Goele Bormans

Zondagmiddag ging het eerste stuk van dit speelseizoen van het theatergezelschap De Komedie Compagnie in première. “De Tante van Charlie” zette heel Theater Elckerlyc op stelten en liet iedereen gieren van het lachen.

Charlie (Thomas van Goethem) en Wannes (Ken Verdoodt) zijn beste vrienden. Ze volgen samen rechten, ze geven samen knotsgekke feestjes en maakten samen (of toch één van beide) hun beste vriendin Peggy (Margot Hallemans) zwanger tijdens een zatte nacht. Als de vader (Karel Deruwe) van Peggy erachter komt is hij in alle staten. Hij wilt dat iemand zijn verantwoordelijkheid neemt en met geld over de brug komt.

Vlak voordat de bom ontplofte hoorde Wannes van zijn vader (Hugo Sigal) dat die bankroet is. Wannes is financieel dus niet echt in de mogelijkheid te helpen. Charlie langs de andere kant is een wees maar heeft wel een steenrijke tante (Annemie Picard). De vader van Peggy, die tevens kolonel van het leger is, wil een onderhoud met haar zodat hij de zakelijke kant kan regelen. Als de tante op de luchthaven van Genève vast zit, zitten de jongens met de handen in hun haren. Gelukkig is er nog Rik de syndic (Jan van Dyke) die te pas en te onpas binnenvalt om de gebrekkige loft te repareren. Daar bovenop kan hij hen misschien ook wel redden uit deze hachelijke situatie. Zullen de jongens erin slagen de kolonel te kalmeren? Zal Rik de syndic de situatie kunnen ontmijnen? Zal de tante van Charlie op tijd op de afspraak komen?

De Tante van Charlie is een doldwaze komedie waar je naar hartlust je buikspieren kan trainen. De zaal lag constant plat van het lachen en daardoor bezorgde de cast het publiek een fantastische middag. Hugo Sigal zien we normaal niet zonder Nicole aan zijn zijde, maar speciaal voor de Komedie Compagnie keerde hij terug naar het theater. Uiteraard kwam zijn Nicole hem een hart onder de riem steken en moedigde hem aan vanuit de zaal. Het theater en dan zeker het genre komedie lag hem zeer goed, we hopen dus in de toekomst nog meer van dat kantje van hem te mogen zien.

Karel Deruwe speelde de strenge vader van Peggy. Hij zweefde weliswaar over het podium en had zoveel dramatiek dat het er lichtjes over ging. Dit stond in schril contrast met het feit dat hij een stijve en strenge kolonel van het leger was, wat best grappig was. Wie ons meermaals aan het lachen bracht is Jan van Dyke. Met zijn lichaamshouding, de manier waarop hij over het podium beweegt en zijn hilarische mimiek zette hij het hele kot op stelten. Het kot van Ken Verdoodt dan toch, die Wannes vertolkte. Het stuk speelde zich namelijk af in zijn loft. Samen met Thomas van Goethem (Charlie) en Margot Hallemans (Peggy) zorgde hij voor de verlaging van de gemiddelde leeftijd op het podium. De jonge garde bracht een mooi evenwicht met deze rotten in het vak en moesten voor hen zeker niet onder doen. Een knappe prestatie van alledrie! Maar ook de echte tante van Charlie mogen we niet vergeten, Annemie Picard, mag zich helemaal uitleven als steenrijke tante. Zij wordt continu vergezeld door haar ietsje gekke assistente gespeeld door Britt van der Borght. Die laatste haar plaat bleef wel constant hangen, maar Annemie wist perfect hoe deze te bedienen.

Het stuk werd geschreven door Jan van Dyke en Dirk Lavrysse, die ook het stuk regisseerde. Het decor zat leuk ineens en had verschillende multifunctionele snufjes. Zo kan een bed dienst doen als bed maar ook als kast om in te verstoppen. Een toiletdeur wordt een tafel, een actrice wordt een staanlamp, een syndic wordt een tante enz… De cast bracht samen met hun regisseur en uiteraard met de crew alles tot een subliem einde waarin iedereen vooral zich zal herinneren dat hij/zij superhard gelachen heeft. Echt de moeite om eens te gaan kijken.

Gaan lachen kan tot en met 10 december in Theater Elckerlyc. Meer tickets en info kan je vinden op www.elckerlyc.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: