Lelies wordt de eerste musical met symfonisch orkest in Vlaanderen in meer dan 10 jaar.
Judas TheaterProducties is bijzonder fier op hun initiatief om Lelies In Symfonie te brengen op 21 en 22 oktober in de Stadsschouwburg te Antwerpen. De grote scène wordt alvast een mooie plek voor de donkere gevangenis waarbinnen het verhaal van Lelies zich afspeelt. De cast mag twee keer alles uit de kast halen onder begeleiding van het 42-koppig orkest Il Novecento dat wordt geleid door dirigent Robert Groslot. Dit moet een unieke belevenis worden voor elke musicalliefhebber in Nederland en Vlaanderen. De succesmusical Lelies, winnaar van vijf Vlaamse Musicalprijzen trok in februari en maart volle zalen in Vlaanderen, beleefde een heerlijk Nederlands avontuur in het M-Lab te Amsterdam, om nadien nog de laatste voorstellingen in Antwerpen te spelen. Daar komen nu nog twee unieke voorstellingen bij in de Stadsschouwburg met Lelies In Symfonie.
Lelies In Symfonie - Durven Dromen
Artistiek directeur én componist Sam Verhoeven geeft graag uitleg bij dit opvallend initiatief: "Toen op 19 april 2015 het doek viel over de herneming van Lelies, vonden wij bij Judas TheaterProducties dat dit niet het einde mocht zijn. We besloten daarom om LELIES volgend seizoen nog één maal terug op de planken te brengen, maar dan anders... We halen opnieuw de kostuums en het decor uit onze opslagplaats, we bouwen een donkere gevangenis op de scène én we zorgen voor nog meer magie! In oktober 2015 zal Lelies daarom worden uitgevoerd onder begeleiding van een live symfonisch orkest in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Onder leiding van Robert Groslot zal IL NOVECENTO de prachtige muziek van Lelies naar nieuwe hoogten brengen."
De cast staat in oktober op het grote podium van de Stadsschouwburg van Antwerpen en speelt nog twee keer de pannen van het dak. Timo Descamps die één van de hoofdrollen vertolkt als de jonge Simon Doucet, getuigt over deze uitzonderlijke kans om te mogen spelen begeleid door een symfonisch orkest: "Fantastisch! Hiervoor kom ik met veel plezier weer eventjes terug uit LA, ik heb nog nooit zo hard uitgekeken naar de Belgische herfst! LELIES is één van die voorstellingen die je als acteur voor altijd zullen bijblijven. Dat we dit nog maar eens opnieuw mogen spelen maar deze keer met een compleet symfonisch orkest erbij is ongelofelijk! Ik krijg nu al kippenvel!"
Ook collega-acteur Ara Halici die de rol van Gravin de Tilly op verbluffende wijze vertolkt, reageert enthousiast op het grote nieuws: "Ik kan het nog steeds niet geloven. Het voorrecht om LELIES nog twee keer te mogen doen in deze vorm is pure bliss. Iets waar je in je carrière enkel van durfde te dromen. Er kan weer iets afgestreept worden van mijn bucketlist of life!"
Symfonisch orkest Il Novecento van Robert Groslot brengt Musical Lelies naar een nieuw hoogtepunt
Het symfonieorkest Il Novecento werd in 1991 opgericht door Robert Groslot en schakelt moeiteloos over van het ene genre naar het andere. Met veel bravoure slagen de muzikanten erin de verschillende eeuwen te overbruggen, de stap te zetten van klassiek naar pop en terug en de grenzen tussen de genres zelfs te doen vervagen. Voor de uitvoering van LELIES zal Il Novecento uit 42 muzikanten bestaan, maar voor grotere uitvoeringen als Night of the Proms wordt het orkest tot een 72 koppen tellend ensemble uitgebreid. Hoogtepunten naast de jaarlijkse Night of the Proms waren de begeleiding van Luciano Pavarotti (1995 en 1997), Andrea Bocelli (1997) en de IJslandse zangeres Björk (2001).
Lelies - een schreeuw om rechtvaardigheid
Schrijver Allard Blom, Componist Sam Verhoeven en regisseur Martin Michel baseerden zich op het toneelstuk "Les Feluettes" van de Canadese schrijver Michel Marc Bouchard. Het verhaal speelt zich af in de jaren ‘50. Een groep gevangenen onder leiding van de oude Simon Doucet voert een toneelstuk op ter ere van Bisschop Jean Bilodeau. Wat eerst een schuldbekentenis lijkt voor vroegere misdaden draait al snel uit op een val voor de bisschop zelf. Het stuk brengt immers aan het licht dat hij onrechtmatig nog op vrije voeten loopt en dat Doucet door hem jarenlang onschuldig achter de tralies zat voor de gewelddadige moord op de jonge graaf Vallier de Tilly. Het is een passioneel verhaal met als kernthema's het taboe rond homoseksualiteit, het stimuleren van de vrije meningsuiting van jongeren en een pleidooi voor gelijke kansen voor iedereen. Deze thema’s maken het stuk, tijdloos en tegelijk razend actueel.
Wereldwijd was dit toneelstuk van Bouchard te zien in meer dan 40 landen. In 1996 verfilmde de Canadese regisseur John Greysn het scenario. De film won verschillende prijzen, waaronder een Genie Award voor 'Beste Film'. De musical LELIES ging op 20 november 2011 in première. De recensies waren lovend en op de Vlaamse Musical Prijzen kaapte deze creatie maar liefst 5 prijzen weg, waaronder de felbegeerde “Beste Musical”.
“Lelies” - laaiend enthousiaste reacties van pers en publiek
- "Eindelijk een musical die wél de moeite is" - De Morgen
- "Passie, durf, puurheid en integriteit die niet onopgemerkt kunnen blijven" - De Standaard*****
- "Een voorstelling zo puur en intens, die niemand mag missen" - Gazet Van Antwerpen
- "Erg genoten van de voorstelling, schitterend!!!! Wat een prachtprestaties van ALLE acteurs, én de muzikanten!" - Els Broekmans VRT Radio 2
- "Lelies van Judas TheaterProducties blijft voor eens en altijd de ‘BESTE’ Vlaamse musicalcreatie ooit" - MediaWatchers
- "Eens in zoveel tijd zie je een voorstelling waar alles aan klopt; een sterk verhaal, indrukwekkende muziek, mooie balans tussen drama en humor en een cast die voor 100 procent op zijn plek is" - Musical Vibes
- "Lelies is nu al dé voorstelling van 2015" - m.s.c.l
- "Deze musical maakt het duidelijk dat je niet veel nodig hebt om mensen te raken" - Quindo
- "Lelies is een aanrader voor iedereen, men kan zich erin herkennen en zich laten meesleuren in de emotie" - Broadway of Antwerp