perfect gekozen opener, waarbij de handen van de hele festivalweide gretig de lucht ingingen. En terecht.

Met ‘King Kunta’ zette hij het sterke begin van zijn DAMN. Tour verder. ‘By the time you hear the next pop, the funk shall be within’ you’, en zo geschiedde. Op de hele festivalweide werden de beste dansmoves en rapskills bovengehaald. Zoals steeds rapte Lamar zijn songs aan een waanzinnig tempo, maar toch hadden we meer verwacht van de grote hiphopkoning. Die nieuwe hype om over een bandje te rappen is niet echt indrukwekkend en ook al deed Kenny zijn best om zijn fans aan te spreken, leek de afstand tussen hem en zijn publiek groot. Toch leken de duidelijke boodschappen die hij verpakt in de allerbeste beats bij iedereen aan te komen.

Met het langverwachte ‘HUMBLE.’ wist hij zijn fans duidelijk te bekoren. Daarbij liet hij zijn megahit a capella door het publiek meebrullen. Na een oorverdovend luide ‘My left stroke just went viral’, kwamen ze niet veel verder dan de refreinzinnetjes ‘be humble’ en ‘sit down’. Toen hij hetzelfde ‘HUMBLE.’ daarna nog eens met muziek inzette, klonk het des te beter. “Can we take it all the way up now?”Ja, nu wel Kendrick. Samen met ‘Loyalty’en ‘Bitch Don’t Kill My Vibe’ was dit toch wel een van de hoogtepunten van zijn set.

En dan opeens: lichten uit en weg was hij. Voor iedereen een verwarrend einde van de show, want iedereen dacht dat het was afgelopen. Bleek duidelijk van niet, want twee minuten later stond Kung Fu Kenny terug op het podium. Met ‘All The Star’sprobeerde hij terug wat sfeer te brengen bij de leegstromende weide. “I will be back Belgium”, beloofde hij nog. Al bij al een kalme show en een ietwat afstandelijke Kendrick, maar zijn naam als hiphopkoning maakte hij ongetwijfeld waar, ook vanavond. En het blijft een titel die hij echt verdient.

Foto: © Kenny Sun - https://www.flickr.com/photos/kennyysun/36100904785

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Kendrick Lamar
Datum: 
18 augustus 2018
Locatie: 
Pukkelpop
Meer over